SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Trabzonspor için en doğru teknik direktör Fatih Tekke'dir

Trabzonspor için en doğru teknik direktör Fatih Tekke'dir

Karadeniz Özel

25 Mart 2019 Pazartesi - 14:43




Türkiye’de bir çoğumuz 27 takım çalıştıran Yılmaz Vural’ın bu konuda rekortmen olduğunu düşünürüz ancak öyle değil…





Dile kolay… Tam 36 takım çalıştırmış. ‘Trabzon’un Evliya Çelebi’si diyorlar onun için…

Adı; Celal Genç… Futbolun içinde olanların ‘Celal Baba’sı… Bu kadar değil konuklarımız… Yine Trabzon futbolunun tanıdık siması Yılmaz İkram… Ve milli hakem Azmi Yılmaz... 2 saate yakın sohbet ettik. Biz merak ettiklerimizi sorduk, onlar da samimi ve içten sözlerle bu sorularımız yanıtladı.

3 GÜZEL ADAM.. Hani, 3’ü için de ‘Trabzon’da sevmeyeni yok’ desek mübalağa etmemiş oluruz… Hepsinin ortak noktası futbol.. Elbette Trabzonspor.. Neyse uzatmayım; hemen başlayalım bu isimleri size anlatmaya.. Celal Genç… Trabzon’un ‘Evliya Çelebi’si diyorlar onun için. Tam 36 takım çalıştırmış. Hocaların hocası… Sevenlerinin tabiriyle Celal Baba… Ve Yılmaz İkram; Futbolculuğunu yanı sıra tam bir beyefendi.. Centilmen… Sohbetimizin bir diğer ismi, futbolun olmazsa olmazı eski bir hakem olan Azmi Yılmaz…Hoş sohbet. Elbet… Son dönem çok konuşulan hakem Abdullah Yılmaz’ın babası.. O zaman çok uzatmadan başlayalım o keyifli muhabbete..




Sizi bir tanıyalım?

Celal Genç: Trabzon’da doğrum. Tabiatım dolayısıyla spor ve futbol aşkı var. Amatör kümede Yeşilspor’da futbola başladım. Askerden sonra Erzincan Şeker’e gittim. Amasya’da oynadım. Gençlerbirliği’nde oynadım. Boluspor’da oynadım. Düzce’de oynadım. Türkiye ligi kırarak şampiyon olduk. Kırşehirspor’a geldim. Kaptanlığını yaptım. Trabzonspor kurulduğunda ben Rusya’daydım. Gençlerbirliği ile oralarda 17 gün dostluk maçları yaptık. Kardeşim de Cenap Genç’tir. Trabzonlu olup da Avrupa’da futbol oynayan ilk futbolcudur.




Biz İdmangücü’nü tuttuğumuz için orada oynadığımız için bizi Trabzonspor’a almadılar. Trabzonspor İdmanocağı kökenliler vardı. Ben dışarıda çok mutluydum. Onlar gel demediler, ben de geleyim demedim. 1971 yılında babam vefat etti. Ben de o dönemde futbolu bıraktım. Oynadığım dönemlerde çok ilgi alakaları vardı bana karşı. Ama buraya döndüğümde ilgi alaka olmayınca futbola soğudum. İki sene maçlara gitmedim.

Sonra beni antrenör yaptılar. Trabzon Gençlerbirliği’nde antrenörlük yaptım. O sene takımı şampiyon yaptım. 2 ve 3.ligde 36 tane takım çalıştırdım. Çok takımı şampiyon yaptım. Rekor bendedir. Türk futboluna Şenol Ustaömeroğlu, Alper Boğuşlu gibi isimler kazandırdım.

Neden Trabzonspor’da teknik direktörlük olmadı?




Celal Genç: Altyapıda antrenörlük yaptım. Sonrasında kovdular. Çok çelmeler taktılar bana. Ben orada görev yaparken, babası, dayısı, halası ne kadar yakını olan varsa çocuklarını getiriyorlar. Bir ara 60-70 sporcu oldu. Benim zamanımda Tuncay Soyak çıktı altyapıdan. Benim zamanımda oynayan oyuncuların hepsi futboldan ekmek yediler. Ben kendi kendimi yetiştirdim. Ben futbol oynadığım dönemde hocalarımdan hiçbir şey almadım. Kendi kendime antrenörlüğü öğrendim.

Yabancı ve yerli tartışması var. Bu kadar yabancının çok olması iyi mi yoksa, sınırlandırma getirilmeli mi?




Celal Genç: Türkiye’de görmeden konuşanlar bunları konuşuyorlar. Bana sorsan hiçbir faydaları yok. Galatasaray’a bakıldığında 11 yabancı ile oynuyorlar. En fazla 2-3 yabancı olmalı. Bana Hagi, Alex ve Yattara gibi isimler lazım. Onlar gibi yabancılar gelecekse gelsin. Ülkenin paralarını yabancı oyunculara gidiyor. Fatih Terim, konuşuyor ‘14 yabancı oyuncu olsun’ diye. Başarıları var ama en büyük hainliği o yaptı. Bir defa onun karşı çıkması lazımdı yabancı fazlalığına. Ben yabancı ne teknik direktör nede futbolcuyu istemem. Yabancıya karşıyım. Yarardan çok zararları var.

Yılmaz İkram: Ben de yabancı oyunculara karşıyım. 1972’de Trabzonspor öze döndü. Ondan sonra başarıla geldi. Ondan sonra lige çıktı. Şampiyonluklar geldi. Şimdi ne oldu. Mehmet Ekici sakatlandı Yusuf çıktı, Abdülkadir çıktı. Kaleci Onur’dan sonra Uğurcan çıktı.

Trabzonspor altyapısında bir sıkıntı olduğu söyleniyor. Çok sakatlıklar olduğu söyleniyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?




Celal Genç: Altyapıda hocalar kendilerini yetiştirmiyor. Gol honisi nedir diyorum bilmiyorlar. Bunu bilmeyenden antrenörmü olur.

Scout ekibini destekliyor musunuz?

Celal Genç: Görev alan adam bilecek görevini ki alsın götürsün. Hangisi bir tane oyuncu getirdi ve yıldız oyuncu oldu. Altyapıdan geldi gelenler. Altyapıdan gelen futbolcuların da bazı hocalar kıymetini bilmiyor. Takımda maddi sıkıntılar olmasa sakatlıklar olmasa hiç biri kadroda yer almazdı.

Ünal Karaman’ı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Celal Genç: Tanıdığım kadarı ile Trabzonsporlu. Dört dörtlük insan. Kendisi ile ölüme bile gidilir. Ama futbol ayrı bir konu. Futbol için yeterli görmüyorum. Burada en büyük suçlu Şenol Güneş. Ünal Karaman ile beraber milli takımı yönetti. Ünal’ın ne kadar götürebileceğinden haberin var. Neden tavsiye ediyorsun Trabzonspor’a. Ünal Karaman’ın hataları fazla olur. Oyunu izleyemiyor. Oyuncu değişikliğinde hataları oluyor. Şuanda Sadi Tekelioğlu olsa belki de liderdik. Ama Trabzonspor’a karşı yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Şuandaki başkanın bile geleceği ne olur. Kulüpte para olsa altyapıya mı dönerlerdi, yoksa transfer mi yaparlardı? Altyapın bunların hepsini en iyi şekilde götürür. Ünal Karaman’ın da kulüpteki geleceğini bilmiyorum.

Ünal Karaman olmadığı zaman B planı kim olmalı?

Celal Genç: Ben olsam yenileri getiririm. Fatih Tekke’yi getiririm. Mustafa Akçay burada teknik direktör oldu. Mustafa’yı başta Onur olmak üzere futbolcular yedi.

1 Milyar TL’nin üzerinde borç var. Ülkede bir çok takım borçtan battı. Trabzonspor böyle bir şeyle karşılaşır mı?

Celal Genç: Bu devirde öyle bir tablo olmaz. Trabzonspor’da da olmaz. Büyük takımlarda böyle bir şey olmaz. Devlet arkalarında. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan eğer bu kulüplere yardım ederse, Allah hesap sorar. Asgari ücretliler iş bulamazken, sen onların hakkını yabancı oyunculara verirsen Allah hesap sorar. Bence devlet takımlara kredi vermemeli. Türkiye’de para verilecek tek bir takım var. O da Altınordu. Belki de bu sezon Süper Lig’e çıkacaklar. Bu takımdan herkes örnek almalıdır.

Yabancı ve yerli tartışması var. Bu kadar yabancının çok olması iyi mi yoksa, sınırlandırma getirilmeli mi?

Azmi Yılmaz: Ben eski bir milli hakemim. Hakem olarak 50 yıldır bu camianın içerisindeyim. Türkiye’de yabancı sınırı 14 şuanda. Bunu hemen birden 6’ya düşürmek olmaz. Kademeli olarak düşürülmesi gerekir.

Türkiye’nin en iyi teknik direktörü kimdir size göre?

Celal Genç: Mustafa Denizli’dir
Yılmaz İkram: Şenol Güneş
Azmi Yılmaz: Aykut Kocaman

Hakemlerin tutumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Celal Genç: Bütün olay hakemlerde bitiyor. Dünyanın en iyi hakemleri Türkiye’de. Dışarda dört dörtlük maç yönetiyorlar. Ama Türkiye’de her kesimden baskı görüyorlar. Bu nedenle iyi maç yönetemiyorlar.

Rekortmen Celal Genç, Ankara Gençlerbirliği’nde çalıştıktan sonra teknik adamlık kariyerini Rizespor’da sonlandırdı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap