SON DAKİKA



Haber > Spor > Borç büyürse Trabzon 1 yıl sonra Avrupa'ya gidemez

Borç büyürse Trabzon 1 yıl sonra Avrupa'ya gidemez

07 Mayıs 2015 Perşembe - 09:54




Trabzonspor Kulübü başkan adaylarından, başarılı iş adamı Celil Hekimoğlu, UEFA’nın yeni yaptırımlarına dikkat çekerek, kulübün borcunun büyümesi hali





Trabzon sanayisine yön veren iş adamlarından biri Celil Hekimoğlu… O, Trabzon'un adeta bir fanusta hapsolmuş sanayisine ivme kazandırmaya çalışan bir kişi… Şu sıralar Trabzonspor Kulübü'ne talip… Başkan adaylığına soyundu… Tek amacı, Trabzonspor'u sırtındaki kamburdan kurtarmak… Bu yönde projeleri olduğundan söz ediyor… Sözleri arasına hayli iddialı cümleleri de sıkıştıran Hekimoğlu, kulübün darboğazdan çıkması için yapılması gerekenleri kendi penceresinden aktardı. Trabzonspor'un iyi yönetilmediğini öne süren Hekimoğlu, Türkiye'yi sarsan 'şike' konusunda da kulüp başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'na atıfta bulundu. Hekimoğlu, dünyanın gündemine oturan şike sürecinin Kazlıçeşme mitinginde bittiği görüşünde… İşte Celil Hekimoğlu'nun gündemi sarsacak o açıklamaları... 

VEFA BORCUMUZ VAR

Biz hayatımız boyunca Trabzon şehrinden para kazandık. Hekimoğlu ailesi olarak bir yerlere gelmişsek Trabzon’dan kazandık. Bizim başka hiçbir yerde bir şeyimiz yok. Hayatım boyunca sporla ilgilenmiş birisiyim. Siyasette hiçbir yerde olmadım, olmayacağım da. Trabzonspor sevgim ve Trabzon’un kazandırdıkları bana sorumluluk almam gerektiğini hissettirdi. Evet, diyorum ki bu şehir bize çok şey verdi. Trabzonspor’un iyi yönetime ihtiyacı var. Şuna bir el atalım, bir toparlayalım, tekrar şampiyonluk yoluna sokalım diye içimde bir enerji, bir istek var. Bu takıma hizmet etmek istiyorum, bunun çok zor olduğunu da biliyorum. Trabzonspor’un gidişatı çok zor, camia çok bölünmüş. Bu işe girdiğim zaman rahatımın, huzurumun kaçacağını da biliyorum. Çünkü herkesi mutlu etmek çok zor. Şimdi çok rahatım, çok keyifliyim ama bu sorumluluğa girmek istiyorum. Ben şehre borcumu ödemek istiyorum. 

AĞIR BİR CENDERE

Tablo beni korkutmuyor. Trabzonspor çok büyük bir marka. İnanıyorum ki bu işin altından kalkarız. Tablo çok kötüye gitti, kulübün şu an sadece 220 milyon bankalara borcu var ve 2016 yılı itibariyle her yıl bankalara 35 milyon ana para geri ödemesi, 25 milyon faiz ödemesi yapacak. Trabzonspor her yıl bankalara 60 milyon TL para ödeyecek. Trabzonspor bu parayı 7 yıl boyunca ödeyecek. Trabzonspor krediyi kapatmak istiyorsa bankalara 7 yıl boyunca 400 milyon TL ödemek zorunda. Böylesine çok ağır bir cendere var. Mevcut yönetim kurulu banka ödemesini 2 yıl ödemesiz yaparak iyi bir iş yaptı ama kendine yaradı. Gelen yönetimlerin önünde şu an sadece 60 milyon banka ödemesi var. Kulübün toplam geliri 70 milyon. Bunun yanında futbol takımının müthiş bir maliyeti var. Trabzonspor her yıl 100 milyon TL açık veriyor. Bu açığı kapatmak hiç kolay değil. O yüzden bununla mücadele etmemiz lazım. 


İNANILMAZ BİR İSRAF VAR

Çok iyi bir yönetimle bu hemen düzelmez. Bu orta vadede bir problem. Sponsorları arttırmamız lazım, giderleri azaltmamız lazım. Aşırı israf yapılan transferler var. Mesela Altınordu’dan Gökhan’ı aldın, 9 bin euro verdin, gittiği takımda oynayamıyor. 1 milyon euro 3 trilyon yapıyor, 3 trilyon israf. 2 tane sol bek aldın, orada hala Mustafa Akbaş oynuyor, yaklaşık 10 milyon euro israf... İnanılmaz israf var. Bir Waris’i almasaydık 3-4 yıl daha 50 trilyon tasarruf... O kadar büyük bir israf yapılmış ki... Korkutmuyor bu borç. Çıkarız altından. Nasıl çıkarız? Camia ile barışacağız, hem kendi camiamızla hem de Türkiye’deki diğer spor camialarıyla barışacağız. Federasyonla, herkesle kavgalıyız. Bugün kulüp başkanımız maçları izleyemiyor, koltuğunda oturamıyor. Başkan koltuğunda oturamıyorsa kulübü kim temsil ediyor? Zaten yönetimin yarısından çoğu istifa etmiş. Böyle bir yönetim anlayışıyla Trabzonspor yönetilemez.

65_2

Başarılı sanayici-iş adamı Celil Hekimoğlu,
yazarımız Miraç Özağcı’ya çarpıcı açıklamalar yaptı...

Gönüllerin şampiyonu değiliz


Biz tabiİ ki Trabzonspor’un hakları için yeri geldiği zaman kavga edeceğiz, etmemiz gerekiyorsa edeceğiz, korkmayacağız. Ama ben hep şunu söylüyorum: Kavga ettiğimiz zaman insanlar da diyecek ki Trabzonspor haklı meselesinde. Şimdi biz kavga ediyoruz ama kimse bizi haklı görmüyor. Şu an biz tüm spor camiasında dışlanmış durumdayız. Bunları hep kaldıracağız. Bir kere Trabzonspor Anadolu’nun abisi ise Türkiye’nin de sevilen takımı, gönüllerin takımı. Şimdilerde gönüllerin neresindeyiz bilmiyorum. Gönüllerin şampiyonu değiliz yani. O yüzden biz Türkiye’de barışı sağlayacağız, insanların bizi sevmesini sağlayacağız. Bunun da yolları belli.  

Aşırı israfı Kaldıracağız

En başta aşırı israfı kaldıracağız. Trabzonspor’da 70-80 tane fazla personel var. Şu anda Trabzonspor’un gideri çok fazla olduğu için bununla başa çıkmak imkansız. Önce üzerimizdeki fazlalıkları atacağız. Bu iş hemen düzelmez. Bence Trabzonspor 5 yılda makul duruma gelir. Benim hedefim haziran kongresi. 2016-2017 sezonu bizim 50. yılımız. 2016’da şampiyon olan bir Trabzonspor... Şampiyon olmak için bütün borçları kapatmaz gerekmiyor. ‘Ben borcu kapatacağım’ dersen şampiyonluğa oynayamazsın. Bu şehrin mutlaka şampiyonluğa ihtiyacı var. Ben diyorum ki 1. yıl toparlanalım, şampiyonluğa yarıştıralım, bir sonraki yılda, 50. yılda şampiyon olalım. Sıralamamız bu olacak. Borçları yavaş yavaş azaltalım. Şu an borçları durdurmak bile büyük başarı. Bütçe her yıl 100 milyon açık veriyor.  

Akyazı Stadı tek eser

Borçsuz Trabzonspor olmaz ama kontrol edilebilir bir borcumuz olsun, ödenebilir, bizi sıkıntıya sokmayan borç olsun. Bu borçlanma böyle devam ederse Trabzonspor 1 yıl sonra Avrupa’ya gidemez. UEFA’nın uygulaması önümüzdeki sene başlıyor. Trabzonspor bu sene sermaye artırımı yaptı. Açık söyleyeyim, burada Sinan Zengin’in büyük başarısı var. Bu son sermaye artırımı ile 40 milyon TL kasaya nakit para girdi. Galatasaray izin alamadı SPK’dan, biz aldık. Burada bir başarı var, o sermaye artırımı ile biz seneye Avrupa’ya gidebileceğiz. Ama Trabzonspor’un bir daha sermaye artırım hakkı kalmadı, bilanço itibariyle bitti. Trabzonspor'un satılacak bir eseri yok. Önümüzde bir tek Akyazı Stadı var. O da muhtemelen 1 yıl sonra stadyum bitince isim hakkını satabiliriz. Orayı çok iyi değerlendirmemiz lazım.

Zeytin dalı uzatılmalı 

Ben bir kere ruhen de insanlara pozitif bakan bir insanım, herkesle çok iyi diyalog kuruyorum. Hiç önyargım da olmadığı için birlikteliği sağlayacağıma inanıyorum. Zaten bizim en büyük projemiz bu olmalı. Bunu yakalarsak Trabzonspor’u yukarı taşırız, bunu yakalayamazsak ben de kaybolup giderim. Bunu yakalamak için elimden geleni yapacağım. Buna Hacıosmanoğlu da dahil. Hacıosmanoğlu ile kavga etmeyeceğiz. Kulübümüzün bir değeri, başkanı. İmkan veriyorsa ben başkan olsam onunla da kol kola gitmek isterim. Hiç kimseyle kavga etmeden hep beraber... Zeytin dalı uzatırken bunlar bizim değerlerimiz, bunlar kulübümüze hizmet eden insanlar... 

Tribünler boşsa nedeni belli!

Ben aralıkta kongreye asla ihtimal vermiyorum. Mutlak süreçle kongreyi haziran ya da temmuzda yapacağız inşallah. Yönetimin öyle bir şansı yok. Yargıtay’dan karar çıktığı zaman artık buna itiraz yok, 4,5 gün içinde kongre kararını almak zorunda. Eğer almazsa kulübe talimatlar verir ve kulübü kayyum kongreye götürür. Onun süresi 45 günü geçemez. Trabzonspor siyaseti kullanmalı, onun haricinde başka hiçbir şey olamaz. Çünkü bizim yönetimimizde her türlü görüşten insan olacak. Belki dinen görüşü olmayanlar olacak, belki çok olanlar olacak, siyasette her partiye gönül verenler olacak, bizi bunlar hiç ilgilendirmiyor. Ama o kapıdan herkes girdiği zaman o kimliği bırakacak. Tek kimliğimiz, tek markamız Trabzonspor olacak. Benim zaten hiçbir siyasal kimliğim yoktur, ekip de oraya bu işi bırakacak. Trabzonspor başkanının Kazlıçeşme’ye gitmesi zaten kulüpte dönüm noktası olmuştur. O tribünler boşsa sebebi Kazlıçeşme’dir. 

Kazlıçeşme dönüm noktası

Şike süreci Kazlıçeşme’de bitti. Kazlıçeşme’de miting alanına çıktığı anda bitti. Ondan sonra şike mücadelesi yapamazsın. Bizim güçlü bir hukuki altyapı oluşturmamız lazım. Güçlü bir hukuk kadrosu oluşturarak bu süreci sürdüreceğiz. Bu süreçte yapılan bir sürü doğru hamle de var. Yönetim kurulunun yapmış olduğu bazı başvurular, hamleler var. Bunları yok saymayacağız. Özellikle Futbol Federasyonu’nda yaptırım gücümüz olmalı. İstiyorum ki kongre mayısta olsun da yeni yapılacak federasyon seçimine biz de müdahil olabilelim. Bütün gücümüzü kullanmamız lazım, şike sürecini asla unutamayız. Bütün gücümüzü kullanacağız ama ben o kupayı alacağım, getireceğim diyemem. O sözü vermem ama mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz.

Yarın: Onursal Başkan Yılmaz bir değerdir...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap