SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Trabzonspor'un cezası federal mahkeme tarafından kaldırılabilir mi?

Trabzonspor'un cezası federal mahkeme tarafından kaldırılabilir mi?

03 Ağustos 2020 Pazartesi - 12:00




Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse, Trabzonspor'un Avrupa kupalarından 1 yıl men edilmesine ilişkin yaptığı itirazın Spor Tahkim Mahkemesi tarafından reddedilmesini değerlendirdi. Trabzonspor'un cezası federal mahkeme tarafından kaldırılabilir mi?





Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Trabzonspor’un Avrupa kupalarından 1 yıl men cezasına yaptığı itirazı reddetti. Bordo-mavililer, gelecek yıl Avrupa’da boy gösteremeyecek. CAS’tan çıkan kararı, Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse, değerlendirdi. Bundan sonra ne olacak? Trabzonspor, İsviçre Federal Mahkemesi’nden bir sonuç alabilir mi? Alpay Köse yanıtladı.

 Alpay Köse’nin açıklamaları şu şekilde:

Alpay Köse: "Teknik davalarda kurallar çok açık"

-CAS’ın Trabzonspor ile ilgili verdiği ret kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

UEFA’nın verdiği cezayı Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) bozduğuna çok fazla tanıklık etmedik. Manchester City ile ilgili karar farklı bir örnek. İlk olma özelliği taşıyordu. Bu durum Trabzonspor için de bir umut olabilir diye konuşuldu ama bu teknik bir dava. Finansal Fair Play kuralları çok açıktır. Bu limitleri aşınca verilecek cezalar da net. Trabzonspor, konunun yanlış değerlendirildiğini ifade etti ama kabul görmedi.

"UEFA, Türk takımlarına farklı yaklaşıyor"

- Federal Mahkeme nasıl bir inceleme yapar?

Manchester City, İngiltere’nin önemli kulüplerinden biri. Lobi faaliyetleri çok farklı. Türkiye ile farklılar. Maalesef UEFA, Türk takımlarına City ekibine baktığı gibi bakmıyor. Bundan sonra yapılacak çok bir şey yok. Bu karar kesin. İsviçre Federal Mahkemesi’ne gidilebilir. Federal mahkeme esas ile ilgili inceleme yapmaz. Yargılamada usulle ilgili hata varsa sonuç alınabilir.

"İsviçre Federal Mahkemesi’ne umut bağlamamak gerek"

-Federal Mahkeme’den kesin sonuç çıkar demek ne kadar doğru? Daha önce de, 'CAS bu kararı bozar' denilmişti...

CAS'tan çıkan karar sonrasında İsviçre Federal Mahkemesi’ne gitmek men kararını durdurmayacaktır. Oradan sonuç çıkması da zaman alır. İsviçre Federal Mahkemesi’ne umut bağlamamak gerek. Trabzonspor açısından kötü oldu. Gelirler açısından da problemler yaşayacaklar. Bu konuların ne kadar önemli olduğunu ve kulüplerimizin UEFA ile uyumlu çalışması gerektiğini verilen kararla bir kez daha hatırlamış olduk.

"UEFA, kendi kurullarına bile etki edemiyor"

- Trabzonspor’un ceza almasını isteyen kulüpler var şeklinde bir görüş ortaya atıldı. Bunu Trabzonspor camiasından bazı isimler dile getirdi. Bu konuyla ilgili fikriniz nedir?

Trabzonspor’un ceza alması için uğraş veren kulüpler var gibi bir bakış açısı doğru değil. Finansal Fair Play kuralları yoruma dayalı değildir. Birilerinin şikayet etmesiyle ceza verilmez. Çok sağlam bir belge varsa değerlendirilir. UEFA’nın kuralları, Türkiye Futbol Federasyonu gibi değil. Bağımsız çalışıyorlar. Bizdeki örneklere göre daha fazla. UEFA’nın bile kendi kurullarına etki etme durumu yok. Bizdeki örneklere bakıp öyle olur demek yanlış bir düşünce. Trabzonspor camiasına geçmiş olsun. Avrupa’da mücadele edip ülkemizi temsil edecek takımlara da başarılar diliyorum.

Avrupa’ya gidecek takımlar hangileri?

Trabzonspor, gelecek sezon Avrupa kupalarında mücadele edemeyecek. Bordo-mavililerin yerine 3. sırada yer alan Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynayacak. Sivasspor, Avrupa Ligi'ne doğrudan katılmaya hak kazanırken; Alanyaspor ve Galatasaray Avrupa Ligi ön elemesi oynayacak.

Kaynak: Radyospor

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap