SON DAKİKA



Haber > Trabzonspor > Ahmet Ağaoğlu konuştu: "UEFA'da panik var"

Ahmet Ağaoğlu konuştu: "UEFA'da panik var"

18 Temmuz 2020 Cumartesi - 16:19




Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, bord-mavili ekibin aldığı Avrupa cezası ve futbol gündemi hakkında TRT Spor'a açıklamalarda bulundu.





Yasağı nasıl yediklerini açıklayan Ağaoğlu, "Yasak Trabzonspor kulübünün UEFA ile imzalamış olduğu mutabakat neticesinde 2016 ve 2018 yılları arasını kapsıyor. 2016 yılında 20 milyon Euro'ya kadar açık vermemiz gerekirken 25 milyon Euro veriliyor, 2017'de 10 milyon yerine 20 milyon Euro veriyoruz 2018'de de 55 milyon Euro açık veriliyor. Biz geldiğimiz zaman bu yasağı yedik. Bu mutabakat anlaşması. 2016'da imzalanıyor ama 2009-2011'den gelen bilanço bozuklukları ve FFP kurallarına aykırı davranmadan ve üst üste binmiş. 2016'da böyle bir yasakla kulüp yüz yüze geliyor. 2016 da anlaşma imzalanıyor ve Usta yönetimi diyor ki ben şu kadar, bu kadar...Herkesin malumu olan yapılan harcamalar ve elde edilen gelirlerin 5 milyon Euro yerine 55 milyon Euro açık iken aldık bu kulübü. Eksi 50 milyon Euro ile devraldık." dedi.

"Bir paradoks var"

Masrafları kıstıklarını ifade eden başkan, "Tam yasağı yiyecekken anlattık, masrafları kısıtladık, takım bütçesini 50 milyon Euro'dan 16 milyon Euro'ya düşürdük, altyapıdan oyuncuları kattık, forma satışı, kombine satışları arttı, oyunculara ödenen 22 milyon Euro bonservis bedelleri ödenirken biz sadece 3 milyon Euro ödedik. Anlattık UEFA'ya bunları. Oturttuk bu sistemi. Bunu 2019 yılının başında söyledik. UEFA'dan yargıçlar kuruluna sevk edildik. Disiplin komitesi takımın gidişatını olumlu buldular ve 3 şart sundular. Bunlar yerine gelirse Avrupa kupalarına katılacağını ancak yüzde 50 gelire el koyacaklarını söylediler. Biz de itiraz ettik bu gelirlerin el konulmasına. Orada da bir paradoks var." şeklinde konuştu.

"5 milyon Euro uçtu gitti"

Kurallara harfiyen uyduklarını belirten Ahmet Ağaoğlu, "CAS şunu söyledi: Çok nadir uygulanmasına lazım UEFA'nın mevcut olan kuralıdır ve dolayısıyla davanın reddine. O 5 milyon Euro oradan uçtu gitti. Daha sonra sürülen 3 şart TFF'nin şu anda uygulamadan olan lisan talimatının 30 haziran 2019 tarihine kadar yürürlüğe girmesi. Fenerbahçe'nin de çabası var. O 3 maddeden bir tanesini geçtik. Biz buna harfiyen uyduk ve UEFA'ya öyle gittik. Transfer harcama limitinde 11-12 miyon Euro, Yusuf Yazıcı'dan sonra bir gelir de geliyor ve onun 3'te 1'i transfer harcamasına yansıyor. 15 milyon Euro geldiyse 5 milyon Euro harcama yapabiliyorsunuz. 3'te 1'i kadar yani." ifadelerini kullandı.

"840 milyon lira borca kefil olduk"

Taşların yerine oturmadan sahada başarı elde edilemeyeceğini söyleyen Ağaoğlu, "İkinci şart borçların yapılandırılması ve ödenebilir bir takvime oturtulması. Bankalar Birliği ile Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Deniz Bank'a olan borçların bir çatı altına toplanması ve yapılandırılması. Bankalar birliğine, futbol ailesi bankalara olan kredilerin toplamı Trabzonspor'un borçları 840 milyon liraydı. Bizden önceki sarkan borçlar. Bu borçları yaplandırdığımız takdirde geçmiş dönem kredilerin altına kefil olan yönetimleri ibra etmiş oluyorsunuz ve mevcut başkan olarak siz üstünüze almış oluyorsunuz. 840 milyon lira benden önceki olan borca kefil olduk. Dolayısıyla borçları yapılandırdık. Bizim tüzüğümüzdeki 84. maddeyi bağlayıcı bir noktaya getirdik. Tüzük değişikliğinde onaylana bütçenin yüzde onunun üzerinde çıkıldığı halde oluşacak borçtan kulüp başkanı ve yönetimi sorumludur. Aştığınız zaman cebinizden ödersiniz. Taşlar yerine oturmadan sizin sahada başarı elde etmeniz mümkün değil." dedi.

"Ben mücadelemi sürdürürüm"

Kararı kabullenmediklerini ifade eden başkan, "Diğer üçüncü madde ise 55 milyon Euro. 55 milyon Euro'dan 5 milyon Euro'ya indirilmesi. Yani içeriye 50  milyon Euro gelmesi. Biz geçen sene mart ayında başlattık ve gerçekleşti. Sermaye artışına gittik 22 milyon Euro. Muharrem Usta ile imzalanan bir anlaşma var alacakları ile 6 milyon Euro. 22 milyon Euro da sermaye artışı. 7 milyon Euro'luk da vergi affı, uzlaşması. Bu vergi affı da 2016-2018 yıllarındaki olan vergi borcu ve uzlaşması. Yaptıklarımız bunlar. Ama bu yargıçlar kurulu verdiği kararda bu 3 maddeyi de kabul etmedi. Siz 55 milyon Euro yu 5 milyon Euro ya değil 17 milyon Euro'ya indirdiniz ve 12 milyon Euro açığınız var. 12 milyon Euro açığınız olduğu için biz sizi Avrupa kupalarından önümüzdeki sezon 1 yıl men ediyoruz. Verilen her karara saygı duyarım. saygı duymanız bu kararı kabullendiğiniz anlamına gelmez. Mücadelemi sürdürürüm. Benim spor yöneticilik anlayışım bu." şeklinde konuştu.

"UEFA'da panik var"

Verilen kararın, camianın ve oyuncuların motivasyonunu bozduğunu vurgulayan Ağaoğlu, "CAS yargıcına şunu söyledim: Sporun ruhuna hakim olan şey ceza mıdır ödül müdür. Önceki dönemde böyle bir tablo aldım, doğru. 2019 yılında bilançoları düzeltmiş olsaydım 2020 yılında negative dönmüş olsaydı siz yerden göğe kadar haklıydınız. Ben ayrıca kulübe 26 milyon Euro gelir getiren tasarrufların içinde bulundum. Yusuf'tan 17 milyon Euro, 4 ayrı sponsorluk sözleşmesi imzaladım. 7 milyon Euro, ürün satışı, kombine satışları ve ben Trabzonspor tarihinde ilk defa borsa İstanbul'da kurum açıklayan bir hale geldi. Altyapıda yetişen oyuncuların piyasası ortada. O noktadan alıp bu noktaya getirdik. Kadro maliyetini 16 milyona getirdi. Transfer limitlerine harfiyen uyan kulüplerden bir tanesiyiz. Geçtiğimiz senelere bakarsak kupada finalde olan ve ligde şampiyonluk yarışında olan bir takım. Ve dedim sayın yargıç bu kulüp bu haliyle ödülü mü hak ediyor cezayı mı hak ediyor. Orada intibanın değil de sunulan evrakların üzerinden karar verilecek. UEFA'da panik var. UEFA, CAS'ta benzeri şekilde 2 dava kaybetti. Milan ve Manchester City'nin. Men cezası almış davalar bunlar. Vermiş olduğunuz karar bütün camianın, oyuncuların motivasyonu bozdu." ifadelerini kullandı.

"Üstüne koya koya gidiyorum"

Kullanılan üslubu beğenmediğini dile getiren başkan, "Ben oraya şişirilmiş bir bilanço vermedim. Ben üstüne koya koya gidiyorum. Ben 17 milyon Euro kardayken sen kabul etmiyorsun bunu. Bu nakit olarak yansımaz diyor. UEFA avukatı vergiler neden ödenmedi neden uzlaşıldı diyor. Bu problemin senin sorunu değil, bu Trabzonspor'a yapılmış bir vergi affı da değil. Tüm spor kulüplerini kapsayan vergi affı. Sen bir kere vergiye bak. Vergi affı niye yapıldı. Sen bilançoya bakarsın. Benim olmayan borçtan sen beni nasıl sorumlu tutarsın. Burada UEFA çok agresif davrandı. UEFA'nın konuyla alakalı olarak verdiği kararlar çok ciddi şekilde tartışılmaya başlandı. UEFA'nın 3 maçı vardı ikisini kaybetti. Milan ve City. İnşallah Trabzonspor davasını da kaybedecekler. Kaybedersek de bu yolun sonu değil, İsviçre Federal Mahkemesi... Gideceğiz ve Trabzonsopor'un haklarını korumak amacıyla yürütmeyi de durdurmak amacıyla devam edecek olan bir mücadele. UEFA'nın bakış açısı bu. Ben kullanılan üslubu beğenmedim." dedi.

"Her sene yarışın içinde olacağız"

Futbolu çok sevmediğini itiraf eden Ağaoğlu, "Trabzonspor her sene yarışın içerisinde olacak. Gelecek sene verdik mi? Verdik. O kaybetmiş olduğumuz maçı biz kazansaydık, hakem faciası yaşadığımız... Biz şampiyonduk. O zaman ligi dördüncü bitirdik ve Avrupa'ya kaldık. Bu sene benzeri, yapılanmayla aynı şekilde mücadeleyi vermeye devam ettik. Gelmiş olduğumuz noktada pandemi öncesine kadar diyorum. Şampiyonluk yarışında kendimizi bulduk. Futbolun tek ürünü var futbol endüstrisi. Maç oynanmadığı takdirde gelir yok. Bundan nemalanan sadece kulüpler değil. Ligler tescil edinsin gibi şeylere biz hiç girmedik, kulüp olarak. Pandemi sürecinden sonra aslında gerçekten iddialıydık. Ama öyle bir süreç yaşadık ki Alexander Sörloth'un baş parmağı sakatlığı var. Malatya maçında ciddi bir sakatlık oluştu. 15 gününe kadar devam etti onun sakatlığı. Biz takımla çalışırken o 15 gün geç başladı. Hazırlık çalışmalarında Sosa sakatlandı ve ilk 4 hafta yoktu. Ekuban 1.5 maç kaçırdı. Nwakaeme 3 maç kaçırdı. Tepkilerin hepsine saygı duyuyorum, küfürler hariç. Sevinç, coşku bir anda hüzne dönüşüyor. İnsanların tepki göstermesi, Trabzonspor taraftarları diğer taraftarlara göre daha tutkuludur. Ben futbolu çok sevmiyorum, ben Trabzonspor'u seviyorum ve o yüzden görevdeyim." şeklinde konuştu.

"Beni eleştirin"

Ortada bir sıkıntı varsa sorumlusunun kendisi olduğunu açıklayan Ağaolu, "10 sene üzerinde kupada finale çıkmış bir takım var 10 gün sonra. Futbolcuları, hocayı eleştirmeyin beni eleştirin. Günün sonunda ortada bir sıkıntı varsa sorumlusu benim. Kupa finaline bu takımı kim getirdi? Veya 10 sene üzerine şampiyonluk yarışı içerisine kim soktu? Bu takım soktu. Bizim taraftarımızda bir türlü bu olguyu kıramadık. Bazı taraftarlarımızda şu düşünce var: Ne yaparsak yapalım bu düzen içinde bizi şampiyon yapmazlar." ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap