SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Erdoğan ''yeni anayasa'' dedi, Şentop ''siyasi partiler kanunu''

Erdoğan ''yeni anayasa'' dedi, Şentop ''siyasi partiler kanunu''

03 Şubat 2021 Çarşamba - 12:09




TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk canlı yayında soruları yanıtladı. Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği yeni anayasa çalışmasıyla ilgili ''Yeni anaysa tartışması bir heyecan verici partilerin tutumlarını görmek istiyoruz.'' dedi.





Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, yeni bir sivil anayasa olarak tanımladığı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısı için, "Heyecan verici bir durum. Siyasi partiler kanununu da değiştirmek gerekir" ifadelerini kullandı. Şentop, “Kastedilen bir anayasa değişikliği değil, yeni bir anayasa” dedi.

 CNN Türk’te açıklamalarda bulunan Şentop’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ENİS BERBEROĞLU KARARI HAKKINDA

Bu ikinci bir karar. Burada ikinci bir tartışma var. Bir mahkemenin AYM kararına uyup uymaması tartışması var burada. Bu kararda hukuki bölümler görüşler var. Bunlara prensip olarak katılıyorum. Kararın doğruluğu ayrı bir tartışma konusudur. İlk kararla ilgili olarak da bunu söylemiştim. Yeniden yargılama kararına uyulması gerekir. O zaman da söylemiştim bugün de söylemiştim. Fakat AYM kararında siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var o da meclisle ilgili kısmı. Bu kararın hüküm kısmı denen şey 140. Paragrafta var. Dört şey diyor; bir, yeniden yargılama yapılmalı; iki, infazın durdurulması kararı verilmeli; üç, hükümlü statüsünün kaldırılması; dört, durma kararı verilmesi yargılama süreciyle ilgili. Bunlar 14. Ağır ceza mahkemesine gelen neyin nasıl icra edileceğine dair AYM tarafından verilen hüküm. Bununla ilgili bir tereddüt yok.

Burada daha çok açıp bir şekilde nasıl giderilebileceğine dair hüküm vermiş ama orada kalmıyor AYM sonra diyor ki mahkemelerin uyması konusundaki hususlarda bütün kamu guruplarına görevler düşmektedir. Ama AYM’nin iki yetkisi var kanuna göre bir ihlalin tespiti iki nasıl giderileceğini söylemesidir. Ama bundan hareketle bütün devlet kurumlarına bütün kamu gruplarına anayasada hukuk kurallarına uyması konusunda mahkemeyi ikaz etmesi ne gerekiyorsa yapması gibi bir hüküm. Burada AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir.


Bugün yarın AYM’ye bir yazı göndereceğiz.

Bu kararda 137 sayfa yazmış mahkeme ama şunu söylemiyorum mesele şu milletvekilliği nasıl düştü kesin hükümün bildirilmesiyle düştü. Öncelikle bir kesim Hüküm olacak ve bildirilecek. Kesin hüküm ne zaman ortadan kalkacak AYM'nin kararında buna dair bir cümle yok.

Kesin hükmün ortadan kalkması lazım. Benzeri yok, hukuk kurallarıyla düzenlemiş değil ama kanaatimi söylüyorum.

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ

Ben Boğaziçi eylemlerini profesyonellerin organize ettiği eylemler olduğunu görüyorum. Nitekim dün Kadıköy’de gördük. Polis araçlarını tekmeleyen kişiler var.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap