SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Son seçim anketi açıklandı! İttifaklar arası fark büyüyor!

Son seçim anketi açıklandı! İttifaklar arası fark büyüyor!

20 Mart 2022 Pazar - 12:07




Yaklaşan 2023 yılı seçimleri öncesinde peş peşe açıklanan seçim anketlerine bir yenisi daha eklendi. Aksoy Araştırma'nın seçim anketinde AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP ile İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı arasındaki son durum "tüm dengeler değişecek" dedirtti.





Aksoy Araştırma tarafından paylaşılan son anket verileri dikkat çekti.

TELE1 ekranlarında canlı yayında ilk kez açıklanan Aksoy Araştırma’nın son seçim anketine göre AK Parti ile CHP arasındaki fark kapandı ve Millet İttifakı ise Cumhur İttifakı’na fark attı.

Anket sonuçlarını Aksoy Araştırma’nın Başkanı Ertan Aksoy yorumladı.

Katılımcılara “Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun yöneltildiği ankette kararsızlar dağıtıldıktan sonraki sonuçlar şöyle hesaplandı:

AK Parti: 29,8


CHP: 28,4

İYİ Parti: 13,6

HDP: 9,9

MHP: 8,6

Diğer partiler: 4,7


DEVA Partisi: 2,9

Gelecek Partisi: 1,0

Saadet Partisi: 1,0

Vatandaş nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyor?

Öte yandan Aksoy Araştırma önceki gün de yaptığı "Vatandaş nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyor" anketinin sonuçlarını yayınlamıştı. Anketten 20 maddelik dikkat çeken "Cumhurbaşkanı" özelliği çıktı.


Ortaya çıkan tabloda vatandaşlar, yüzde 42.8’i oranında yeni Cumhurbaşkanının "adil" olması gerektiğini istediklerini belirtti. Bunun yanı sıra yine vatandaşın en çok istediği özellik, yüzde 35 oranında "tarafsız" ve yüzde 26.2 oranında "demokrat" oldu. Listede yer alan 20 tane özellikten son olarak yüzde 1.8 oranıyla “sakin” olması özelliği geldi.

İşte o anket sonuçları:

 Vatandaş nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyor anketi sonuçları Aksoy Araştırma'nın Şubat 2022 seçim anketi ne diyordu ?

AKSOY Araştırma tarafından Şubat ayı içerisinde yapılan son kamuoyu araştırmasının sonuçları da 3 Mart'ta yayınlanmıştı. Bu anketin sonuçları da şu şekilde açıklanmıştı:

- Araştırmaya katılanların yüzde 30,3’ü AK Parti'ye oy vereceğini belirtti. Böylelikle Mart 2021 tarihinden itibaren oy kaybetmeye başlayan AK Parti’nin Şubat 2022’de de kaybı devam etti. CHP’nin ise Eylül 2021 tarihinden itibaren yakaladığı trend bu ay itibariyle son buldu.


- Ocak 2022’ye göre 0,4 puan kaybeden CHP’nin oy oranı Şubat 2022’de 28,8’e geldi. Buna rağmen ana muhalefet partisi, iktidar partisi ile arasındaki 1,5 puanlık farkı korumayı başardı.  Olası bir milletvekili seçiminde üçüncü sırada yer alacak parti Şubat 2022’de de değişmedi ve 13,7 puan ile İYİ Parti oldu.

- Geçen aya oranla İYİ Parti’nin oy oranında bir değişiklik yaşanmadı. Son bir yılın en yüksek oy oranını yakalayan HDP yüzde 10,6 ile olası bir seçimde mecliste yer alacak dördüncü parti konumunu sürdürdü. MHP ise yüzde 8,2 oy oranıyla baraj altı kalan partiler arasında yer almaya devam etti.

İşte Aksoy Araştırma'nın Şubat ayı seçim anketi sonuçları:

Aksoy Araştırma'nın Şubat ayı seçim anketi

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap