SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Avni Aker rahat uyusun Trabzon bu maçı kazanacak!

Avni Aker rahat uyusun Trabzon bu maçı kazanacak!

Karadeniz Özel

26 Nisan 2019 Cuma - 14:56




Karadeniz dev derbiyi masaya yatırdı





Genel Koordinatörümüz Osman Diyadin ve Spor Koordinatörümüz Nihat Erence geçmişe yolculuk yaparlarken, sanki o unutulmayan günleri yeniden yaşar gibiydiler. Taraftarın gözünde apayrı bir yeri olan tarihi statta, ‘Avni Aker kavgamızdır yaşıyor’ duvar yazısı adeta her şeyi anlatıyordu.

BAZI anlar vardır, ölümsüzdür. Tarihe altın harflerle yazılır. Unutmak, unutturmak mümkün değildir. Dün öyle bir gün yaşadık. Trabzonspor’un yarın Fenerbahçe ile oynayacağı önemli maç öncesi bordo-mavili camianın önemli isimlerini buluşturduk. Hem de çok anlamlı bir mekanda. Avni Aker’de. Yönetimlerin vazgeçemediği, hayatını Trabzonspor’a adayan Hayrettin Hacısalihoğlu... “Barcelona’yı deviren adam” olarak hafızalara kazınan, şimdilerde yaptığı yorumlarla futbola yön veren Hamdi Aslan... Futbolun içinden gelen, babadan sporcu, yazılarıyla Türk basınına yön veren Osman Diyadin... 2 saati aşkın keyifli bir sohbet yaptık, aklımızda olan, sizlerin merak ettiği her şeyi sorduk konuklarımıza. Samimiydiler yanıtlarında.

İşte o doyumsuz sohbetten aklımızda kalanlar:




Dış saha faktörleri olmazsa...


■ Nihat Erence: Trabzonspor-Fenerbahçe ile Kadıköy’de karşılaşacak. Nasıl bir maç olur?




■ Hayrettin Hacısalihoğlu: Trabzonspor’un bu sezonki hedefi borçları azaltmak ve ligi de iyi bir yerde bitirmekti. Fenerbahçe maçı Trabzonspor’un bu sezonki ve her zamanki en önemli maçı. Düşme kalkma şampiyonluk sonucu olmadığı için final maçı diyemeyiz. Her ne kadar tansiyonu düşürmek için sıradan maç gibi deniyorsa da sıradan maç değildir. Trabzonspor uzun yıllardır Fenerbahçe’yi İstanbul’da yenemiyor. İnşallah bu 22 yıllık sürece son verir.

■ Hamdi Aslan: Uzun yılın içinde ben yoktum. Bizim yıllarda biz kazanıyorduk. O günkü takımların performansları ile alakalıydı sanırım. Yukarıları zorlayacak bir takım yaratamadık demek ki. Fikstür çekildiğinde ilk Fenerbahçe maçına bakardık. Tarihte ilk kez lig sıralaması bakımından ilk kez böyle bir maç olacak. Çünkü Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında sıralama bakımından dağlar kadar fark var. Trabzonspor’un bu maçı kazanabileceğini düşünüyorum. Fenerbahçe daha stresli olacak.

■ Osman Diyadin: Trabzonspor için İstanbul’da oynamak handikaptır. Saha dışı etkenlerin her zaman sahadaki sonuca yansıdığını düşünüyorum. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile oynanan maçlarda hakem faktörleri her zaman ön planda olmuştur. Trabzonspor kazanabileceği maçlarda da saha dışı faktörlerle mağlup olmuştur.




■ Nihat Erence: Avni Aker’i nasıl anlatırsınız?

■  Hamdi Aslan: Avni Aker bana bir kültürü anlatıyor. Mirası anlatıyor. Buradaki yapı ve heyecanla Trabzonsporluluğu taşıdığı bir duygu. Buranın keyfini çıkarmak çok önemliydi. Çok önemli bir yerdi. Her şeyi anlatıyor baktığın zaman. Güvenli bir yerdi bizim için. Şu anda Avni Aker atık bir durumda. Atık olması insanın içini acıtıyor. Kötü bir vaziyette. Biz buraya gelirken sahildeki taraftarın coşkusu en iyi taktiği veriyordu.




■  Osman Diyadin: Burası ile ilgili bir kararın verildiği söyleniyor. Ama bu karar ne zaman uygulanacak? Bu karar verilene kadar burası durmalıydı. Yapılan yanlış. Trabzon şehri sahipsiz. Trabzon’da yaşayanlar buraya sahip çıkmıyorlar. Toplu bir ses yok. Trabzon’da dünya kadar sivil toplum örgütü var. Her taraf başkan dolu. Bu başkanlar ne iş yapar? Bir şekilde yollarını buluyorlar. Trabzon için ne yapıyorlar? Avni Aker ve Yavuz Selim kimsenin umurunda değil.

■  Hayrettin Hacısalihoğlu: Yavuz Selim ve Avni Aker’i görüyorsunuz. Bu vaziyette. Sahalar vardı, zemin vardı. Bu zemin dursaydı da amatör takımlar burada top oynasalardı. Veya okul çocukları burada top oynasalardı. Burası daha ne olacağı belli olmadan yıkıldı. Önce yıkalım, sonra düşünürüz dediler. Mantığa uygun değil. Belki de burası 5 sene bu vaziyette duracak. Niye yıkıldığı belli değil. Kişilerin aklına dayalı bir düzenleme yapılmasına karşıyım. Burayı yaparken birçok akıldan akıl alınmalı. Hatta yarışma ve referandum yapılmalı. Buranın düzenlenmesi şehrin ambiyansını değiştirir.






BİZ YENELİM, FENERBAHÇE KENDİ İŞİNE BAKSIN

Nihat Erence: Bu takım hakemi yener mi?

 Osman Diyadin: Trabzonspor şu anda Fenerbahçe’den daha iyi. Ama ben yine de bu maçta hakem faktörünün ön planda olacağını düşünüyorum. Çünkü Fenerbahçe bu maçı kaybederse kümede sıkıntıya düşecek. Fenerbahçe’nin son iki maçına bakıldığında Trabzonspor’un rahat kazanabileceğini düşünüyorum ama normal şartlar altında. Hakemler ve Ali Koç faktörü devreye girecektir.

Nihat Erence: Ali Koç hakemler üzerinde baskı uygulayıp maçın kaderine etki eder mi?

 Hayrettin Hacısalihoğlu: Hangi hakem olursa olsun, seyirci, basın ve kamuoyu baskısından değişik maç yönetiyor. Bütün inisiyatifini Fenerbahçe lehine kullanıyor. Sadece şimdi değil geçmişte de böyle oldu. Ali Koç’a bağlamadan şu var: Ligde hiçbir takım Fenerbahçe’siz lig istemiyor. 2010-2011 yılına kadar en iyi diyaloğumuz Fenerbahçe ileydi. Bu tarihten sonra bu bağ koptu. Bu maç tam tersi bir konumda olsaydı, yani Trabzon düşme hattında olsaydı, Fenerbahçe yukarıda olsaydı daha zor olurdu. Şimdi daha kolay bir maç gibi görünüyor. O sebep bu sebep 22 yıldır yenemedik. Bu defa yenelim. Sonra da Fenerbahçe kendi işine baksın. Kurtarmaya çalışsın. Canımızı çok yaktı. Çok uykusuz geceler geçirtti bize.

■ Nihat Erence: Trabzonspor nasıl kazanır?

■  Hamdi Aslan: Trabzonspor’un iç sahadaki oyunu ile dış sahadaki oyunu arasında çok fark yok. Topla oynamayı ve topun peşinden koşmayı seven bir takımız. Orta sahadaki pas oyununa bakıldığında Fenerbahçe’den daha iyiyiz. Orta saha bizim açımızdan oyuna olumlu etki edecektir. Önde çok formda oyuncularımız var. Nwakaeme, Ekuban, Rodallega gibi oyuncular var. Hepsi sahada olursa Fenerbahçe adına büyük tehdit oluruz. Bireysel oyuncular ön plana çıkacaktır. Maçın atmosferi farklı olacaktır. Oyuncu yapımızın sakin bir hali var. Bu bizi tedirgin etmez. Bizim takım sadece futbolu düşündüğü için önemli bir avantaj olacak.

■ Nihat Erence: Trabzonspor Camia olarak güçsüz bir takım mı?

■  Hamdi Aslan: Bizde şöyle bir alışkanlık var: Trabzon değerlerinin arkasında durmuyor. 2010-2011 sezonunu düşünün. Fenerbahçe taraftarı ile Ankara’ya yürüyüp yasa çıkardı. Trabzonspor camiası ne yaptı? Bir defa Ankara’ya gitti mi? Hayrettin abi Trabzonspor’un en kritik döneminde asbaşkanlık yaptı. Taşın altına elini koydu. Güzel işler yaptı. Ama değeri bilinmedi. Değer bilinmediği zaman camia kırılgan ve güçsüz oluyor.

■  Hayrettin Hacısalihoğlu: Trabzonspor bir defa güçsüz bir takım değil. Anadolu’daki en güçlü takım. İstanbul ile baş eden ve şampiyonlukları almış bir takım. Ama gücünü kullanamıyor. Trabzonspor bunu asla başaramıyor. 2011’de burada neredeyse Trabzonspor suçlu duruma düştü. Yani özür dileyecek duruma geldi. Neden, rakip şike yaptı diye. Trabzon’un tüm fertlerinin hemfikir olup desteklemesi ve mücadele etmesi gerekirdi. Yönetimler ve çevresindeki birkaç kişi yalnız bırakıldı. Rakip takım gelir bir hadise olur. Trabzon’daki insanlar rakipten özür diler. İstanbul’da olduğu zaman karşılığını görmüyoruz. Bir Fenerbahçe maçında 4-2 yenildik. Ben de genel kaptanım. Tribünden bir koltuk parçası geldi. Saçımı sıyırıp geçti. Aldım koltuğu saha komiserine verdim. ‘Ya biz bunları gösteremeyiz’ dediler. Trabzonspor’un birçok defa hakkı elinden alınmıştır. Bu konularda da hep karşımıza Fenerbahçe çıkmıştır. 2005’te Cem Papila olayı. Sonra da Cem Papila çıktı ‘Hata yaptık’ dedi. Hata yaptın da ne oldu? Trabzonspor’un şampiyonluğu gitti. Şehrin şampiyonluğu gitti. Kaç yıldır şampiyon olamıyoruz deniyor. Cem Papila orada doğrusunu yapsa şampiyon olacaktı Trabzonspor. Trabzonspor’un bu sezon Trabzon’a uygun bir kadrosu var. Fert olarak belki de Fenerbahçe kadrosu bizim kadromuzdan daha iyi bir kadro. Ama küsüyorlar, para alamayınca oynamıyorlar. Bizim kadromuz bir ekip olmuş. Yerlisi ve yabancısı ile. Türkiye’de hem en iyi futbolu oynayan hem de herkesin takdir ettiği bir takımız. Trabzonspor lige başlarken herkesin yüreği ağzındaydı. Küme düşeriz diye. Ama şimdi Avrupa’ya gideceğiz. Burada da Ünal Karaman’a destek olmak lazım. 





BAKILDIĞINDA ŞENOL PARACI, ERZUN BİZİM UŞAK OLDU

■ Nihat Erence: Ünal Karaman ile sözleşme neden yenilenmiyor? Neden geç kalındı? Burada eksiklik nerede?

■ Hayrettin Hacısalihoğlu: Ünal Karaman ile de artık sözleşme yapılması lazım. 5 hafta kalmış. Gidecek ve gelecek oyuncuların tespiti, iyileştirme yapılacakların belirlenmesi lazım. Ben kimseyi zan altında bırakmak istemem. Bunu yaparlarsa hem hocaya motivasyon olur. Bir an önce Ünal hoca ile sözleşme yapılmalı. Geç kalındı.

■ Hamdi Aslan: Ünal hocada bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin ortadan kalması gerektiğini söyledim. Yönetimin neler beklediği ve neler aldığı ile ilgili bir konu. Bakıldığında doğru işler yapıldı. Kadroya bakıldığında geleceğe dönük plan yapılacak bir kadroya sahip Trabzonspor. Takım içerisindeki birlik ve beraberliği sağlayan Ünal hocadır. Ben isterim ki Trabzonspor içinde bizlerin olduğu değerlerle yukarı çıksın. Bizler derken Ünal hocadan bahsediyorum. Benim bir beklentim olmadı Trabzonspor’dan. Trabzonspor benden faydalanmak istiyorsa ondan daha mutlu olurum. Ben Ünal hoca ile devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

■ Nihat Erence: Bir tarafta Ersun Yanal, diğer tarafta Ünal Karaman. Nasıl bir taktik savaşı olur?

■ Hamdi Aslan: Bakıldığı zaman Ünal hoca daha bir güven içerisinde. Bunun avantajının belirgin olacağını düşünüyorum. Oyuncuların motivasyonu çok daha yüksek. Teknik direktör motivasyonunun öne çıkacağını düşünüyorum. Ünal hocanın kadro derinliği yoktu. Ama şimdi yedek kulübesi de derin. Bakıldığı zaman Ünal hoca daha ağır basıyor. ■ Nihat Erence: Ekuban mı? Rodallega mı?

■ Osman Diyadin: Ünal hoca elindeki silahları iyi kullanıyor. Örneğin Rodallega’nın 10 dakika kala oyuna girip iştahlı olmasının nedeni de Ünal hocadır. Ben olsam Rodallega’yı oynatırım. Daha tecrübeli bir oyuncu. ■ Nihat Erence: Ekuban mı? Rodallega mı?

■ Hamdi Aslan: Ekuban statik bir forvet değil. Bence iki oyuncunun yapısına bakıldığında Rodallega santrfor olarak Ekuban’ın önünde. Ekuban rotasyon oyuncusuydu. Santrfor pozisyonu olarak değerlendirdiğimiz zaman Rodallega varsa Rodallega oynamalı.

■ Nihat Erence: Rodallega’nın sözleşmesi sezon sonu bitecek. Rodallega kalmalı mı?

■ Osman Diyadin: Ünal hocanın alınması döneminde ben olayın içindeydim. O günlerde başka isimler konuşuluyordu. Samet Aybaba geliyordu. Hayrettin abi bu nedenle hedef olmuştur. Ünal Karaman Trabzonspor’da teknik direktörse Hayrettin Hacısalihoğlu ilk sıradadır.

■ Hayrettin Hacısalihoğlu: Ünal hocayı çok beğeniyorum ve takdir ediyorum. Neden Ünal derseniz... Son dönemlerde yaşanan sıkıntılardan sonra şöyle bir kanaat oluştu: Trabzonspor’un mutlaka Trabzon camiasını tanıyan birisi ile olması gerekirdi. Buna ihtiyaç vardı. Bu nedenle de Ünal Karaman. Ünal hoca da kendine duyulan bu güveni boşa çıkarmadı. Fazlasıyla yerine getirdi. O zaman acaba diyenlerin yüzde 90’ı şu anda Ünal hocayı başarılı buldu. Ünal hoca bir takım ortaya çıkardı. Mesela Rodallega 10 dakika kala oyuna giriyor, golü atmak için çabalıyor. Golü atıyor ve müthiş sevinç yaşıyor. Ünal hoca 20 yaşındaki ekiple 30 yaş üstü oyuncuları harmanladı. Ünal hocada bir kaygı var. Bu kaygı başarıyı getirdi. Daha çok sorumluluk aldı. İşini oluruna bırakmadı. Şenol Güneş buraya kaç kere geldiyse hep kovularak yollandı. Ama bir kuruş tazminat almadan gitti. Ersun Yanal ise her geldiğinde tazminat alarak gitti. Bakıldığında Şenol paracı, Ersun bizim uşak oldu! Şenol Güneş başka takıma gidince ‘neden gitti, bizi sattı’ deniyor. Gelsin burada çalışsın diyoruz olmaz deniyor. Hele şu yok zamanda 5.5 milyon TL verdik. Gece rüyalarıma girdi. Hiç yoksa 500 kes diyoruz. Kesmedi. Aynı hocaya Trabzonspor tazminat veriyorsa bu akılsızlıktır. Bunun başka izahı yoktur. Trabzonspor’un uzun süre gol yememe rekoru falan konuşuluyor. Bana göre en büyük rekoru 3 defa aynı hocaya tazminat ödeme rekorudur. Bizim Ersun’a verdiğimiz tazminat kadar başka takımlar Süper Lig’de toplam para harcamadı. Şimdi aynısını Ünal’a aynısını yapıyoruz. Sen şurada dur, başka alamazsak seninle imzalarız diye gidiyoruz. Ben Ünal Karaman’ın yerinde olsam, ‘Allah işinizi gücünüzü rast getirsin ben gidiyorum’ derim. Ünal hoca bunu demediği için Ünal Karaman oldu.



MAÇIN ADAMI HAKEM OLUR!

■ Osman Diyadin: Maçın adamı hakem olur. Trabzonspor’un kazanması demek Ersun Yanal’ın sonu olur. Fenerbahçe yönetiminde darbe olur. Bu nedenle hakem ön planda olacaktır. VAR sisteminin bile içine eden bir sistemimiz var. Adamına göre VAR! Trabzonspor, Barcelona gibi oynayan bir ekip. Trabzonspor camiasının ve taraftarlarının Ünal Karaman’a destek vermesi gerekir. Geçmişte Şenol Güneş’e yapılanların Ünal Karaman’a yapılmaması gerekir. Eğer Şenol Güneş’in Beşiktaş’taki gibi arkasında gücü Trabzonspor’da olsaydı, Trabzonspor kaybettiği o şampiyonlukların hepsini kazanmıştı. Hatta hakkı olan 2010-2011 kupasını da almıştı. Mesela Fenerbahçe maçını Trabzonspor kaybederse Karaman günah keçisi olacak.

■ Nihat Erence: skor tahminleriniz nedir?

■  Hayrettin Hacısalihoğlu:  Hakem gol atmazsa berabere biter.

■  Hamdi Aslan:  Trabzonspor kaybetmez diye düşünüyorum. İyi bir oyun bekliyorum. Keyifli maç olacak.

■  Osman Diyadin:   Trabzonspor’un 2-1 kazanacağını düşünüyorum.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap