SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Elektrikli otomobil dünyasında çığır açan keşif

Elektrikli otomobil dünyasında çığır açan keşif

28 Kasım 2023 Salı - 21:06




Gün geçtikçe elektrikli otomobillere artan talep batarya üretimi konusunda markaları zorlamaya devam ediyor.





Otomotiv sektöründe ufukta görünen elektrikli otomobillerin kaçınılmaz sonunda bazı şeyler üreticiler için büyük sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Günümüzde çoğu elektrikli araç güçlerini lityum-iyon bazlı bataryalardan/pillerden alır. Bu bataryaların üretimi ise aracın maliyetinin çok büyük bir kısmını oluştururken bu bataryaların üretimi için harcanan enerji ve maliyetler ise birçok kişi tarafından elektrikli araçların ne kadar çevre dostu olduğunu sorgulamasına neden oluyor.

Bu açığı gören bir şirket ise duruma el atmaya karar vermiş, eski lastiklerden batarya yaparak. Eleştirmenlere göre elektrikli araçlarda kullanılan bu özel bataryalar/piller pek de çevre dostu olmayan yollar ile üretiliyor ve gün geçtikçe bir ekmek fırınından çıkarcasına artan elektrikli araçlar giderek bu bataryaların üretimi için gereken mineralleri sömürüyor. Şili merkezli bir şirket olan T-Phite ise bu duruma el kullanılmış eski lastikleri farklı işlemlerden geçirerek bir çözüm bulmuş.




ESKİ LASTİKLER BATARYALARA DÖNÜŞECEK

T-Phite CEO'su Bernardita Diaz'e göre kullanılmış otomobil lastikleri Piroliz adı verilen bir süreçten geçirilerek enerji akışı sağlanabiliyor. Bu süreç, lastikleri aşırı sıcaklık altında bırakarak onları daha küçük moleküllere parçalıyor. Daha sonrasında ise bu moleküller üç temel yan ürüne dönüşüyor; Pirolitik Yağ, Çelik ve Karbon Siyahı (İs Karası). Ortaya çıkan moleküller ise Diaz'a göre pil içinde enerji akışı için gerekli olan grafit malzemesini içeren bir madde oluşturuyor. Karbon Siyahı tedariği yapan Imerys adlı şirkete göre Karbon Siyahı mükemmel elektriksel iletkenliğe sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda aşınmaya da oldukça dayanıklı bir madde.




"İKİ BÜYÜK SORUN ÇÖZÜLECEK"

Diaz, Reuters'a verdiği bir demeçte kullanılmış lastiklerden bu maddeyi yapmanın iki sorunu çözdüğünü söyledi. Diaz, "Birincisi lastiklerin verimli olarak elden çıkarılması, ikincisi ise elektromobilite malzemeleri için oluşturulan talep. Ve atıklardan bir malzeme elde ettiğinizde, döngüsel ekonomi denilen şeyi oluşturuyorsunuz." dedi. Yalnızca ABD'de her yıl Federal Karayolu İdaresi'ne göre yaklaşık 250 milyon lastik atığa bırakılıyor. Bu lastiklerin yarısından azı ya yeni ürünler haline getiriliyor ya da lastik türetilmiş yakıt oluşturmak için kullanılıyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap