SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Android kullananlar dikkat: Verilerinizi çalıp telefonu sıfırlıyor

Android kullananlar dikkat: Verilerinizi çalıp telefonu sıfırlıyor

28 Ocak 2022 Cuma - 11:42




Android telefon kullananların baş belası olan kötü amaçlı yazılım BRATA artık verilerinizi çaldıktan sonra akıllı telefonunuzu silebiliyor.





Android, diğerlerinden daha fazla kullanıcıyla dünyanın en popüler işletim sistemidir. Bu kadar geniş bir kullanıcı tabanı, onu siber suçlular için cazip bir hedef haline getiriyor. Geçmişte bankacılık ayrıntılarını çalmak için kullanılan bir uzaktan erişim truva atı olan BRATA, özellikle ortadan kaldırılmasının zor olduğu kanıtlanan bir kötü amaçlı yazılımdı. Artık kötü amaçlı yazılımın güncellenmiş bir sürümü keşfedildi ve telefonunuzun verilerini bir kill-switch olarak silme yeteneği de sahip.

Bilgisayar güvenlik firması Cleafy'den bir rapor, bu yeni BRATA varyantının nasıl çalıştığını özetliyor. Kısacası, şimdi virüsten koruma tarayıcılarından, tuş günlüğünden ve akıllı telefonu fabrika ayarlarına sıfırlama girişiminden kaçınmak için güncellendi. Birleşik Krallık, Polonya, İtalya, İspanya, Çin ve Latin Amerika'daki e-bankacılık kullanıcılarını hedefleyen farklı kitlelere yönelik farklı BRATA türleri vardır.

BRATA.A, GPS izleme özelliğini ve fabrika ayarlarına sıfırlama özelliğini ekledi ve BRATA.B, aynı özelliklerin yanı sıra daha fazla karmaşık koda ve belirli bankaların oturum açma ayrıntılarını yakalaması için uyarlanmış bindirme sayfalarına sahiptir. Kötü amaçlı yazılımı BRATA.C aracılığıyla akıllı telefonlara dağıtmak için kullanılan çözüm, daha sonra kötü amaçlı yazılımla birlikte ikincil bir uygulama indirip yükleyebilen birincil bir uygulama kullanmaktır.

İŞTE TELEFONA VİRÜS BULAŞMASINI ÖNLEMENİN EN İYİ YOLU

Virüs bulaşmasını önlemenin en iyi yolu, hangi uygulamalara erişilebilirlik veya yönetici erişimi sağladığınız konusunda dikkatli olmaktır. BRATA, ekran görüntüleri ve kullanıcı tuş vuruşları dahil olmak üzere ekranınızdakileri görüntülemek için erişilebilirlik hizmeti izinlerini kullanır. Yine de en büyük değişiklik, bir kullanıcının bankacılık ayrıntıları başarıyla çalındığında gerçekleştirilen uzaktan fabrika ayarlarına sıfırlamanın getirilmesidir. BRATA sanal bir ortamda çalıştırıldığından şüphelendiğinde de yürütülür. Bu, yalnızca uygulama yöneticisine telefonunuzda erişim izni verirseniz yapılabilir.


Çevrimiçi olarak dolaşan ve akıllı telefonunuza bulaşabilecek birçok kötü amaçlı yazılım vardır ve kurban olmaktan kaçınmanın en iyi yolu, yüklediğiniz uygulamalara dikkat etmektir. Tipik olarak, yakalanmaktan kaçınmanın en iyi yolu, hiçbir uygulamaya hiçbir zaman erişilebilirlik veya yönetici izinleri vermemek ve yalnızca tanınan dağıtım platformlarından uygulamalar yüklemektir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap