SON DAKİKA



Haber > Spor > Para takım ruhunun önüne geçti

Para takım ruhunun önüne geçti

30 Nisan 2015 Perşembe - 11:57




Trabzonspor'un unutulmaz stoperlerinden Hüsnü Özkara'dan yazarımız Miraç Özağcı'ya önemli açıklamalar...





Trabzonspor'un şampiyonluk coşkusunu göklere taşıdığı dönemlerde takımın efsane futbolcularından biriydi. Bordo-Mavili ekipte 5 şampiyonluk sevinci, birçok da kupa kaldırmanın derin hazzını yaşadı. Daha sonra transfer olduğu Ankaragücü'nde 8 yıllık futbol geçmişinin ardından futbol kariyerini Kahramanmaraşspor'da noktaladı. Kısa bir portföyünü aktardığımız bu futbol adamı Hüsnü Özkara. Trabzonspor'da iki dönem yardımcı antrenörlük de yapan Özkara, Bordo-Mavili ekiple ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

BAŞARI İÇİN SİNERJİ ŞART

Trabzonspor'un misyonu gereği, şehrin gelişiminde büyük rol oynadığının altını çizen Hüsnü Özkara, kulübün son dönemlerde yönetiliş tarzının hem Trabzon'a hem de Bordo-Mavililere zarar verdiği görüşünde. Şehirle kulüp arasında sinerji oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden başarılı teknik adam, eski ile yeni takım arasındaki farklara dikkat çekerken, paranın takım ruhunun önüne geçtiği görüşünü savundu. 'Yerlinin yerlisi' mantığının kulüpte ilke edinilmesi gerektiğini açıklayan Özkara, kulübün geleceğinin ipotek altına alındığını dile getirdi. Özkara, Trabzonspor'la anıldığında bunun birileri tarafından engellendiğini de iddia etti. İşte Özkara'nın o çok konuşulacak ifadeleri...

Para bitti yapı paydos

“Bizim dönemimizde hepimiz müthiş özveriyle oynardık. Şimdi ise 'önce para' deniyor. Peki karşılığı alınıyor mu? Herhalde cevap ‘hayır’ olur. Bizler saha içerisinde de saha dışında da çok samimiydik. Deplasmanlara o dönem otobüsle giderdik. Durduğumuz yerde menemen yerdik, bundan da büyük zevk alırdık.”

Kapı dışı zordur

“Trabzon dışında futbol hayatını sürdürmek zordur. Ankaragücü'ne gittim. Bir maçıma eski yöneticilerden Haluk Şahin ile Özkan Sümer geldi. Maçtan sonra Özkan hocanın yanına gittim. Bana şunu söyledi: ‘Sen burayı değişteremezsin, buraya uyacaksın. Senin arkanda Şenol, yanında Necati, önünde Güngör yok’. O nedenle kimse başarılı olamıyor.”

Yerlinin yerlisi olursa

“Kesinlikle yabancı antrenöre karşıyım. Bizi anlayacak, bizim yapımızı bilecek hocalar öncelikli olmalı. Tabii 'yerlinin yerlisi' olursa daha muhteşem olur. Burada da vasıflar önemli ve de ona sabır göstermek olmazsa olmaz olmalı. İşte Mustafa Akçay getirildi, ne oldu? 6 ayda gönderildi. Akçay'dan şampiyonluk mu bekleniyordu? DOĞRU YAPILMALI Öncelikle Trabzonspor kendi değerlerine sahip çıkmalı. Reçete belli: Doğru planlama yapılacak ve geçmişte kendi hocalarına sahip çıktığı gibi bugün de aynı uygulamayı yapacak. Yönetim kurulları, yetişen hocalara takımı teslim edip transferlerde hata yapmamalıdırlar.”

Güçler birleşmeli

“Şehirle kulüp yönetimi arasında büyük kopukluk var. Bizler bunu dışarıdan öyle görüyoruz. Eskiden şehir bir bütündü, herkes takıma sahip çıkardı, şimdi bu yok. Bana göre başarının gelmesinde önemli halkalardan birisi de birlik beraberliğin olmasıdır, güçlerin bir arada toplanmasıdır. Bunu bugün göremiyoruz, güçler bölünmüş, her kafadan ayrı bir ses çıkmaktadır. Geçtiğimiz sezon Trabzonspor bir iskelet oluşturmuştu ancak sonradan bundan vazgeçildi. Hangi gerekçeyle bundan vazgeçildi bunu da anlamış değilim. Kendi evlatlarımıza sahip çıkacağımız söylendi; bir çırpıda önce Mustafa Akçay, sonra da Hami Mandıralı gönderildi. Bu nasıl kendi değerlerine sahip çıkmak?”

İskelet önemlidir

“Bizim dönemimizde başarılar yakalanmışsa bunda her daim takım iskeletinin olması etken olmuştur. En az 8-9 kişi belliydi oynayacak kadroda. Araya 1-2 kişi girse de onları diğer oyuncular taşırdı, tabii sonra da onlar takıma katkı sağlıyorlardı. Bizim dönemimizde, kadroya Serdar Bali'yle beraber girdik, biz olana kadar diğer oyuncular bizi taşıdı. İşte başarının altın anahtarlarından biri de budur.”

Ekonomik olarak yarışmamalı

“Trabzonspor bu kadar büyük paralar verip futbolcu almamalı. 5 milyon euroluk futbolcular Trabzonspor için lüksün lüksüdür. Sonra o paraya alınan oyuncular acaba o değeri ediyor mu? Zaten iyi oyuncular İstanbul'u tercih ediyor. Bizim İstanbul takımlarıyla ekonomik anlamda yarışma şansımız hiç yok. Çünkü onların ekonomisi Trabzonspor'dan çok çok iyiler. Bir de yıldız oyuncular İstanbul'u tercih ediyor; zira basın orada, çocukların okulu, sosyal yaşantı, bunlar artıları...”

Kapı gibi arkanda durmalı

“1461 Trabzon'dan birkaç oyuncu geldi, şimdi onlar da piyasada yoklar, keşke olsalardı. Hepsine baktığınız zaman birer değerdiler ama olamadılar, demek ki bir yerlerde sıkıntı oluyor. Buradan üst kadroya oyuncunun çıkması için tepedeki adamın bakışı önemlidir. Tabii burada da tepedeki adamdan başarı beklendiği için o da kendisini riske atamıyor. Bana öyle bir şans verilse, yönetim de arkamda kapı gibi dursa, hiç çekinmeden o oyunculara şans veririm.”

Hiç görüş alınmaz

“Transfer kulüplerin en büyük giderlerini teşkil eder, o nedenle çok iyi scout ekibi kurulmalı. Hangi yönetim kurulu gelirse gelsin o kurulan scout ekibi mutlaka görevine devam etmelidir. Yurt içerisinde çalışan onlarca teknik adam var ama ne hikmetse hiçbirinin görüşü alınmaz.”

Neden şans verilmez

“Teknik adam olarak şans gelmedi. İki kez yardımcı hoca olarak göreve geldim. Yardımcı hocanın da görev sınırları bellidir. Nedense zaman zaman ismim Trabzonspor için geçmesine rağmen bu engelleniyor. Soruyorum size: Görev alan hocalardan neyimiz eksik? Neden bize şans verilmez? Bunu da anlamış değilim. Trabzonspor'a gelen oyuncular, Trabzonsporluluk ruhunu taşıyacak ve yaşayacak. Futbolcular bunu hissedecek. Örnek olarak, bizim dönemlerimizden Ahmet Ceylan ile İskender Günen'i verebilirim. İkisi de o ruhu taşıyıp Trabzonlu gibi oldular, hala Trabzon'da sevilip sayılmaktalar.”

Sıkıntı çok büyük

“Trabzonspor'un geleceği ipotek altına alınmamalı ancak gördüğümüz tablo hiç hoş değil. Sıkıntı çok büyük, borç her geçen gün büyüyor. Trabzon'un eti ne, budu ne? Bu borca ne kadar dayanabilir? Göreve gelen yönetimler, ekonomik tabloyu çok iyi yönetmelidirler. Yoksa Trabzonspor o borç yumağının içerisinde kaybolup gider ki bir daha geri dönüşü olmaz.”

İkisi de çok iyi

Cardozo 18 içi futbolcusu… Gol vuruşları mükemmel. Bu futbolcu geniş alanda iş yapmaz. Cardozo'yu kenardan atacak olduğun ortalarla, topla buluşturacaksın. Mehmet Ekici de çok iyi bir oyuncu. Santrfor arkası oynatılması halinde çok daha başarılı olur. Her iki ayağını mükemmel kullanıyor. Kaleye yakın oynatılmalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap