A+ A-
Yorum
10

Erdoğan’dan “Umut Hakkı” İddialarına Net Mesaj! AK Parti Vekillerine “Kişiye Özel Düzenleme Olmaz” Talimatı

Yayın Tarihi: 22.02.2026 - 13:10
Erdoğan’ın “umut hakkı” iddialarına karşı AK Parti’ye “kişiye özel düzenleme olmaz” talimatı verdiği öne sürüldü.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamuoyunda tartışılan “Öcalan’a umut hakkı” iddiaları sonrası AK Parti kurmaylarıyla yaptığı toplantıda net bir tavır ortaya koyduğu iddia edildi. Kulis bilgilerine göre Erdoğan, “Kişiye özel bir düzenleme olmaz” diyerek parti milletvekillerine sürecin doğru anlatılması yönünde talimat verdi.

Siyasetin gündeminde yer alan “Terörsüz Türkiye” raporu sonrası gözler atılacak olası yasal adımlara çevrilirken, AK Parti kaynakları “Af yok, tahliye yok” mesajını öne çıkarıyor.

 

Erdoğan’dan Net Çizgi: “Adalet ve Hukuk Zemininden Sapılmayacak”

AK Parti kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre Erdoğan, kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede “Olmaz öyle şey! Kişiye özel bir düzenleme olmaz. Bunu vatandaşlarımıza çok iyi anlatmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, hedefin “terörsüz bir Türkiye” olduğu vurgulanırken, sürecin tamamen hukuk çerçevesinde yürütüleceği belirtildi. Parti içinde yapılan değerlendirmelerde herhangi bir af ya da özel düzenleme planlanmadığı dile getiriliyor.

 

“Çerçeve Yasa” ve İnfaz Düzenlemesi İddiaları

Kulislerde konuşulan formüller arasında “Çerçeve Yasa” hazırlığı öne çıkıyor. Buna göre, örgütün tamamen silah bıraktığına yönelik somut bir kanaat oluşması halinde hukuki altyapının oluşturulabileceği ifade ediliyor.

Tartışılan başlıklar arasında:

  • İnfazda 1/2 formülü: Toplumda infial yaratmayan suçlar için infaz süresinin yarısının uygulanması seçeneği

  • 107/16 düzenlemesi: Mevcut yasada ağırlaştırılmış müebbet alan isimlerin şartlı salıverilmesini engelleyen hüküm

Ancak parti kaynakları, özellikle 107/16 maddesinde değişiklik yapılacağına dair herhangi bir somut adımın gündemde olmadığı sinyalini veriyor.

 

Son Karar Hukuki Mekanizmada Olacak

Planlanan olası düzenlemelerde, herhangi bir tahliye kararının siyasi değil, tamamen hukuki prosedürler çerçevesinde ele alınacağı belirtiliyor. Buna göre Gözlem Kurulu raporu ve İnfaz Hakimi onayı zorunlu olacak.

Ankara kulislerinde konuşulan bu iddialar, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine taşınacak olası yasal düzenlemelerle daha netlik kazanacak. Sürecin nasıl şekilleneceği ise hem siyasi hem de hukuki boyutuyla yakından izleniyor.