SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Melih Gökçek hakkında 'ihaleye fesat' soruşturması

Melih Gökçek hakkında 'ihaleye fesat' soruşturması

19 Şubat 2020 Çarşamba - 19:51




Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e 'ihaleye fesat' soruşturması açıldı. Oluşan 16 milyon 241 bin 345 dolar zararın eski Belediye Başkanı Melih Gökçek, encümenler, ilgili bürokratlardan tazmini için dosyanın hukuk müşavirliğine gönderileceği belirtildi.





Ankara Büyükşehir Belediyesi müfettişleri, 2005 yılında alınan özelleştirme kararına rağmen Belbeton A.Ş.’ye özelleştirmeden önce milyonluk yatırımlar yapıldığını ve protokole göre Belediye’ye verilmesi gereken kârın Meclis kararları alınarak şirketin sermayesine eklendiğini belirledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Belbeton AŞ’nin 2005'te alınan Meclis kararı ile özelleştirilmesine karar verildi ve şirket, 2012 yılında 12 milyon 500 bin dolara özelleştirildi.

Müfettişlerin hazırladığı teftiş raporunda, 2012 yılında özelleştirilen Belbeton’un değerini tespit eden Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’nin, Belediye ve bağlı şirketlerle iş ilişkisi içinde olduğu için şirketin satış bedelinin kasıtlı olarak düşük gösterdiği yer aldı.

Özelleştirme bedeli kasıtlı olarak düşük gösterildi

Büyükşehir Belediyesi’nin teftişi sonucunda bu bedelin bariz bir biçimde ve kasıtlı olarak düşük gösterildiği ifade edilerek, o dönemdeki Belediye Encümeni ve üst düzey yönetici sıfatına haiz Belediye Başkanı’nın eksik ya da hileli işlemlerle ciddi bir kamu zararına neden oldukları belirtildi.


Belediye yetkililerince yapılan incelemede, şirketin 12 milyon 500 bin dolara özelleştirilmesinden önce Belediye tarafından sadece 2007 ve 2008 yıllarında bordür ve parke taşı üretimi tesisi için yaklaşık 11 milyon TL yatırım yapıldığı ortaya çıktı.

Değerinden 10 kat fazla tutara ihale verilmiş

Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’nin değerlendirme raporunda, Belbeton AŞ’nin 2011-2015 yılları arasında yaklaşık 145 milyon TL satış yapacağı öngörülmesine rağmen, Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı yıllar arasında şirkete söz konusu satış tutarının 10 katından fazla olan yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ihale verildiği ortaya çıktı.

Bu yolla Belbeton özelleştirilmesi Belediye kaynakları ile finanse edildiği ve geri kalan kısımla ise haksız kazanç elde edildiği öğrenildi.

16 milyon 241 bin 345 dolar zararın eski Belediye Başkanı Melih Gökçek, encümenler, ilgili bürokratlar, onay mercileri ve Detay Bağımsız Denetim ve Danışmanlık AŞ’den tazmini için dosyanın hukuk müşavirliğine gönderileceği ifade edildi.

BBC


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap