SON DAKİKA



Haber > Spor > Forum'dan sonra ikinci yaşam merkezi Akyazı

Forum'dan sonra ikinci yaşam merkezi Akyazı

04 Temmuz 2016 Pazartesi - 10:55




Akyazı Spor Kompleksi'nin mimarı Faruk Kanca, bu dev projenin doğuşunu ve gelişim sürecini anlattı





Akyazı projesinde aslan pay Nuri Albayrak'a ait belki ama projenin görünmez kahramanı Faruk Kanca. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Ortahisar Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Mimar Faruk Kanca, Akyazı'nın dünü ile bugünü arasında köprü görevi gören bir kişi. Zira bu dev proje onun beyninde şekillendi ve gelişti. Kanca, Trabzon'un Forum'dan sonra Akyazı ile ikinci bir yaşam merkezine kavuşacağı görüşünde. Dönemin kulüp başkanı Nuri Albayrak, Belediye Başkanı Asım Aykan, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projede büyük emekleri olduğunun altını çizen Kanca, "Nuri Bey de bu projeyi sahiplenip uğraşmasaydı Akyazı gerçekleşmeyecekti" diyor. İşte Faruk Kanca'nın Trabzonspor'un yeni mabedine ilişkin yaptığı açıklamalar…

BİR YAŞAM MERKEZİ

Biz yönetime geldik, biliyorsunuz Nuri Bey'le beraber İskender abi yarışmıştı. Biz kazandık tabii, geldik. Nuri Bey'in Avni Aker’i yeniden revize etmek gibi bir düşüncesi vardı, hatta Hollandalı bir firma da çağırdı. "Avni Aker’de 24 saati yaşayan bir stat oluşturalım" dedi. Daha önce de belediye meclis üyesiydik. Ben Akyazı bölümünde yine belediyede daha önce bir proje düşünmüştüm ama kıyı kenar çizgisinden bunu yapamamıştım. Bu stat konusu açılınca "Ben böyle bir proje üreteyim" dedim. Nuri abinin, hiç kimsenin haberi yok. Stat orada sıkışıktı. Ben belediyeci olduğum için belediyenin de ihtiyaçlarını biliyorum. Belediyede Asım Bey (Aykan) dönemindeyken orayı yine doldurup belediyeye gelir getirici proje yapalım diye bir şeyler hazırlamıştım. Bayağı çalışma yaptık, ne kadara dolar gibi fakat Kıyı Kenar Çizgisi Kanunu'ndan dolayı öyle bir şey yapamadık. Tabii Yenimahalle'de stat çok sıkışık olduğu için burada bir stat tasarlayayım, ondan sonra gidip anlatayım Nuri abiye, hoşuna giderse bunu yapar, gitmezse Avni Aker’i revize eder. Projeyi hazırladık. Aradık Nuri abiyi Aydın Pişiren'le beraber. Dedik ki "Abi, böyle bir stat, böyle bir proje oluşturdum, sadece stat değil bir kompleks, yaşam merkezi." Sadece stat, spor sorununu da çözmüyor; Trabzonspor’un tesislerini oraya almak, otogarı oraya almak, orada bir AVM, otel, spor merkezi yani bir yaşam merkezi oluşturmak.

İLLA KAHRAMAN ARAMAYA GEREK YOK

Yaklaşık 950 dönüme planlamıştık onu. Aradık Nuri Bey'i: "Böyle bir projemiz var, gelip sana anlatalım." Ankara’da buluştuk. Anlattık kendisine, projeyi görünce çok beğendi. "Bu varken Avni Aker’le niye uğraşalım, tabii ki bunu yapalım" dedi. "Gidin" dedi "Milletvekillerine, bakanımıza brifing verin, projeyi anlatın." Biz de Aydın Pişiren'le beraber gittik, bütün milletvekillerimize birer tane dosya bıraktık, çizimini de Safiye Hanım (O zaman milletvekili değildi) yapmıştı. Tabii milletvekillerinin hepsi havaya uçtu, "Bu proje müthiş bir proje, bunu yapalım" diye. Kıyı kenar çizgisi olayı doğru. O zaman da kanuna aykırı, biz de biliyorduk. Neticede bu kanunlar değiştirilebilirdi, bu elindeydi. Nitekim gelinen süreçte de kanun değiştirilmesi suretiyle bu yapıldı. İlla tek kahraman aramaya gerek yok. Ondan sonraki gelişen süreçte Nuri Bey'in çok büyük rolü var. Biz bu projeyi fikir olarak düşünmeseydik, bu hazırlık projesini yapmasaydık böyle bir şey ortaya çıkmayacaktı. Ama Nuri Bey de bu projeyi sahiplenip uğraşmasaydı Akyazı gerçekleşmeyecekti. Başlangıçta birkaç tane kahraman var. Bir tanesi biziz. Fikir olarak ürettik, koyduk ortaya. Nuri abi de sağolsun, çok beğendi. Gerçekleşmesi için gitti Tayyip Bey'le beraber görüştü Rize’de. Tayyip Bey de bu projeyi sahiplenince Akyazı'nın önü açıldı.


Erdoğan'ın da katkısı yadsınamaz

Mehmet Atalay da bir kahraman. O da yasalaşması yönünde çok büyük mücadele verdi. Tayyip Erdoğan bu fikre destek vermeseydi Akyazı gerçekleşmezdi. Rize stadı bizden sonradır. Kaç seneden beri o statta futbol oynanıyor. Yine de buna şükür bu seneye yetişirse. Trabzonspor’un 400-500 civarında borcu var, bu borcun önemli bir kısmı bu stattan elde edilecek gelirlerle kapanacak, sponsor gelirleriyle, seyirci loca gelirleriyle… Dolayısıyla Trabzonspor’a bu noktada bir katkı verdiğimizden dolayı mutluyum. Bunun yanında oraya kruvazör limanın da yapılması suretiyle, turistik gemilerin gelip yanaşacakları bir limanda yapılması suretiyle arkasında AVM, otel yapılabilir hale geliyor. Dolayısıyla Trabzonspor tesislerini de oraya taşıdığımız zaman, oradaki piknik alanlarıyla beraber otogarı da taşıdığımız zaman gerçekten orası bir yaşam merkezi oluyor. Forum şu anda bu kadar büyük olmamasına rağmen 950 dönüm bir yer. Forum bir yaşam merkezi, bütün Trabzon orada. Burayı canlandırdığımızda Trabzon’un ikinci yaşam merkezi yeri olacak. 

Projenin bütünlüğü çok önemli

Arkası Akyazı, onun da gelişimine büyük katkı sağlayacak. Dolayısıyla diğer projelerin de mutlaka yapılması lazım. Projenin bütünlüğü çok önemli. Gelişen süreci yönetimler değişti, biz yönetimden ayrıldık, Sabri Bey geldi. Nuri abi bahsetmişti, önce Trabzonspor’un malıydı bu, sonradan işte TOKİ’ye ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün protokolüyle beraber TOKİ vasıtasıyla yapıldı nihayetinde. Bu daha önceden yapılsa Trabzonspor bu gelirlere çok daha önceden sahip olurdu. Belki geçtiğimiz dönemlerde yapılan o çok büyük transfer yanlışları yapılmazdı, belki farklı yönetimler gelebilirdi. Onun için geç kalınca teknoloji artırıldı deniyor ama bunlar inşaat aşamasında gelişen şeyler. Belki o zaman inşaat aşamasında bu teknolojiler getirilecekti. Onun için bir şeyin geç kalması bana göre çok doğru değildir. Önceden gerçekleşmiş olsaydı çok daha iyi olacaktı. Bizim hazırladığımız şekliyle şehri rahatlatacak yeni bir yaşam merkezi olacaktı. Biz buraya Trabzonspor tesislerini taşıyarak havaalanının pist ihtiyacı vs. vardı, o ikinci pist yapılması için tesislerin oradan çıkması gerekiyordu. Onun için tesisleri de oraya taşımıştık. Otogar malum, Değirmendere’nin trafik sıkışıklığı ortada. "Otogarı da oradan çıkaralım, Değirmendere’nin yükünü azaltalım, şehrin girişine taşıyalım" dedik. Karayollarına yakın en batı bölümüne otogarı yerleştirmiştik projede. TOKİ’de daha sonra geliştirdiği projede bunları korudu aynen. Şehrin birçok ihtiyacını karşılayan bir projeydi bu. Gelişen noktada bir hastane fikri var, ona da saygı duyuyoruz. Ama projenin bu içeriğini bu kapsamı değiştiriyor. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap