SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Er yada geç o kupa Trabzon'a gelecek

Er yada geç o kupa Trabzon'a gelecek

15 Ekim 2018 Pazartesi - 14:02




Şike sürecinde bordo-mavili kulübün avukatlığını yapan İsmail Kaynar, unutturulmaya çalışılan şampiyonluk için umut dolu mesaj verdi.





“Adalet er ya da geç tecelli eder. Var olan hiçbir şey yok olamaz. Trabzonspor’un çalınan bir kupası var.  Hem eski yöneticiler hem de yeni yöneticiler oturup düşünmeli. Bir şeylerden korkmamaları lazım. Dört bakanı olan Trabzon’un sesinin gür bir şekilde her alanda çıkması gerekir. Trabzonspor bu şehrin çocuğuysa ona ilgi göstermek ve arkasında durmak lazım...”

Cumhuriyet aşığı, ay-yıldız sevdalısı, Atatürk’ün izinden şaşmayan, yapısı, duruşuyla tam bir Trabzonlu...

Hani, ‘Bir koltukta üç karpuz’ taşıyor denir ya işte öyle birisi...

İyi bir avukat...

Geleceği olan bir siyasetçi...


Trabzonspor denince gözleri ışıl ışıl olan bir genç...

Adı: İsmail Kaynar. Şehirde onu tanımayan yok. Seveni öylesine çok ki, yolda yürürken adım başı verdiği selamlar, hatırı sorulurken, aldığı eğitim ve terbiyesinin verdiği nezaketle verdiği yanıtlar bunun en güzel karşılığıydı sanki...

Çok kişi bilmez ancak, iyi de bir gazeteci...

Nasıl soru sorulacağını, hangi soruya nasıl yanıt verileceğini iyi bilen birisi İsmail Kaynar. Yoğun iş temposundan bize zaman ayırınca bu fırsatı kaçırmadım. Sözleştik. Yapılacak bu söyleşinin daha anlamlı olması için, çok da özel bir yere gittik. Atatürk Köşkü’nde buluştuk İsmail Kaynar ile. Her yerde tarihin izleri vardı. Merdivenleri çıkarken sanki bir ses, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ diye kulaklarımızda yankılandı. Odaları gezerken yanımızda hissettik Mustafa Kemal’i. Hele şu günlerde çok tartışılan vasiyetini yazdığı yere geldiğimizde içimizde bir burukluk hissettik. Yaşamını bu ülkeye adayan birinin varlığı, halkından başka ne olabilirdi ki? Sonra biraz soluklanıp başladık konuşmaya. Biz sorduk, İsmail Kaynar yanıtladı. İşte o doyumsuz sohbetten aklımızda kalanlar:

■ Karadeniz: İsmail Kaynar’ı tanıyalım


İsmail Kaynar: Trabzon’da doğdum ve büyüdüm. Ankara Bilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra avukatlık stajımı ve askerliğimi yaptım. 2013 yılında Trabzonspor’da çalıştım. Sonra ayrılarak kendi avukatlık büromu kurdum. 33 yaşındayım. Sporun ve siyasetin içerisinde yer aldım. Gazetelere köşe yazıları da yazdım. Milletvekili adayı da oldum. Hem siyaset hem de sporun içerisinde bulundum.

İdeal başkan nasıl olmalı?

Karadeniz: Sizin gözünüzde Trabzonspor başkanı nasıl olmalı?

İsmail Kaynar: Muharrem Usta gelirken, ‘Ben Medical Park’ın CEO’suyum. Hayallerimiz var’ dedi. Ben de kendisine oy verdim. Ama verdiği sözlerin büyük çoğunluğunu yerine getirmedi. Ahmet Ağaoğlu, ilk buraya geldiğinde, sempati duyduk. Elit bir insan olduğu için onu istedik. Başkan değil kurumsallaşma ile alakalı. Kurumsallaşma olursa iyi olur. Başkan semboliktir. Her kulübün iyi yönlerini alıp yeni bir inşa yapmak lazım. Trabzonspor’un artık bir konferans salonunda geçmişini tartışmaları lazım. Eski futbolcular, başkanlar ve antrenörler olmalı. Bu, Trabzonspor’a katkı sağlar.

Aynı şeyi yine yaparlarsa...


Karadeniz: Futbol oynadın mı?

İsmail Kaynar: Sporun içerisinde yer aldım. Profesyonel olarak futbol oynamasam da amatör olarak oynadım.

Karadeniz: Şike olaylarında ne oldu da Trabzonspor’un istediği olmadı?

İsmail Kaynar: Trabzonspor’un istediği, kupasıydı. Bu süreç hukuki değil ve siyasi bir süreçti. Hem Fenerbahçe şike yaptı diye UEFA’dan men ediliyor hem de Trabzonspor’a kupası verilmiyor. Burada bir tezatlık var. Sporda her zaman kazananı değil kazanması isteneni galip gösteriyorlar. O dönem kulübün yapması gereken organizasyonları taraftar organize etti. Tıpkı geçen Rusya maçında açılan pankart gibi. Aziz Yıldırım yargılandı, sonrasında ‘FETÖ kurbanıyım’ dedi. O dönem yargılamaları kabul ettiler ama kumpas dediler.

Karadeniz: Polis hırsızı yakaladı ama polisin şaibeli olduğu anlaşıldı dendi.


İsmail Kaynar: Rıdvan Dilmen, Fenerbahçeli olarak ‘şike Türkiye’de ilk defa mı oluyor’ dedi. Türkiye’de yolsuzluk yapanı yakalıyoruz, o da ilk kez mi oluyor diyor. Polisin sabıkalı olup olmamasından ziyade suç var mı yok mu ona bakılmalı. Kulüp o dönemler üzerine gitti. TFF’ye rest çekildi. İsviçre’ye gidildi. Bakıldı ki kupa gelmiyor. Sonrasında enerjimizi buna mı ayıracağız diyerek bu işi bıraktılar. Şimdiki şampiyonluğa yönelelim dediler. Ama sen geçmişte şampiyon olmuşsun, bunu sana vermemişler. Bundan sonra olmayacağı ne malum?

Karadeniz: Trabzonspor kapatmaya mı çalışıyor?

İsmail Kaynar: Var olan hiçbir şey kaybolmaz. Adalet er ya da geç tecelli eder. Trabzonspor’un çalınan bir kupası var. Hem eski yöneticiler hem de yeni yöneticiler oturup düşünmeli. Bir şeylerden korkmamaları lazım. Dört bakanı olan Trabzon’un sesi gür bir şekilde her alanda çıkmalı. Trabzonspor bu şehrin çocuğuysa ona ilgi göstermek ve arkasında durmak lazım. Bir şeyler yapılmak istense yapılırdı. Artık bu iş kapatıldı.

Trabzonspor’un kurtuluşu ticari proje üretmekte...

Karadeniz: Takım iyi gidiyor ama Aralık koşuşturması başladı. Aralık için neler olur?


İsmail Kaynar: Bir borç yükü var. Bu dönemde bu borcun altına zor girilir. Bu dönemde çıkan adayların samimiyetine çok fazla inanmam. O yüzden, mevcut başkan Ahmet Ağaoğlu’nun yönetiminde revizyon yaparak, yeni bir ekip kurup devam etmesi gerekir. Ben kendisini samimi görüyorum.

Karadeniz: Kulübün borç yükü nasıl atlatılır?

İsmail Kaynar: Gelirleri giderlerinden daha az. Her sezon yama büyüyor. Proje üretilmeli. Aziz Yıldırım ‘Fenerbahçe bankası kurmayı öneriyorum’ dedi. Trabzonspor da ticari anlamda yeni atılımlar yapmalı. Hayrettin Hacısalihoğlu, ‘Eskiden siyasetçiler Trabzonspor’u kullanıyordu, şimdi ise Trabzonspor siyasileri kullanıyor’ dedi. Güzel tespit. Ama neden şimdi kendileri aynı şeyi yapıyor? Kapıları açan büyük projeler olması lazım. Ekonomik projeler olması lazım. Altyapıda büyük sıkıntı var. Şampiyonlukları bize altyapı getirdi. Öze dönüşten kastım, mikro milliyetçilik değil. Çekirdek kadro Trabzonlulardan olur, geri kalan dışarıdan olur. Dışarıdan gelenlerin de maliyetleri azdı. Şota gibi, Onur gibi. Bir Kucka gibi pahalı oyuncu değildi. Sadece imaj parası olarak 500 bin euro ödenmiş. Yüz hakkını bir yerde kullandın mı? Nerede kullandın? Trabzonspor’un marka değeri neden düşük? Ekonomimiz sürekli kötü derseniz ona göre pazarlık yapılır. Trabzonspor’un kulüp içerisinde yönetilememe sorunu var. İdari anlamda demiyorum. Ama kurumsallık anlamında bir yönetilememe sorunu var.

Karadeniz: Sana göre Trabzonspor’un başkanı İstanbul’dan mı olmalı yoksa Trabzon’dan mı?

İsmail Kaynar: Sınır koymak olur. Paralı başkan mı, bilgili başkan mı? Bu tartışılıyor. İstanbul’dakiler paralı, Trabzon’dakiler paralı. Kulübün borcu paralı başkanların kapatabileceği bir borç değil. Kulübün gayri menkulü yok. Her şey ipotekli. Çift kanatlılık zarar veriyor. Trabzonspor rakiplerini örnek almalı. Barcelona’nın altyapısını, Beşiktaş’ın kurumsallaşmasını, Fenerbahçe’nin ekonomik modelini örnek almalıyız. Trabzon’dan da İstanbul’dan da yönetimde olanlar olmalı. Güçlü başkanla alakalı. Güçlü başkan dizginleri elinde tutar.

Karadeniz: Muharrem Usta, ‘bana darbe yapıldı’ dedi. Nasıl çözüm bulunmalı Trabzon-İstanbul çatışmasına?

İsmail Kaynar: Çatışmadan ziyade, yönetim içerisinde güçlü olamamaktır. İktidarsızlıktır. O zaman Muharrem Usta’nın öyle yöneticileri varsa istifalarını istemesi gerekirdi. İstifa edenler oldu, yedeklerle devam etti.

Karadeniz: Bağımsız denetçilerle hesaplamalar yapıldı. Muharrem Usta da ‘10 yılı neden inceletmediler’ dedi. Böyle bir şeyin olması ne getirir Trabzonspor’a?

İsmail Kaynar: Bu şekilde olması kulübün marka değerini yıpratıyor. Marka değeri nereye gidiyor diye düşünülmeli. Böyle bir şeye giriştiyseler, sadece Muharrem Usta’yı değil, zarara uğratan herkesi inceletmeli.

Karadeniz: Trabzonspor’a son 10 yıla bakılınca en çok zararı kim verdi?

İsmail Kaynar: İnsanları suçlamamak lazım. Kim en çok yukarı çıkardı demek lazım. Usta ‘ben şu oyuncuyu getirdim’, Ağaoğlu ‘borçlanmayı tedavi ediyorum’. Hacıosmanoğlu da ‘şikede dik durdum’ diyor. Herkesin faydası da zararı da eşittir. En güzeli denetçilerin yapması. Mevcut yönetimi de inceleyeceklerdir. Yüksek kredileri incelesinler. Menajerlere verilen paraları incelesinler. Birçok konu var, herkesin açığı vardır.

Atatürk siyasi rekabet olmamalı

Karadeniz: Spordan konuştuk. Şimdi siyasetten konuşalım. Gündemde İş Bankası ve vasiyet konuları var. Bu konu hakkında neler söylersin?

İsmail Kaynar: İş Bankası olayından başlayalım. Ölünün hatırasına saygı duymak, vasiyetine saygı duymaktır. Atatürk’ün hazırladığı o vasiyet şu anda bulunduğumuz Atatürk Köşkü’nde hazırlandı. Malını mülkünü devletine ve milletine bıraktığı açıkça yazar o vasiyette. Manevi kızlarından sonra geri kalan hissesini de Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na bırakmıştır. Ben bu konuda saygılı olunması gerektiğini söylüyorum. Bu bir siyasi rekabet olmamalı. İsmet İnönü de önemli birisidir. Elindeki fotoğrafları kırparak farklı göstermek gündemi değiştirmeye yönelim hareketler. Fotoğrafın orijinali yayınlandı.

Karadeniz: İsmail Kaynar kendisini Trabzonspor’un içerisinde düşünüyor mu?

İsmail Kaynar: Ben bu şehirde yaşıyorsam elbette zamanı geldiğinde her şey olacaktır. Trabzon’a hizmet etmeyi her zaman aile olarak kendimize görev addetmişizdir.

Karadeniz: Avukat, siyaset ve Trabzonspor. Sizde hangisi ağır basar?

İsmail Kaynar: Trabzonsporluluğum ağır basar. Biz her zaman doğduğumuz yerden gücümüzü alırız.

Haber: NiHAT ERENCE

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap