SON DAKİKA



Haber > Siyaset > İmamoğlu ve Yavaş kabineye girerse başlarındaki belediyeler ne olacak?

İmamoğlu ve Yavaş kabineye girerse başlarındaki belediyeler ne olacak?

06 Mart 2023 Pazartesi - 17:25




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması halinde, belediyelerin yönetimi Cumhur İttifakı'na geçebilir.





Altılı Masa'da Cumhurbaşkanlığı adaylığı krizinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması formülü ortaya atıldı. İki belediye başkanı, Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar belediye başkanlığı görevlerini sürdürebilecekler. Eğer Altılı Masa seçimi kazanırsa, İmamoğlu ve Yavaş Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaklar.

Millet İttifakı'nın konuştuğu senaryoya göre, Altılı Masa seçimi kazanır kazanmaz Seçim Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, belediye başkanlarının ikinci bir görevde bulunmasını engelleyen madde değiştirilecek. Böylece, bu yasa değiştikten sonra İmamoğlu ve Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacak ve iki isim aynı zamanda belediye başkanlığı görevlerini de sürdürmeye devam edecekler.

Ancak bu senaryo gerçekleşmezse İmamoğlu ve Yavaş belediye başkanlığından istifa edecekler. İstifadan sonra hem İstanbul hem de Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeni bir başkan seçimi yapılacak.

Bu durumda, Ankara'da Cumhur İttifakı kolayca belediyeyi alabilecek. İstanbul'da ise Cumhur İttifakı'nın 25 üyesinin seçime katılmaması ya da oyunun rengini değiştirmesi halinde, belediyenin yönetimi Millet İttifakı'nda kalacak. Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi halinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri arasında bir çözülme yaşanabileceği belirtiliyor.

İstanbul ve Ankara'daki belediye meclisi üye sayısında, Cumhur İttifakı'nın hakimiyeti var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 311 üye var ve Cumhur İttifakı üyesi AK Parti'nin 175, MHP'nin 4 sandalyesi var. Millet İttifakı üyesi CHP 119, İYİ Parti ise 12 sandalyeye sahip. Bir üye ise bağımsız.


Altılı Masa'nın kazanması halinde Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılacak ve belediye başkanlarının ikinci bir görevde bulunmasına izin verilecek. İmamoğlu ve Yavaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacak ve aynı zamanda belediye başkanlığı görevlerine devam edebilecekler.

Ancak bu senaryo gerçekleşmezse İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisleri'nde yeni başkanlar seçilecek. Cumhur İttifakı, Ankara'da kolayca kazanabilirken İstanbul'da 25 üyenin seçime katılmaması ya da oy kullanmasını değiştirmesi halinde belediyenin yönetimi Millet İttifakı'nda kalabilir. Ancak İstanbul'daki sandalye dağılımı nedeniyle, ilk iki turda 3'te 2 çoğunluğun yakalanması zor görünüyor. Ankara'da ise Cumhur İttifakı adayı ilk turda seçilebilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap