SON DAKİKA



Haber > Spor > Boksta vefa var futbolda cefa

Boksta vefa var futbolda cefa

08 Temmuz 2015 Çarşamba - 09:56




Hekimoğlu, “Futbolda sekiz senedir kulüp başkanlığı yapıyorum. Futbolda kadir kıymet bilen insan yok, özellikle amatörde. Bir boksöre bir defa yemek ı





Trabzon’un güzide kulübü Hekimoğlu Doğanspor’da uzun süre başkanlık yapan ve şu anda Hekimoğlu Boks Kulübü Başkanlığı’nı yürüten Suat Hekimoğlu, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Hedeflerini anlatan ve amatörü değerlendiren Hekimoğlu, “8 yıl Hekimoğlu Doğanspor’da başkanlık yaptım. Bu dönem içersinde herşeyi gördüm. Bir yıldır Boksun içerisindeyim. Şunu gördüm ki Boksta vefa, futbolda cefa var” dedi.

PARA AMATÖRÜ BİTİRDİ

Şu an amatör liglerde paranın ön planda olmasıyla amatör futbol ruhunun kaybolduğunu belirten Hekimoğlu, “Çok yanlış. Amatör gençlere yönelmeli. Bu sene biraz gerçekleştirdik gençlere yönelerek. Önümüzdeki sene belki daha çok gence yöneleceğiz. Yani bir futbolcuyla 17 yaşındaki bir çocuk sana 10 milyardan kapıyı açıyor. Bizim oynadığımız dönemlerde böyle bir şey yoktu. Biz tamamıyle takım ruhuyla, çamurda oynadık. Şimdiki 16-17 yaşındaki çocuk ‘10-12 milyara oynarım başkanım’ diyor. ‘12 milyarı yaz’ desem yazamaz ama böyle eğitim almış çocuklar. Artık her şey para amatörde. O yüzden de amatörden profesyonele giden oyuncu sayısı çok azaldı. Bir futbolcuyu veli alıp kulübe getirip teslim ediyor, ‘eti senin kemiği benim’ diyor. Sporcu bir yerlere geldiği zaman o kulübün hiçbir katkısı yok gibi kendisi ön plana çıkıyor, kendisi pazarlamaya çalışıyor veli. Veliler o camiaları yaşatmayı düşünmediklerinde bu sıkıntılar çıkıyor” dedi.

FUTBOLCU YETİŞMİYOR

Amatörün amacının Trabzon futboluna yeni yetenekler kazandırmak olması gerektiğine dikkat çeken Hekimoğlu, “Türk futbolu altyapıdan oyuncu çıkartamıyor. Trabzonspor’da son yıllarda altyapıdan Gökdeniz’den, Fatih’ten sonra çıkan bir oyuncu var mı? Yok. İş paraya dönmüş, altyapı bitmiş. Trabzonspor bu işin aynası. Dolayısıyla Trabzon amatör kümesi de para işin içine girince bitmiş” dedi.


Amatör sadece futbol değil                   

Trabzon’da amatör denince sadece futbolun akla geldiğini ve diğer branşlara fazla önem verilmediğini belirten Başkan Hekimoğlu, “Amatör dendiği zaman sadece futbol konuşuluyor. Nereye kadar futbol. Futbolda sekiz senedir kulüp başkanlığı yapıyorum. Futbolda kadir kıymet bilen insan yok özellikle amatörde. Sen senede 200-250 milyar yıllık para harcıyorsun. Futbolcu seni görüyor, başkanım ne haber, ukala ukala konuşmalar. Hiç sevmediğim tarz hareketlerde bulunuyor. Ama bir boksöre bir defa yemek ısmarlıyorsun, o adam bir ömür senin yanındır, seni hayatta unutmaz. Bir futbolcuya da bir senede 20 milyar yatırım yaparsın tek oyuncuya. 20 defa onunla oturup muhabbet edemezsin. Çünkü öyle bir yapıları yok” dedi. 

Trabzon boksta Türkiye’nin Küba’sı 

‘Trabzon boksta Türkiye’nin Kübası’ diyen Hekimoğlu, “Türkiye’de yarışan sporcuların yarısından fazlası Trabzonlu. Bir futbolcu profesyonel olduğu zaman milyonlarca lira para kazanıyor. Avrupa şampiyonu boksör Fatih Keleş, yıldızlar Avrupa şampiyonu Çetin Özdemir, Türkiye şampiyonu olan Abdulkadir Köroğlu ve bunlar gibi niceleri var. Ama bunların kazandığına karşılık Türkiye Cumhuriyeti bunlara bir altın, Vali bir altın, Belediye Başkanı kart takmış. Profesyonelde kazanç var ancak amatörde para olayı yok. Fatih şampiyon olduğunda bir daire aldılar, birkaç tane altın taktılar. Ama biz 2000 lira maaş ödüyoruz, sigortasını yapıyoruz. En azından bir ucundan tutmuşuz. Biz de olmasak o adamlar sahipsiz kalacaklar. Sahipsiz bu adamlar. Kick boksçular da aynı. Örneğin, Yahya’nın durumu. Yahya dünyayı vurup kırıyor, kimsenin umrunda değil. Adam şampiyonaya giderken biz sponsor oluyoruz. İnsanlar elini cebine atarken hep para kazanmak amaçlı düşünüyor. Futbolda para kazanma olayı, boksta, kickboksta, wushu da para kazanma işleri yok. Kulüpler para kazanamıyor. Dolayısıyla kimse buna yatırım yapmıyor” dedi. 

Hepimiz suçluyuz 


Hekimoğlu, “Bireysel sporların dışlanmasında herkesin suçu var. Aslında hepimiz yıllardır futbola yöneldiğimiz için suçluyuz. Ancak gözümüzü açtık. Bireysel sporlara destek vereceğiz. Bir Nazım Dalkıran gerçeği var Trabzon’da. Bu adam bir eğitmen, eski bir milli sporcu. Kreşe çevirmiş bu işi. Salonda yüz tane sporcusu var. Minikler, şampiyonlar kreş açmış gibi, alıyor saatlerce zamanını harcıyor. Hiçbir menfaati yok. Adam kirasını ödeyemedi senelerce. Bireysel sporda kadrini kıymetini biliyor ama futbolda bunu göremedim. Futbol profesyonel anlamda yapılabilir bir spor ama amatörde Trabzonspor’la bağlantı kesildi, herkes ‘benim oğlum, onun oğlu’ derken, torpille oynayan sporcular. O yüzden futbolcu yetişmiyor ve altyapı bitti. Trabzonspor’da altyapı diye bir şey kalmadı. Gittikçe de eriyor. Böyle de devam edecek. Sivil toplum örgütlerinin, resmi dairelerin, devletin, belediyelerin bu işe el atıp, futbol alanlarını istimlak edimesini isteriz. Eski Trabzonspor’un gelişmesinde semt sahaları vardı. Şimdi oralara apartmanlar yapıldı. Oraları tekrar gündeme gelmesi, her mahallenin bir sahası olması lazım ve buralarda turnuvalar yapılması lazım. Bu turnuvalarda yetişen oyuncuların daha sonra yıldız adayı olduğunu geçmişte gördük” şeklinde konuştu. 

Ağırlığı boksa verdim 

Boksun çok sevilen bir spor olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, “Benim kulübüm, sporcularım var. Hepsi altın değerinde. Her camiada olduğu gibi bu camiada da birkaç tane çürük elma var. Futbol daha riskli bir spor. Boks öyle değil. Dünya Boks Birliği eğer kaskı kaldırmasaydı boks, sakatlanması en az olan spor olacaktı. İnsanlar kafes dövüşleriyle boksu kaldırabiliyor. Çünkü kafes dövüşünde kural yok. Onlar görsel amaçlı. Boks sevdiğim bir spor. Futbol benim için bitti. Artık çok iyi bir futbol izleyicisiyim” dedi.

Cemre YANIK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap