SON DAKİKA



Haber > Siyaset > TBMM Başkanı Şentop'tan '50+1' açıklaması

TBMM Başkanı Şentop'tan '50+1' açıklaması

02 Ekim 2019 Çarşamba - 15:05




TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sistem tartışmalarına ilişkin olarak, "Bunu yeniden gündeme getirmeyi gerektirecek bir durum yok. Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Yani bu anayasa değişikliği gerektiren bir husus" dedi.





TBMM Başkanı Mustafa  Şentop hayatını kaybeden Prof. Dr. Yaşar Karayalçın için Kocatepe  Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına katıldı. Cami çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Şentop, Karayalçın'ın  büyük bir hukukçu olduğunu ifade ederek, Allah'tan rahmet diledi.  Gazetecilerin 50 artı 1 olan oy oranının yüzde 40'a düşürülmesi  tartışmasına hatırlatması üzerine Şentop, bunun yeni konuşulan bir konu  olmadığını, anayasa değişikliği hazırlanırken de konunun gündeme geldiğini  belirtti.

 Dünyanın bazı ülkelerinde yüzde 50'nin altında oranı kabul eden  sistemlerin bulunduğuna dikkati çeken Şentop, "Daha önce 2012'de ilk taslak metin  hazırlanmıştı. O zaman bu yüzde 50 1 oy, yüzde 1 değil sadece bir oy öngören  sistem kabul edilmişti. Yani bunu yeniden gündeme getirmeyi gerektirecek bir  durum yok. Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Yani bu anayasa değişikliği gerektiren  bir husus." ifadelerini kullandı.  Burada bir oranın belirlenmesi gerektiğini aktaran Şentop, şu  değerlendirmede bulundu: "Buradaki esas konu şudur. Eğer bir oran belirlemezseniz, 'en çok oyu  alan tek turda seçilsin' derseniz belediye başkanlıklarında olduğu gibi, yani  bunlar hep ihtimaldir, mesela yüzde 20 civarında oy alan 4 kişi arasında bir  seçimde aralarından birkaç oy farkla seçimi önde götüren kişi başkan seçilir. Ama  yüzde 20 civarında bir oyla beş yıl boyunca Türkiye'yi hükümeti yönetebilmek çok  zor. Bunun toplumsal, siyasi meşruiyeti tartışılır. Daha yüksek birtakım oranlar  benimsenebilir. Yüzde 40 olabilir ama yüzde 50 üzerinde bir oran kesin kazanma,  toplumun çoğunluğunu arkasına alma anlamında bir destektir."
 
   "Sistem ittifaka mecbur etmiyor"



 
 Şu anki sistemin "ittifaklara mecbur bıraktığı" iddiasının doğru  olmadığını vurgulayan Şentop, "Esasen sistem ittifaka mecbur etmiyor. Partilerin  ittifakını zorlayan bir sistem değil ama bu seçmenlerin ittifakını zorlayan bir  sistem. Birinci turda olmadığı takdirde ikinci turda mecburen, seçmenlerin hangi  partiden olurlarsa olsunlar, belki partilerinin görüşlerinden farklı olarak  ittifak etmelerini zorlayan bir sistem." diye konuştu.  "Yüzde 50 1, bugün için demiyorum. Önümüzdeki seçim için demiyorum ama  her zaman yüzde '50 1 zor' diye düşünebilirsiniz ama sistem iki tur seçim  öngörüyor." ifadesini kullanan TBMM Başkanı Şentop, şunları kaydetti:  "Birinci turda olmadığı takdirde ikinci turda zaten iki  aday  kalacağından bir tanesi içlerinden yüzde 50'nin üzerinde mutlaka oy alacaktır. Bu  da seçmenin, vatandaşların bir ittifakını gerektiriyor ikinci turda. Bu bakımdan  ben yüzde 50 1in doğru olduğu kanaatindeyim."
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap