SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Dünyanın sonu görüntülendi! 1 milyon santigrat derece

Dünyanın sonu görüntülendi! 1 milyon santigrat derece

14 Şubat 2022 Pazartesi - 11:26




Bilim insanları ölü bir gezegenin kalıntılarının "beyaz cüce" denen ölü bir yıldızla çarpışmasını ilk kez gözlemledi.





Yapılan çalışmayla bu konuda daha önce dolaylı yoldan elde edilen kanıtlar doğrulandı. Bulgular, yaklaşık 5,4 milyar yıl sonra Güneş ve Dünya'yı bekleyen muhtemel sona da ışık tutuyor.

Ortalama büyüklükteki yıldızların yakıtını tüketip dış katmanlarını kaybetmesiyle geride kalan soluk ve genellikle Dünya boyutundaki ölü yıldız çekirdeklerine beyaz cüce ismi veriliyor.

Uzmanlar, Güneş'in de yıldızların yüzde 97'si gibi bir gün beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor. Samanyolu Galaksisi'nde 300 binden fazla beyaz cüce keşfedildi.

Bu yıldızların birçoğunun, bir zamanlarda yörüngelerinde dönen gezegenlerden ve diğer nesnelerden gelen kalıntıları biriktirdiği düşünülüyordu.

Gökbilimciler bir beyaz cücenin yüzeyindeki elementleri analiz etmek için spektroskopi yönteminden yararlanarak optik ve morötesi dalgaboylarını kullanmıştı. Böylece beyaz cücelerin kalıntıları biriktirdiği dolaylı yoldan kanıtlansa da şimdiye kadar kalıntılar yıldıza çekilirken gözlemlenmemişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap