SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Görüntülü sohbet kullanıcıları için 2021 yılı güvenlik kuralları

Görüntülü sohbet kullanıcıları için 2021 yılı güvenlik kuralları

17 Kasım 2020 Salı - 13:24




Görüntülü sohbetlerin popülaritesi son yıllarda istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmektedir.





Görüntülü sohbetlerin popülaritesi son yıllarda istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmektedir. Bu iletişim aracının aktüalitesi ve perspektifi, Microsoft'un 2011 yılında Skype programını satın almak için 8,5 milyar dolar harcadığı 9 yıl önce net bir şekilde değerlendirilebilirdi. Zaten her türlü chat rulet de Olimpus'un zirvesine yükselişlerini kutladılar.

Yıldan yıla, farklı video iletişim biçimleri için yeni platformlar, araçlar ve uygulamalar ortaya çıkmaya devam etti:

  • bire bir,
  • birkaç kişi için anonim sohbet odalarında,
  • sanal konferans salonlarında vb.

2020 yılında dünyanın önemli bir bölümünü kaplayan sosyal izolasyon ışığında, yüksek kaliteli, tehlikesiz ve güvenilir video hizmeti, en basit insanın hayatının çoğu alanı için olmazsa olmaz haline geldi. Bunun nedeni, günümüzde video görüşmelerinin yalnızca uzak akrabalarla ve tatilde iletişim kurmak için değil, aynı zamanda daha önce çoğunlukla çevrimdışı olarak «yaşanmış» diğer birçok alanda da çok daha sık kullanılmasıdır.

Günümüzde görüntülü sohbetler nerede kullanılıyor?

Stream hizmetlerine özellikle ihtiyaç duyulan alanların listesini kısaca gözden geçirelim:


  • İş yerinde iletişim için (sonuçta, çok sayıda çalışan «uzaktan çalışma sistemine» gitmiştir);
  • Teletıp hizmetinde (ABD'de daha önce her dört kişiden biri uzaktan tıbbi yardım hizmetlerini kullandıysa, bu yıl bu türden 2 kat daha fazla insan mevcuttur);
  • Perakende satışta müşteri hizmetlerinde (istatistiklere göre, her üç Amerikalı, bir ürünle ilgili bilgileri açıklığa kavuşturmak için müşteri yöneticisine video görüşmesini tercih ediyor);
  • İşe alma ve bir iş bulmada (neredeyse her iki X kuşağı temsilcisi görüntülü sohbet yoluyla iş görüşmesi yapılmasına karşı değiller, zaten bunu bu kuşaktan çok sayıda kişi yapıyor);
  • Okulda ve üniversitede eğitimde (örneğin, dünya çapında bir milyardan fazla öğrenci pandemi nedeniyle okula gitmeyi bırakmak zorunda kaldı ve tek çıkış yolu online olarak derslere çalışmaktı);
  • Partner bulmak ve ilişki kurmak için (datingsitesreviews.com'daki istatistiklere göre, bekar kızların ve gençlerin %82'si pandemi dönemimde online buluşmaya geçiş yaptı).

Uzaktan eğitim ve çalışma hakkında ayrıca konuşmak gerekirse NY Times, Nisan ayında en popüler video hizmetlerindeki (Zoom, Google Classroom, Microsoft Teams, Hangouts Meet by Google) oturum sayısındaki artışın 2 ila 4 milyon arasında değiştiğini bildirdi.

Elbette, diğer sanal iletişim yöntemleri (örneğin metin sohbetleri) ve eğitim (kayıt sırasında video dersleri izlemek) günümüzde mevcuttur, ancak maksimum katılım duygusu, operasyonel etkileşim ve yüksek kaliteli iletişimi «canlı» bir temasla gerçek zamanlı olarak sağlayan görüntülü iletişimdir. Örneğin, Lifesize verilerine göre, insanların %89'u video konferansın sevdikleriyle bağlı hissetmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

2018'de Google tarafından alınan ilginç sonuçlara göre, otomobil sektörü hakkında elde edildi. (O zamandan bu yana 2 yıl geçmesine rağmen, bilgiler son derece günceldir). Raporda, seçilen modelin 360 derecelik bir videosu gösterildiğinde, alıcıların %64'ünün test sürüşü olmadan bir araba satın almaya istekli olduklarını söylemektedir. Çok çeşitli insan kategorileri için video iletişiminin ne kadar güvenilir olduğuna dair bir kanıt değil mi?

Görsel karşılaştırma: Herkese karşı online görüntülü sohbetler

Daha önce dile getirilen bilgiler size yeterince ikna edici görünmüyorsa, en basit mantıksal düşüncelere başvurmanızı öneririz. Çevrimiçi video hizmetlerinin pratikliğini ve verimliliğini diğer etkileşim yollarıyla karşılaştırarak değerlendirelim.


Müşterilerle iletişim

Müşteri yöneticisi iseniz ve göreviniz mevcut ve potansiyel müşterilerle iletişim kurmaksa, elinizde genellikle birkaç araç bulunur: metin sohbeti, telefon görüşmesi ve görüntülü sohbet. İlk seçenek en az stresli ve en kolay olanıdır. Ancak, olumsuz yanı, müşterinin sizi ve şirketinizi unutması için tarayıcıdaki sayfayı kapatması yeterlidir. Yapabileceğin hiçbir şey yoktur.

Telefonla konuşmak size kesinlikle müşteriyi bağlama ve ona bir şey "satma" şansı verir. Fakat burada, ruh halini yakalamak için müşterinin tonlamasını iyi okursanız şansınız yüksektir. Diğer şeylerin aksine, görüntülü sohbetler muhatapla maksimum iletişim sağlar, yüz ifadelerini, ruh halini görmenize, ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde belirlemenize ve ona tam olarak aradığını sunmanıza olanak tanır.

Eğitim

İstatistik servisi statista.com'a göre, 2015 yılında, dünyanın dört bir yanından öğrencilerin %49'unun son 12 ayda çevrimiçi kurslar aldıklarını bildirdi. Buna karşılık, bu yıl Nisan ayında World Economic Forum, izolasyonun başlangıcından bu yana online eğitime yönelik çeşitli hizmetlerin kullanıcı sayısında %80 ila %200 oranında bir artış kaydetti. Bu, elbette, canlı stream formatındaki kursları ve self paced kursları içerir. Fakat, dinleyicilerin çoğu için en etkili ve üretken olan ilk seçenektir.


İlk olarak, sadece video yayını sırasında öğretim görevlisi ile doğrudan bir bağlantı ve ders sırasında konuyla ilgili bir soru sorma imkanı mevcuttur. İkinci olarak, öğretmenin denetimi öğrencinin ödevleri özenle tamamlama şansını önemli ölçüde artırır. Üçüncüsü, genellikle yayınlar sırasında tüm dinleyiciler için etkileşime girebilecekleri, birbirlerine yardım edebilecekleri, yönlendirebilecekleri ve bir ekipte çalışabilecekleri genel bir sohbet ortamı vardır. Tüm bunlar, önceden kaydedilmiş dersler ile gerçek zamanlı video dersler arasındaki performansta büyük bir fark yaratır.

Tanışma

Online tanışmanın zamanımızın ana trendlerinden biri haline geldiği gerçeği, bugün kimse tartışmıyor. Bu yüzden, Dating Sites Reviews Şubat makalesinde 10 çiftten 7'sinin artık İnternet üzerinden birbirleriyle tanıştıklarını belirtti. Profil kaynakları arasında sosyal ağlar, tanışma siteleri, özel mobil uygulamalar ve Omegle ve alternatifleri gibi online görüntülü sohbetler bulunmaktadır. Her birinin kendi artıları ve eksileri vardır, ancak chatrandom canlı iletişime en güvenilir ve en yakın alternatiftir. 

Mayıs ayında Hinge Labs, kullanıcılarının anketlerinin sonuçlarını içeren bir materyal yayınladı. Ankete katılanların %67'si görüntülü sohbette buluşmanın düşündüklerinden daha doğal olduğunu itiraf etti. %80'i video buluşmalarını oldukça başarılı olarak değerlendirdi. Verdikleri yanıtlara dayanarak şirket, insanların bir web kamerasıyla buluşmayı canlı ilk buluşmalardan daha az rahatsız buldukları sonucuna vardı.

Canlı bir yayın sırasında muhatabınızı doğru ve kapsamlı bir şekilde değerlendirebileceğiniz, canlı duygularını görebileceğiniz, tepkilerini ve yüz ifadelerini gözlemleyebileceğiniz, her türlü iletişimde çok önemli olan göz teması kurabileceğiniz gerçeğini düşünürseniz, bu sonuçlar şaşırtıcı görünmeyecektir. Aynı zamanda, videolu randevu gerçek olanlardan çok daha güvenlidir ve her iki taraf için riskler en aza indirilir, çünkü istenmeyen bir muhatapla bağlantınızı her zaman kesebilirsiniz.


 

Güvenlik - Görüntülü sohbetlerin savunmasız tarafı

İnternet üzerinden iletişim ile ilgili bir seçim yaparken, en uygun kaynakların bile kendi özelliklerine sahip olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu, çevrimiçi hizmetin güvenlik derecesini de içerir. En tanınmış ve en büyük uygulamalar bile bazen bilgisayar korsanları, veri hırsızlıkları ve diğer hacker saldırılarıyla karşı karşıya kalırlar.

Bu yüzden Nisan ayında, Information Security Newspaper web sitesi, Microsoft Teams görüntülü iletişim uygulamasının tek bir gif dosyası kullanılarak saldırıya uğrayabileceğini yazdı. Saldırgan, herhangi bir kullanıcı hesabındaki bilgilere erişebilir ve ardından çalışanları platform aracılığıyla iletişim kuran şirketlerin verilerine ulaşabilir.


Bir ay önce Washington Post gazetesi, (ZOOM'da gerçekleşen) çok sayıda kaydedilmiş video görüşmesinin herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir olduğunu bildirdi. Basit bir dosya adı araması, özel diyaloglara, doktorlar ve psikoterapistlerle oturumlara, çalışma tartışmalarına vb. Erişime izin verdi.

Görünüşe göre şirketler, mevcut olaylardan sonuçlar çıkarıyor ve yazılım ürünlerinin güvenlik açıklarına karşı yamalar oluşturuyor, bu da sorunların kademeli olarak ortadan kalkması gerektiği anlamına geliyor. Ancak bazen kullanıcılar temel güvenlik kurallarını kendileri unutuyorlar.

Yüksek profilli emsallerden biri 2 aydan biraz daha uzun bir süre önce gerçekleşti. Ağustos ayında The Telegraph, kamu düzenini bozan kişilerin kitlesel olarak Twitter hacklenmesi ve Bitcoin dolandırıcılığı davasına sanal bir mahkeme duruşmasına müdahale ettiğini yazdı. İhlalde bulunanlar tarafından porno yayınlamaya başlayınca duruşmaya ara verilmesi gerekti. Anlaşıldığı üzere, yaşanan olayın nedeni, yayın yöneticisinin erişimi açık bırakarak üzerine bir şifre koymamasıydı.

Online Görüntülü Sohbet için Güvenli Davranış Kuralları

Video görüşmeleri için platformları kullanırken hoş olmayan olayların olasılığını en aza indirmek için birkaç basit kuralı hatırlamak ve bunlara uymak yeterlidir.

Kaydolurken birincil e-postanızı kullanmayın

Yalnızca bir posta kutunuz varsa, yedek bir tane oluşturmanızı ve bilmediğiniz bir kaynağa kaydolurken bunu belirtmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Sanal saldırıya uğradığınızda, saldırganın e-postanıza, yani size gelen tüm mektuplara, bildirimlere ve raporlara erişebileceğini unutmayın. Bu kural elbette sadece görüntülü sohbetler için değil, diğer birçok site ve online platform için de geçerlidir.

Ne yaptığınızı ve nasıl göründüğünüzü takip edin

Gecenin bir yarısı annenle görüntülü sohbet ediyor olsan bile, çünkü o senden uzakta birçok zaman diliminde yaşıyor. Yaşanan tecrübeler, çok güvenli bir sistemin bile saldırıya uğrayabileceğini ve diyaloglarınıza gerçek zamanlı olarak erişebileceğinizi göstermektedir. Bu durumda, davetsiz bir misafirin ortaya çıkması gerçeğinden zaten yeterince stres var ve tam olarak ne göreceğinin düşüncesi sadece endişelerinizi artıracaktır. Ekstra bir neden ve sizi tehlikeye atacak bir yol karşı tarafa vermemelisiniz.

Ne konuştuğunuzu düşünün

Sizi kaydediyorlar. Belki şu anda değil, ancak bu oldukça sık oluyor: Birçok görüntülü arama yazılımı kullanıcısı konuşmalarını kaydediyor. Psikoterapistler, doktorlar, web semineri öğretim görevlileri veya sanal toplantıları unutmamak için kaydetmeye karar veren arkadaş şirketindeki biri olabilir. Bu nedenle, kolluk kuvvetlerinin klasik ifadesini her zaman aklınızda bulundurun: «Söylediğiniz her şey aleyhinize kullanılabilir». Alternatif olarak, bir gün kendinizi YouTube'da görebilirsiniz ve daha önce söyledikleriniz için yüzünüz kızarmak zorunda kalmazsanız güzel olur.

Tanıdık olmayan davetlere, bağlantılara ve dosyalara güvenmeyin

Kulağa bayat gelse de, basit bir dalgınlık önemli hasara neden olabilir. Başkasının bilmediğiniz bir video yayınına giden bağlantısını tıkladığınızda, en iyi ihtimalle sizinle alakasız içerik görürsünüz ve en kötü ihtimalle kendinizi kişisel verilerinizi ve parolalarınızı toplayan sahte bir sayfada kendinizi bulacaksınız.

Aynı şey dosyalar için de geçerli. Bu, yanlışlıkla size gönderilen bir parça olabilir ve sizin ve bilgisayarınızı kalıcı olarak bozacak bir virüs olabilir.

Çevrimiçi görüntülü sohbetler ve video konferans hizmetleri, zorla evde kalma ve sosyal izolasyon sırasında birçokları için gerçek bir kurtuluş haline geldi. Bununla birlikte, her şeyden önce, sanal alanda güvenliğiniz ve rahatlığınıza dikkat etmeniz gereken kişinin siz olduğunu her zaman hatırlayın, çünkü ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir sistem mükemmel değildir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap