SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Siyaset yasağı gelmişti: Kaftancıoğlu’nu Erdoğan kararı kurtardı

Siyaset yasağı gelmişti: Kaftancıoğlu’nu Erdoğan kararı kurtardı

19 Haziran 2022 Pazar - 11:32




CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, siyasi parti üyeliği düşürülmüştü. Kaftancıoğlu’nu AYM'nin emsal Erdoğan kararı kurtarıyor.





Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP  İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliği düşürülmüş, CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Kaftancıoğlu'nun "Görevinin başında" olduğunu açıklamıştı. Kaftancıoğlu'nun siyaset yasağına ilişkin sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu olurken, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun yasal süreçle ilgili görüşlerine köşesinde yer verdi.

Eminağaoğlu, 2001 yılında aynı süreci yaşayan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını hatırlattı.

Bu aşamadan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na (AYM) başvurarak, aykırılığın giderilmesi amacıyla Siyasi Partiler Yasası'nın 104/2 nci maddesi uyarınca ihtar kararı verilmesini istemesi gerektiğini aktaran Eminağaoğlu "Canan Kaftancıoğlu'nun üyeliğinin düşürülmesi için Yargıtay C. Başsavcılığı'nın Anayasa Mahkemesi'ne başvurması gerekiyor. Başvursa bile değişen bir şey olmayacak. Çünkü, geçmişte, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilmiş bir karar var" değerlendirmesini yaptı. 

Eminağaoğlu, şöyle devam etti:

"Erdoğan hakkında 2001 yılında yaşanan aynı konudaki hukuka aykırılıkta, Erdoğan'ın parti kurucu üyeliği ve kurucu genel başkanlığı, Başsavcılık tarafından düşürülmemiş, konu Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. Anayasa Mahkemesi de ‘Bu konuda Başsavcılık görevlidir, ben görevli değilim' demeden ve dosyayı iade etmeden, kendini görevli görerek, 2001/8 sayılı ihtar kararını vermişti. Aksi halde o zaman Başsavcılık konuyu AYM'ye taşımadan, Erdoğan'ın kurucu üyeliğini ve kurucu genel başkanlığını düşürme yoluna giderdi. Kurucu üyelik ile üyelik arasında hukuken fark bulunmuyor. Başsavcılık işlemi, idaridir. Bu işlemin yokluğu gerekçe gösterilip idare mahkemesine iptal davası açılması da mümkün."


Öztürk, yazısının sonuna "Erdoğan'la ilgili karar verilememesi, bir yerde Kaftancıoğlu'na da yaramış oldu. Bu durumda Kaftancıoğlu'nun il başkanlığı görevini yürütmesinde bir engel bulunmadığı gibi parti üyeliği de düşmüyor" notunu düştü.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap