SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Selvi'den Kılıçdaroğlu iddiası: Adaylık başlama vuruşunu yaptı

Selvi'den Kılıçdaroğlu iddiası: Adaylık başlama vuruşunu yaptı

22 Eylül 2021 Çarşamba - 11:51




Abdulkadir Selvi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu çözümü için Meclis'i işaret etmesiyle başlayan tartışmaları ele aldı. Selvi, Kılıçdaroğlu'nun zamanlamasına dikkat çekti.





Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun HDP çıkışıyla cumhurbaşkanlığı adaylığı için başlama vuruşu yaptığını söyledi. Selvi, bugünkü köşe yazısında, “Bu arada şimdiye kadar Kürt sorununun çözümünde Meclis’i adres gösteren Kılıçdaroğlu, neden HDP’yi adres gösterdi? Niye şimdi? HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı tutum belgesine bir pas mı verdi? Kapatma davası nedeniyle zor günler yaşayan HDP’ye zeytin dalı mı uzattı? İleride değineceğim ama bunun tek bir yanıtı var o da Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı hesabı.” diye yazdı.

Selvi’nin “HDP konusunda Akşener, Kılıçdaroğlu gibi mi düşünüyor?” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Kılıçdaroğlu’nun, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” açıklaması HDP’deki ayrışmayı ortaya çıkardı.

HDP’de İmralı, Kandil ve Demirtaş olmak üzere üç ekip önde görünüyor.

Sezai Temelli’nin, “Çözümün adresi İmralı’dır” çıkışı üzerine Selahattin Demirtaş ve Mithat Sancar’dan peş peşe açıklamalar gelmesinin nedeni o. Demirtaş ve Sancar, “Kürt sorununun çözümünün adresi Meclis’tir” diyerek İmralı’yı gömdüler.


Aynı zamanda da Kılıçdaroğlu’nun HDP’yi yeniden önemli bir siyasi aktör haline getirmeyi amaçlayan hamlesinin boşa çıkmasını önlediler.

Demirtaş ile Öcalan arasındaki çekişme bir sır değil. Ama bakalım İmralı’nın buna karşılık hamlesi ne olacak? Dikkatle izlemekte yarar var.

KILIÇDAROĞLU’NUN ZAMANLAMASI

Bu arada şimdiye kadar Kürt sorununun çözümünde Meclis’i adres gösteren Kılıçdaroğlu, neden HDP’yi adres gösterdi? Niye şimdi? HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı tutum belgesine bir pas mı verdi? Kapatma davası nedeniyle zor günler yaşayan HDP’ye zeytin dalı mı uzattı? İleride değineceğim ama bunun tek bir yanıtı var o da Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı hesabı.

Çünkü Kılıçdaroğlu daha 11 Eylül’de İzmir’de sanayiciler ve işinsanları ile toplantıda Kürt sorununun çözümünde Meclis’i adres göstermişti. CHP kurultayında açıkladığı, “İkinci Yüzyıl Manifestosu”nda da çözüm olarak yine Meclis’e işaret etmişti.


KILIÇDAROĞLU’NUN HDP HAMLESİ

Hakeza “22 Soru 22 Cevap, CHP’nin Türkiye’nin Kürt Sorununa Bakışı, Çözüm Çerçevesi” başlıklı belgede de çözümün adresi olarak Meclis gösteriliyordu. Peki HDP işi nereden çıktı? CHP lideri Meclis’le değil de neden HDP ile Kürt sorununu çözebileceklerini söyledi? Kılıçdaroğlu, HDP çıkışıyla cumhurbaşkanlığı adaylığının başlama vuruşunu yaptı.

CHP lideri dün sözlerinden çark edip, “Tek adres Meclis’tir” dedi. İmralı ve Kandil’in muhatapları olmadığını söyledi. Ama mesaj yerine ulaştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI HESABI

Peki Kılıçdaroğlu HDP hamlesini niye yaptı? Siyasette hiçbir söz boşa söylenmez. Hele lider düzeyinde yapılan siyasi hamlelerin bir hedefi vardır. O hedef cumhurbaşkanlığı hedefi. 2023 seçimlerine giderken Kılıçdaroğlu, HDP oylarını yanına çekmek için çözümün adresi olarak gösterdi. Bu milimetrik olarak hesaplanmış bir hamleydi. Çünkü Kılıçdaroğlu, HDP’yi Kürt sorununun çözümünün adresi olarak değil, cumhurbaşkanlığı düğümünü çözecek parti olarak görüyor.


Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye can suyu olan bu açıklamasının tek bir hedefi var. O da cumhurbaşkanlığı yarışında HDP’nin desteğini sağlamak.

Çünkü Ekrem İmamoğlu’yla ilgili olarak yapılan değerlendirmede HDP desteğine vurgu yapılıyordu. Kürtlerin aynı rahatlıkla Kılıçdaroğlu ve Akşener’e oy vermeyeceğinin altı çiziliyordu. Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle İmamoğlu’nun elinden HDP kartını alırken, diğer yandan da blok halindeki yüzde 10’luk HDP oylarını kazanmaya yönelik önemli bir hamle yaptı.

KANDİL VE İMRALI NASIL KARŞILADI?

Kılıçdaroğlu’nun çözümün adresi olarak HDP’yi göstermesi çözüm süreci üzerinden HDP’yi, Kandil’i ve İmralı’yı yeniden siyasi denklemin içine soktu. Kılıçdaroğlu, “İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” dedi ama İmralı ve Kandil’in onu çoktan muhatap aldığı söyleniyor.

Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle kapatma davası nedeniyle zor günler yaşayan HDP’ye hayat öpücüğü kondurdu.


Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle İmralı’yı yeniden siyasi denklemin içine soktu.

Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle Kandil’i yeniden umutlandırdı.

Kandil’den ve İmralı’dan, Kılıçdaroğlu’na destek açıklamaları gelirse, sürpriz olmasın. Öcalan’ın, demokratik siyaset çerçevesinde başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin sorunlarının çözümüne dönük bir açılım değerlendirmesi kimseyi şaşırtmasın.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap