SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Çocuklar için "savaş oyunu" uyarısı

Çocuklar için "savaş oyunu" uyarısı

29 Haziran 2020 Pazartesi - 16:38




Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital savaş oyunları oynayan çocukların sürekli olumsuz duygular deneyimleyerek olumlu duygulardan uzaklaştığını söyledi.





Prof. Dr. Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dijital  ortamlarda çocuk istismarına neden olabilecek birçok içeriğin her gün karanlık ağ  ve şifreli mesajlaşma uygulamalarında bulunan kalabalık gruplar arasında hızla  yayılarak milyonlarca kişinin erişimine açık hale geldiğini anlattı.
Teknolojinin sağladığı olanakları kötüye kullanmayı çok iyi bilen  suçluların, bu görüntüleri güvenlik güçleri ve diğer yetkililerden saklayarak  daha fazla içeriğe ulaşmaya çalıştığını belirten Eraslan, "Bu durum ise çocukları  son derece korkunç tehlikelere karşı savunmasız halde bırakmaktadır. Günümüzde  çocukların kendilerinin dijital ortama yüklemesi ya da bireysel olarak  birileriyle paylaşması sonucunda elde edilen cinsel istismar içeriklerinin yanı  sıra suçlular bu içeriklere ulaşmanın çok çeşitli yollarını da kullanmaktadır."  dedi.
 
"Oyunlar, çocuklardaki cinsiyet ayrımcılığını derinleştirmektedir"




Eraslan, dijital savaş oyunlarının, çocukları şiddete karşı  duyarsızlaştırarak oyunculara şiddeti öğrettiğini vurguladı.
 
Söz konusu oyunlardan kaynaklanan diğer olumsuz durumlara değinen  Eraslan, şunları kaydetti:
"Bu durumda çocuklar gerçek hayatta karşı karşıya kaldıkları şiddet  durumlarında tepki vermemekte, bunu normal kabul etmekte ve kendisi de şiddet  uygulamaya meyilli olmaktadır. Çocuklarda düşmanca duygularda artış  gözlemlenmektedir. Dijital savaş oyunları oynayan çocuklar sürekli olumsuz  duygular deneyimleyerek olumlu duygulardan uzaklaşmakta ve gerçek hayata da bu  duyguları aktarmaktadır. Çocuklarda yalnızlık, depresyon ve anksiyete gibi  durumlar gözlenmektedir. Sosyal ortamlardan uzaklaşan çocuklar yalnızlık  yaşarlar, oyunda karşı karşıya kaldıkları zorluklar nedeniyle depresyona  girerler, oyunda yaşadıkları olumsuz duygular ve diğer oyuncuların baskıları  nedeniyle yoğun kaygı hissederler.  Oyunlar, çocuklardaki cinsiyet ayrımcılığını  derinleştirmektedir."
 



Eraslan, oyunlarda kullanılan olumsuz ve yanlış cinsiyetçi tutum ve  davranışların, çocukların gerçek hayattaki cinsiyet algılarına olumsuz etkilere  yol açtığı uyarısında bulundu.
 
Oyuncularda fizyolojik rahatsızlıklar olabildiğini aktaran Eraslan,  "Oyunlar nedeniyle bilgisayar ve tablet başında uzun süre harekesiz bir biçimde  kalan çocuklarda çeşitli fizyolojik bozukluklar gözlemlenmektedir." ifadesini  kullandı.
 
"Sosyal medya saldırganlığı" 




Sosyal medya saldırganlığını (SMS), sosyal medya kanallarını  kullanarak bir birey ya da gruba, özel ya da tüzel bir kişiliğe karşı çeşitli  amaçlar güdülerek, sistematik ya da bireysel yapılan hakaret, tehdit, şantaj,  toplu mesaj, nefret suçu ve teknik saldırı gibi zarar verme davranışlarının tümü  olarak nitelendiren Prof. Dr. Eraslan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Siber zorbalıktan farklı olarak SMS doğrudan çok farklı kanallarda ve  farklı biçimlerde görülmektedir. Yaptığı davranışların sonuçlarını muhakeme  etmekte yeterli olmayan çocuklar akranlarına bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde  sosyal medya saldırganlığı göstermektedir. Bu duruma maruz kalan çocuklar ciddi  korku ve endişe duyguları yaşamakta ve ne yapacağını bilememektedir. Çocukların  yaygın olarak maruz kaldıkları saldırganlıklar sosyal medya üzerinden hakarete  uğrama, nefret söylemi, hesaplarının hacklenmesi ve isimlerine açılan fake  hesaplar olmaktadır."
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap