SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > AVNİ AKER ÖZÜ İLE YAŞAMALI!

AVNİ AKER ÖZÜ İLE YAŞAMALI!

08 Nisan 2018 Pazar - 12:37








KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy, Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nun yerine yapılacak proje tartışmalarına katıldı ve bölgenin özü ile yaşatılıp  projenin içerisinde stadyum olması gerektiğini savundu.

KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy, Avni Aker Stadyumu’nun yerine yapılacak proje tartışmalarına katılarak bölge için stadyum vurgusu yaptı. Aksoy, Trabzon’da futbolun ve sporun altyapısal olarak, geçmişten günümüze ilgili performans göstergelerinin bir sonucu olarak, bir endüstri olduğunu belirtti. Aksoy’un açıklamaları şöyle: “Trabzon bu futbol endüstrisini iyi değerlendiremiyor. Trabzon’un şehircilik bakımından değerlendirmesi noktasında, Avni Aker Stadı’nın yeniden Yavuz Selim Kompleksi ile birlikte aynı noktada farklı bir anlayışla yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Avni Aker Trabzonspor’un doğduğu, geliştiği yerdir. Bütün anılarını, kazanımlarını bu alanda biriktirmiştir. Avni Aker Stadı’nın yanında bulunan Yavuz Selim Stadı’nın amatör futbolla olan ilgisi ve konumu noktasında, Trabzon için önemli bir merkezdir. Kamu kurumlarına olan yakınlığı, Trabzon’un mahallelerine yürüme noktasında oluşu, toplayıcı ve dağıtıcı özellikleri gereği Avni Aker’in yeri son derece önemlidir. Trabzonspor’u altyapı kurtaracaktır.”

KATALiZOR UNSUR

“Son 30 yılda, spor altyapısı, her bir toplumda bölgesel kalkınma için bir çerçeve olarak hizmet veren futbol stadyumları ile kentsel yeniden yapılanma için önemli bir katalizör unsur haline gelmiştir. Geliştiriciler, sivil gruplar, şehir planlamacıları ve yerel hükümet yetkilileri, şehirlerinin geleceğine yatırım yapmalıdırlar ve şehir merkezini hedef alan kentsel yeniden yapılanma çalışmalarına öncülük etmelidirler. Şehir ile yeniden birleşen, şehir merkezine, yaşam kalitesinin artmasına ve konut ve perakende sektöründe istikrarlı bir büyümeye katkıda bulunacak yaklaşımlar seçilmelidir.”

ÖRNEKLER TARTIŞILMALI


“Geliştirici projelerle şehir merkezini canlandırma çabalarına ağırlık verilmelidir. Yenilikçi şehirlerde kültürel olanaklar, spor altyapısı ve farklı mimarlık uygulamaları yoluyla mevcut şehirleri yeniden canlandırmak gerekmektedir ve bu yaklaşım Trabzon’a uygulanmalıdır. Trabzon, stratejik spor altyapısı nedeniyle büyük ölçüde büyüyen şehirlerin örneklerini tartışmalıdır. Spor şehirleri üzerine büyük bir panel düzenlenmelidir.  Bu konu, üniversiteler ve ilgili araştırma kuruluşları tarafından lisansüstü tezler ve araştırma fizibilite raporları olarak ele alınmalıdır. Spor stadyumları, şehir merkezindeki yeniden yapılanma çabalarına tek boyutta bir çözüm değildir. Kentteki stadyum ve büyüme modellerine yakın nüfus yoğunluğu da dikkate alınmalıdır. Ancak, Trabzon, şehir merkezini büyütmek için spor altyapısını geliştirmeye yatırım yapan en öncü şehir olmalıdır.”

FUTBOL ENDUSTRiSi

“Trabzon’un kalkınması için en önemli aktörlerden birisi de Trabzon’daki futbol endüstrisidir. Futbol, geçmişten günümüze Trabzon için en önemli bir konu olmuştur. Trabzon, çok sayıda çok önemli futbolcuları yetiştirmiş bir şehir olarak, son derece güçlü bir altyapısal potansiyele sahiptir. Günümüzde, futbolcu transfer bedelleri olarak milyonlarca avrolar söz konusudur. Böyle bir ortamda, Trabzon bu potansiyelini hem Trabzon’un hem de ülkenin kalkınması noktasında seferber etmelidir. Bu bakımdan her aktör kendi üzerine düşen vazifeyi yerine getirmelidir. Ortalama olarak bir futbol stadının maliyeti için 120 milyon dolar öngörülebilir. Bu durumda, üst düzey birkaç futbolcunun geliri ile modern bir stadyum inşa edilebilmektedir.”

DOĞRU KONUM

“Ayrıca şehirleşme bakımından da değerlendirildiğinde, Avni Aker Stadı’nın, Yavuz Selim Stadı’nın ve 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nun yeri toplayıcılık ve dağıtıcılık özellikleri gereği, radyal doğrultularda toplayabilmesi ve dağıtabilmesi, trafik sıkışıklığı oluşturmaması, birçok mahalleden yürüme olarak gelinip yürüme olarak gidilebilmesi gibi avantajları ile doğru bir konumdadır. Avni Aker Stadı, yaşayan bir merkez olması durumunda Trabzon için de en önemli kalkınma bölgesi olmaktadır. Son zamanlarda park olarak değerlendirileceği noktasında açıklamalar belirtilmektedir. Burada, Trabzon kenti doğru talepleri ve sağlam bir öngörüye dayanan taleplerini doğru bir şekilde aktarabilmelidir.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap