SON DAKİKA



Haber > Siyaset > TCMB'de değişimin perde arkası! Ne olduysa o görüşmeden sonra oldu

TCMB'de değişimin perde arkası! Ne olduysa o görüşmeden sonra oldu

14 Ekim 2021 Perşembe - 12:35




Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gece baskın bir kararla yaptığı Merkez Bankası atama kararının perde arkası tartışılıyor. Prof. Dr. Semih Tümen ve Prof. Dr. Abdullah Yavaş ile yollar neden ayrıldı?





Merkez Bankası (TCMB) Başkanı  Şahap Kavcıoğlu'nun Eylül ayı faiz indiriminin ardından  dolar kurunun rekor üstüne rekor kırması sonrasında Kavcıoğlu'nun görevden alınacağı öne sürülmüştü. Dün Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelmesinin ardından gece yarısı ani bir kararla TCMB Başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı.

Alınan ani karar sonrası Dolar, Altın ve Euro'da yükselişler devam ederken, piyasalarda atama kararının perde arkası tartışılmaya başlandı. 

Prof. Dr. Semih Tümen ve Prof. Dr. Abdullah Yavaş'ın yerine BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak atanırken, Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna getirildi. Boş kalan bir başkan yardımcılığı koltuğu için de önümüzdeki günlerde atama yapılması bekleniyor. 

Mart 2021’de başlayan Şahap Kavcıoğlu dönemi öncesinden sadece Dr. Emrah Şener kalırken PPK şu şekilde şekillendi:

PARA POLİTİKASI KURULU 

Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu

Dr. Emrah Şener

Mustafa Duman

Taha Çakmak

Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu

Prof. Dr. Yusuf Tuna



SEMİH TÜMEN VE ABDULLAH YAVAŞ İLE NEDEN YOLLAR AYRILDI?

Piyasalarda 6 PPK üyesinden 3'ünün görevden alınması üzerine faiz indiriminin hızlanacağı görüşü giderek hakimleşti. Merkez Bankası'nın kredibilitesinin tartışıldığı bir süreçte neden böyle bir değişikliğe gidildiğine yönelik bazı kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim çağrılarıyla aynı fikirde olmayan isimlerle yolları ayırdığını öne sürüyor.

Görevden alınan PPK Üyesi Abdullah Yavaş, son zamanlarda farklı bir tartışmanın merkezinde yer alıyordu. ABD'de yaşayan Yavaş'ın PPK toplantılarına uçakla gidip geldiği kamuoyuna yansımıştı. Görevden alınan Yavaş bu yıl eylül ayında faiz kararı toplantısına katılmamıştı.

Reuters'a bilgi veren kaynaklara göre, piyasanın iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indirim kararına eylül ayında da itiraz eden Küçük, ABD'de yaşayan ve sadece PPK kararları için Türkiye'ye gelen ve birçok karara katılmayan Yavaş ve başkan olmak istediği basında yer alan Semih Tümen TCMB'den gönderilmiş oldu.

PİYASALAR BU KARARA NE TEPKİ VERDİ?


Analistlere göre, TL’deki değer kaybında dış dinamiklerin etkisi kadar Türkiye’deki enflasyon görünümü ve para politikasına yönelik soru işaretlerinin ağırlığı büyük.  Dünyada enflasyonun yükseldiği ve gelişmekte olan ülkelerin faiz artırmaya başladığı bir ortamda ters yönde adımlar atılmasının Türk lirası üzerindeki baskıyı daha artırdığı belirtiliyor. Dolar/TL yeni atamalar sonrası dün gece hacimsiz işlemlerde 9,18 zirvesini gördü. Merkez Bankasında giderek sıklaşan görev değişikliklerinin kredibiliteye ek darbe olarak algılandığı, bunun da TL’nin güç kaybetmesine ekstra katkı sunduğuna dikkat çekiliyor. Dün görülen 9,18 zirvesi sonrası dolar/TL bugün 9,12 seviyelerinde.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap