SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Nükleer Santrale 3 milyon dolar harcandı

Nükleer Santrale 3 milyon dolar harcandı

29 Eylül 2015 Salı - 15:00




Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdürü Fuat Akhundov, projeye şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadıklarını söyledi.





Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

Reuters'de yeralan habere göre, proje takviminde, TAEK'ten inşaat lisansının 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülüyordu. Bu kapsamda ilk ünitede elektrik üretiminin 2019 yılında başlaması hedefleniyor ancak bu yıl Mart ayında Reuters'ta yer alan bir haberde, santralin 2022'de devreye gireceği yer aldı.Akkuyu NGS tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Akhundov, "Biz şirket olarak şu ana kadar NGS projesine 3 milyar dolar yatırdık. Üretim lisansımız henüz çıkmadı ama buna bakmadan yatırımlarımıza devam edeceğiz. Çünkü Türkiye ve ekonomisine güveniyoruz" dedi.

Projenin hayata geçmesi için Meclis'te bulunan iki kanuni değişikliğin gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Akhundov, Rusya'dan Ocak ayında gönderilen 700 milyon dolarlık kaynakla birlikte projenin 2017 yılına kadar finansmanlarının hazır olduğunu kaydetti.Projenin bitiş tarihini öngörmenin doğru olmadığını, dünyada prosedürel gecikme yaşanmayan nükleer santral projesinin bulunmadığını belirten Akhundov, şöyle devam etti:Nükleer projelerde böyle şeyler olur. Kimseyi suçlamıyoruz. Biz bütün izinler alındıktan sonra bu inşaatı yedi yılda bitireceğiz. Tam bitiş zamanını söyleyemem... Şirketimizin stratejisi de Türkiye'nin 2023 hedeflerindeki enerji ihtiyaçlarını karşılamak.Akkuyu NGS santral için zorunluluk olan ÇED raporunu en geç 2013 yılı sonunda almayı planlıyordu ancak bunu 2014 sonunda alabildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap