SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Memleket Partisi kurultaya gidiyor: İnce üyelerin oyuyla genel başkan adayı

Memleket Partisi kurultaya gidiyor: İnce üyelerin oyuyla genel başkan adayı

13 Eylül 2021 Pazartesi - 17:36




Memleket Partisi’nin 1’inci Olağan Kurultayı 18 Eylül’de yapılacak. Kurucu Genel Başkan Muharrem İnce 12 bin 783 üyenin oyuyla genel başkan adayı olarak belirlendi.





CHP’nin son seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce liderliğinde kurulan Memleket Partisi, 18 Eylül 2021 tarihinde Ankara’da 1’inci Olağan Kurultayı’nı düzenleyecek.

Memleket Partisi Genel Başkanvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, kurultay öncesinde parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla kurultay hazırlıkları ve genel başkanlık seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

'12 EYLÜL DARBESİ TÜRKİYE’DEKİ AYDINLIK KESİMİN ÜZERİNE VURULAN BİR DARBEYDİ'

Konuşmasına 12 Eylül 1980 darbesinin yıldönümü ile başlayan Usluer, “12 Eylül darbesinin 41. yıl dönümüydü. Hepimiz o günleri hatırlıyoruz. Yüz binlerce insan gözaltına alındı, yüz binlerce insan cezaevine konuldu, yaşamını kaybedenler oldu. 12 Eylül, Türkiye’de aydınlık kesimin üzerine vurulan, toplumun örgütlenmesini engellemeye çalışan bir darbeydi. Türkiye’deki başka darbelerle 12 Eylül darbesini kıyaslamamak lazım” ifadelerine yer verildi.

'DEMOKRASİDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN PARTİ İÇİ DEMOKRASİYİ İYİ OLUŞTURMAK GEREKİR'


Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları sırasında 134 kez değişiklik yapıldığını, bunların içerisinde iki tanesinin çok önemli olduğunu belirten Usluer, şunları söyledi:

“Birincisi 2010 yılında, yine 12 Eylül’de yapılan referandumla yargı bağımsızlığını kaybetti. İkinci önemli değişiklik 2017 referandumunda yapılan Anayasa değişikliğiydi. Bunun sonucunda da Türkiye’de rejim değişti. Dünyada eşi benzeri olmayan Türk tipi başkanlık sistemine geçildi. Bugün Türkiye’de salgın, doğal afetler yönetilemiyorsa bunda 2017’de yapılan referandumun payı vardır. Bugün ülkede demokrasinin varlığından söz edebilmemiz için çoklu parti sistemi kadar adil, eşit, serbest seçimlerle yarışmak da demokrasinin olmazsa olmazıdır. Biz Memleket Partisi olarak eğer demokrasiden söz ediyorsak önce siyasi partilerin parti içi demokrasilerini iyi oluşturmaları gerekiyor diyoruz.”

'NEDEN MUARREM İNCE TEK ADAY DİYE SORUYORLAR'

Memleket Partisi tüzüğünün Türkiye’deki mevcut siyasi partiler içerisindeki en demokratik tüzük olduğunu savunan Usluer, genel başkanlık adayı belirlenirken de aynı sürecin işletildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Parti içi demokrasi Memleket Partisi’nin vazgeçilmezidir. Bu nedenle tüzüğümüzdeki demokrasiden asla ödün vermemek ilkesinden yola çıktık. TBMM seçimleri öncesinde aday belirlemede hangi yöntem uygulanırsa uygulansın fermuar sistemi esasına göre yapılır. Eşit temsile dayalı fermuar sistemi demek cinsiyetler arasında ardışık sıralama yapılması demek. Toplumsal cinsiyet eşitliği inancıyla fermuar sistemini getiren be tüzüğüne yerleştiren ilk partiyiz. Partilerin, genel başkanlık koltuğu emeklilik süreci ile işliyor. Bir genel başkan kendini emekli etmediği sürece o koltukta kalıyor. Bu süreçte “Muharrem İnce neden tek aday” diye soruyorlar. Üç ay önce bir siyasi liderin başkanlığında kurulmuş bir siyasi partide elbette ki birinci olağan kurultay tek adaylı olacaktır. Bir sonraki kurultayda çok adaylık seçimin yapılabileceğini, bunun da tüzük ile kontrol altına alındığını gösteriyor. Bin 200 delegenin bininin oyunu alıp sonrada altı yüz oyla genel başkan seçilmek diye bir şey yok.”


USLUER: ŞÖLENİMİZE DAVETLİSİNİZ

Gaye Usluer, 11 Eylül 2021 Cumartesi Günü Memleket Partisi örgütlerinde kurulan sandık ile genel başkan adaylığı için eğilim yoklaması yapıldığını belirterek, “Muharrem İnce, 250 kurultay delegesinin oyu ile aday adayı oldu, 12 bin 783 üyenin oyuyla da genel Başkan adayı olarak belirlendi. 18 Eylül’de birinci olağan genel kurultayımızı yapacağız. Biz bu kurultay için ‘şölenimiz var’ diyoruz. Memleket Partisi’nin 1’inci Olağan Kurultayı’na bütün Türkiye’yi davet etmek istiyoruz” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap