SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Evrendeki en uzak oksijen

Evrendeki en uzak oksijen

19 Haziran 2016 Pazar - 13:37




Japonya'daki Osaka Sangyo Üniversitesi Subaru Teleskobu'yla yaptığı bir keşifle 13 milyar ışık yılı uzaklıkta oksijene rastladı.





Japonya'daki Osaka Sangyo Üniversitesi Subaru Teleskobu'yla yaptığı bir keşifle 13 milyar ışık yılı uzaklıkta oksijene rastladı. Atacama Çölü'ndeki ALM A Teleskobu'nu da kullanan bir grup gökbilimci Büyük Patlama'dan sadece 700 milyon yıl sonra uzak bir gökadada ışımaya başlayan oksijene dair izleri yakaladı. Keşfin, bu zamana kadar oksijenin tespit edildiği en uzak gökada olduğu açıklandı.

Genç dev yıldızlardan çıkan güçlü ışımaların gökadayı iyonlaştırmış olabileceği belirtildi. Uzak gökadayı gözlemeden önce araştırmacılar ALM A yardımıyla iyonlaşmış oksijenin bulunduğu forma dair tahminler için bilgisayar simülasyonları gerçekleştirdi. Araştırma sırasında yeryüzüne çok daha yakın olan gökadalara yapılan gözlemler de dikkate alındı. Oksijen salınımının, 13.8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bölgelerde bile tespit edilebileceği sonucuna varıldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap