SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Soyak; ''Ünal kardeşimiz ama ne başarısı var''

Soyak; ''Ünal kardeşimiz ama ne başarısı var''

07 Ağustos 2018 Salı - 12:15




Bordo-Mavililerin başarılı olduğu dönemlerde futbol oynayan ve İnter’e attığı gol ile bilinen eski efsane isim Tuncay Soyak çarpıcı açıklamalarda bulu





Tuncay Soyak. Trabzonspor’un şampiyonluk yaşadığı dönemler Bordo-Mavili formayı giydi. İtalyan devi İnter’e attığı golle halen daha hafızalarda yer ediniyor. Şimdi ise İstanbul’da bir spor tesisinin sahibi. Ama Trabzonspor’dan da kopmuş değil. Kendi futbol okulunu kurmuş ve buradaki yetenekli çocukları Trabzonspor’un alt yapısına kazandırıyor. Tuncay Soyak ile İstanbul’da bir araya geldik. Güzel bir sohbet gerçekleştirdik. O sohbeti de siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.

-Sizin oynadığınız dönemde Trabzonspor çok başarılıydı. Size göre ne oldu da başarılı bir Trabzonspor’dan başarısız bir Trabzonspor’a gelindi. Borçlar neden arttı?

Soyak: “O zamanki şartlar ile bu zamanki şartlar arasında büyük farklar vardı. Gelirler bu kadar yoktu. Biraz daha yarı amatörlük vardı. Ruh vardı. Trabzonspor’u da zaten Trabzonspor yapan kendi yöresinin çocuklarının ruhudur. PTT maçı vardı Ankara’da kaçan şampiyonluk sonrası bir öze dönüş oldu. Bu durumda Trabzonspor ruhu yakalandı. O ruhu yakalayan takım, tarihinde Fenerbahçe’yi yendi. 3 büyüklere kök söktürüp, tarihinde ilk kez şampiyonluğu İstanbul dışına çıkardı. O dönemlerde alt yapıdan çok da oyucular geliyordu. Düşünün yanı Ali Kemal, Cemil, Bekir’ler gidiyor, alttan gelenlerle Trabzonspor 4 defa daha şampiyon oluyor. Trabzonspor’un başarılı olmasındaki sebep takım ruhu ve beraberliktir. Bir de o dönemde taraftar Trabzonspor’a daha çok sahip çıkıyordu. Bu zamanki gibi çıkar grupları yoktu. Sadece takım sevgisi vardı. Bizim o dönemlerdeki çift kale maçlarımızı 5 bin kişi izlerdi. İdmana bile bilinçli bir taraftar vardı”

-Peki ne oldu da bu durumlara gelindi?

Soyak: “Futbolda para arttıkça, sektör büyüdükçe, maalesef iş profesyonelliğe geliyor. Oyuncu topa ayağını sokmuyor, kendini düşünüyor. Eski zamanın ruhunu sahaya yansıtamıyor. Fedakarlık yapmıyor. Sakatsa oynamıyor. Artık tamamen para ve kişi çıkarları ön plana çıkmaya başladı. Bunun yanında menajerler piyasaya çıktı. İdarecilerle ortaklık yaptılar. Trabzonspor’da da bunu gördük yaşadık. Bu kadar oyuncu alınması hep menfaatlerden dolayı kendi kişisel menfaatlerinden dolayı yapıldı. Trabzonspor borca kısacası batağa sokuldu. Neden? İşi bilmediklerinden. Zaten işi bilenler oraya hiç sokulmadı. Son olarak Trabzonspor doğru yaptı. Ne yaptı? şuan ise işi bilenler oraya geldi. Trabzonspor’un menfaatlerini gözetip, borçlanmayı düşürmeye çalışıyorlar. Ama Trabzonspor’un bu duruma getirilmemesi lazımdı. Ama nitekim Trabzonspor geçte olsa doğruyu yapmaya başladı”


-Trabzonspor’un bundan sonra ne yapması gerekiyor?


Soyak:
“Trabzonspor şuanda zaten doğruyu yapıyor. Özüne dönmeye başladı. Maliyetli transferler yapmıyor. Bütçesine göre hareket ediyor. Trabzonspor’da kaynak var. İşi kıvırır”

-Altyapıdan oyuncu çıkmıyor deniyor. Bu görüşe inanıyor musunuz yoksa size göre gençlere şans verilmiyor mu?

Soyak: “Ben bir kere altyapıdan oyuncu çıkmıyor sözüne kesinlikle katılmıyorum. Yusuf ve Abdulkadir gibi isimler Sadi Tekelioğlu’nun şans vermesi ve takıma alması ile çıkmıştır. Ersun’da bunları ilk dönemlerinde yapabilirdi ama zorlama ile oynattı. Ne oldu Ekici gitti Yusuf oynadı. Trabzonspor’u altyapısında çok daha yetenekli oyuncular var ama bunları takımda oynatacak ve şans verecek hoca gerekir. Trabzonspor’dan oyuncu yetişmiyor deniyor. Peki 1461 Trabzon’da çok kaliteli isimler vardı. Onların birçoğu şuanda Süper Lig’de. Erdoğdu Lisesi şampiyon oldu. O çocukların çoğu profesyonel. Bakıldığı zaman Süper Lig’de ve profesyonel liglerde yüzlerce Trabzonlu oyuncu var. Çoğu da yetenekli. Ben inanmıyorum bu söze. Niyet önemli. Altyapıya önem vermeniz gerekir. Son 4 yılda altyapıya bakın bu kadar değişim olmaz. Bir çok kişi gelmiş gitmiş. Bir laf vardır ‘İşe göre mi adam, adama göre mi iş?’ alt yapıdaki adamlara bakmak lazım. Ben 10 yıldır bakıyorum. Aynı adamlar gelip gidiyor. Böyle bir şey olmaz. Başarılı olan devam eder, başarısız gider”

-Trabzonspor’da Teknik Direktörlüğe Ünal Karaman geldi. Nasıl görüyorsunuz? Ünal hocaya güveniyor musunuz?


Soyak: “Ünal bizim kardeşimiz. Ama oraya hak ederek mi geldi? Bir başarısı varmı? Yani birilerinin vasıtası ile mi geldi? Yoksa bir başarı yakalayıp damı geldi? Ben onu merak ediyorum. Bir başarısı varsa söyleyin bana. Tamam Trabzonspor’da oynamış. Ama antrenörlük olarak bir başarısı var mı? Başarısı yok. Demek ki birilerinin vasıtası ile göreve getirildi. Trabzonspor’a ahbap-çavuş ilişkisi ile değil hak ederek gelinmesi lazım. Trabzonspor’da hak edenler göreve gelsin ve hak edenler çalışsın. Ünal hocada bunu hak ettiyse helal olsun”

-Sosa, Kucka ve Olcay gibi maliyetli oyuncular. Takıma katkılarını nasıl görüyorsunuz?

Soyak: “Takıma maliyetleri çok yüksek. Yazık onlara verilen paralara. Ama yollayamıyorsun da. Onların transfer edilmesi zaten yanlıştı. Takımda kalmaları da katkıdan ziyade Trabzonspor’a yük olurlar. Gönderilirlerse takıma mali yönden faydalı olur. Zaten oynadıkları oyun da ortada”

-Yeni Transferleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Soyak: “Yeni transferlerin doğru karar olduğunu düşünüyorum. İranlı futbolcular bize biraz daha yatkın oyuncular. Çünkü Asya grubundan geliyorlar. Başarıya aç ve mücadeleci oyuncular. Avrupa’daki oyunculardan ziyade, bize daha fazla katkı sağlayacaklardır.


-Trabzonspor’un A takıma aldığı genç oyuncuları beğendiniz mi?

Soyak: “Özellikle Samsunspor maçının ikinci yarısında ben çoğunu beğendim. Özellikle Abdulkadir Parmak’ı beğendim. Çocuklarda yetenek var. Oynarlarsa katkı sağlayacaklardır. Ama hepsini birden oynatamazsın. Parça parça kullanacaksın. Yavaş yavaş oynatacaksınız. Formayı verdiğinizde taşıyorsa, oynamaya devam etmeli. Bizde öyle olduk. Bir maça çıktım, iyi oynadım ve devam ettim”

-Size göre Trabzonspor bu sezon başarılı olur mu?

Soyak: “Hocalığı burada göreceğiz. Bir 4-5 maç izlememiz lazım. Ünal Hoca’nın başarısını burada göreceğiz. Eğer takımı ve elindeki malzemeyi bakalım ne kadar iyi hazırlayacak. Hocalık bilgisi budur. Takımda birlikteliği sağlamış mı göreceğiz. Takım oyununu yapabilecek mi? Bizde onu göreceğiz. Eğer bunları yaparsa bizde, “Ünal hoca demek ki hak ederek gelmiş diyeceğiz” Ama kötü oynuyorsa da, ‘Bu işi yapamıyorsun’ diyeceğiz. Eldeki malzeme ne kadar kötü de olsa o takımı iyi oynatmak hocalık meziyetidir. Trabzonspor’un zaten formasını koysan ilk 4’e girer”

Haber: Mehmet KARAGÖZ


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap