SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Samanyolu'nun en detaylı 'yaş haritası'

Samanyolu'nun en detaylı 'yaş haritası'

10 Ocak 2016 Pazar - 12:02




Samanyolu'nun merkezden dışa doğru genişlediğine dair tez doğrulandı.





Astronomlar, Samanyolu’ndaki 70 bin yıldızın yaşını hesaplayarak galaksinin şu ana kadar oluşturulmuş en kapsamlı yaş haritasını çıkardı. Yıldızların yaşlarının kırmızıdan maviye doğru göre renklendirildiği haritada, Samanyolu’nun merkezinde çok sayıda kırmızı yani yaşlı yıldız bulunduğu görülüyor. En yaşlı yıldızların yaklaşık 12 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor.

435_1

SAMANYOLU’NUN EN BÜYÜK HARİTASI

Yani yıldızların yaş haritası, Samanyolu sarmalının merkezden dışa doğru genişlediğine dair tezi doğruluyor. Samanyolu’nun şu ana kadar çıkarılan en büyük haritası olan çalışma, ABD’nin Florida eyaletindeki 227. Amerikan Astronomik Topluluğu toplantısında tanıtıldı. Araştırmacılardan Melissa Ness, harita ile ‘galaksinin oluşumuna dair benzeri görülmemiş detaylar içeren bir bir çalışma yapmış olduklarını’ söyledi. Gök bilimciler yıldızların yaşlarını hesaplayabilmek için iki teleskoptan gelen verileri kullandı.

YILDIZLARIN AĞIRLIKLARI HESAPLANDI

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması sayesinde yıldızların kimyasal yapıları araştırılırken, Kepler uzay teleskobu sayesinde yıldızların ağırlıkları hesaplandı. Astronomlar bu veriler sayesinde yıldızların yaşını hesaplayan ve yaşına göre renklendiren bir model tasarlayarak Samanyolu’ndaki 70 bin yıldıza uyguladı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap