SON DAKİKA



Haber > Spor > Futbol laboratuvarı Türkiye’de!

Futbol laboratuvarı Türkiye’de!

30 Ekim 2018 Salı - 15:22




Futbol laboratuvarı Türkiye’de!





Dünyada bir ilk olan ve global ortamda ilk defa oluşturulan “Futbol Teknolojileri İnkübasyon Merkezi”ni “guttobizLab” artık Türkiye’de. Milli bir teknoloji üretim merkezi olan bu yapı, futbolun yazılım gelişim yapılanmasında sektörde bir ilk olarak tarihe geçti.

Scouting, takım ve futbolcu analiz data bankası üretiminde dünya lideri İtalyan devi “Wyscout”; antrenman ve performans incelemelerinden futbolcuların fiziksel analizine tüm bir kulübün datasını tek bir yerden idare eden yönetim panellerini inşa eden Belçika’lı konusunda endüstri lideri “Soccerlab”; sportif start-up firmalarına Avrupa’da önderlik eden “Wylab” gibi uzman yapılar tek bir laboratuvarda İstanbul’da hizmete girdi.

Bu analiz laboratuvarının başındaki isim olan ve aynı zamanda Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda performans analizi dersleri de veren K. Tarkan Batgün, global futbol pazarına sunulan bu yapı hakkında şunları söyledi:

“On seneye yakın bir süredir aslında dünya futbol sektörünün önde gelen yazılım liderlerinin temsilciliğini yapıyoruz. Son beş senedir de kendi içimizde aşamalar kaydederek bu dev futbol teknoloji firmalarına danışmanlık ve ürün geliştirme işleri yapmaya başlamıştık. Neticede scouting, maç analizi, performans analizi konularında benim Avustralya’dan gelme 20 senelik bir tecrübemde zaten mevcut idi. Ama iki senedir de artık kendi üretimimizi yapıp bu devler liginde ilk etapta kendi başımıza oynayamasak bile onların gemisinde yer bularak parça üretme hedefi için çalışıyoruz“

Aynı zamanda Türkiye’yi ilk defa “futbol scouting” konsepti ile 2010 yılında tanıştıran Batgün, “2017’de kendi yazılım ekibimizi oluşturmakla işe soyunduk. Genç yazılımcı arkadaşlarımız öncelikle futbol eğitimi aldılar. Sevdiğimiz teknik direktör arkadaşlarımız bizzat bu genç arkadaşları futbol konusunda yenilediler. Arkasından endüstri liderlerine kendilerine özel eğitimler verdirdikten sonra da kendimize ait uygulamaların inşasına başladık. İnşallah bu yıl 19 Kasım’da Amsterdam Arena’da yapılacak olan “Wyscout Forum”da yüzlerce futbol takımının karşısına çıkacak ilk ürünümüz” dedi.


Batgün, Futbol teknoloji inkübasyon merkezi konsepti ile kuluçka merkezi arasında ne gibi benzerlik yada farklar mevcut? Bunun Milli Ekonomiye yansıması nasıl olacak? Sorusuna ise,

“HEM FİKİRLERE AÇIK HEM DE FİKİRLERİ DESTEKLEYEN BİR YAPIMIZ VAR”

“Kuluçka merkezi ile teknoloji inkübasyon laboratuvarı benzer özelliklerde olsa da inkübasyon sistemi aslında bir üretim merkezinin çekirdeğini oluşturuyor. En büyük avantajı öncelikle kendi ürettiğimiz yazılım bazlı sistemleri endüstri devleri ile birlikte bir çatıda bulunduğumuz için çok hızlı bir şekilde onların yapısına entegre etme şansını bulması oluyor. Ama merkezimiz aynı zamanda dışarıda diğer fikir geliştiren start-up firmalarını inceleyebilecek bir know-how bilgisine de sahip olduğu için, devler liginde oynama kapasitesi olan fikirleri analiz etme yetisine sahip. Futbol endüstri içerisinde bulunan dünya lideri firmalara değerli bulduğumuz fikirleri tavsiye mekanizması içimizde özel olarak konumlanmış durumda. Amacımız çok fazla fikri işlemeyi değil, en kalitelisini ve tutarlı olanının bulma, analiz etme ve işleme mantığı ile çalışmak.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap