SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Ali Babacan Merkez Bankası'nda piyasadan gizlenen gerçekleri açıkladı

Ali Babacan Merkez Bankası'nda piyasadan gizlenen gerçekleri açıkladı

05 Mart 2021 Cuma - 17:15




DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Muğla İl Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, Merkez Bankası ile ilgili, "Merkez Bankası nereden kâr eder? Merkez Bankası'na kâr ettirdik diye övündükleri bastıkları para, vatandaşın sırtından aldıkları faiz ve mirasyedi parasıdır" dedi. Babacan, "Merkez Bankası'nın döviz müdahalelerini piyasadan neden gizlediniz?" diye de sordu.





DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Muğla İl Kongresi'nde hem Türkiye hem de ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nda yaşanan gelişmeler ile ilgili konuşan Babacan, "Merkez Bankası'na kâr ettirdik diye övündükleri bastıkları para, vatandaşın sırtından aldıkları faiz ve mirasyedi parasıdır" diyerek, "Merkez Bankası'nın kâr ettiğini süsleyip duruyorlar. Ziya Paşa'nın dediği gibi, ‘Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanırsın?' Merkez Bankası nereden kâr eder? Merkez Bankası'na kâr ettirdik diye övündükleri bastıkları para, vatandaşın sırtından aldıkları faiz ve mirasyedi parasıdır. Birincisi, Merkez Bankası para basar. Kağıt paranın maliyeti yaklaşık 50 kuruş. Üzerine 200 lira yazıp, 200 liraya verir. O 50 kuruş ile 200 lira arasındaki fark kârıdır. Demek ki Merkez Bankası çok para basmış, onu anlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"MUHASEBEDE GÖRÜNEN KARDIR"

Merkez Bankası'nın elde ettiği karın, vatandaşın ödediği faiz olduğunu belirten Babacan, "İkincisi, Merkez Bankası piyasaya borç verir ve karşılığında faiz alır. Merkez Bankası'nın ettiği kâr, vatandaşın ödediği faizdir. Vatandaştan çok faiz aldık diyorlar. Asıl konu, Merkez Bankası'nın elindeki dövizi sattığında muhasebede görünen kârdır. Bizim bu milletin alın teriyle, üretimiyle, ihracatıyla damla damla biriktirdiğimiz rezervi bunlar iki yılda çarçur etti. O dövizin alış fiyatı da eski alış fiyatıydı, Merkez Bankası bunu 1.5 liradan, 2 liradan, 2.5 liradan aldı. Kaça sattıklarını açıklamıyorlar ama günü geldi 5-6 liraya sattılar. Kâr ettik diye övünüyorlar. Bu neye benzer? Bir çocuğa babasından miras kalır. Diyelim ki değerli gayrimenkulü satar, der ki “Ben para kazandım.” Onu sen kazanmadın ki. Baban kazandı, sen sattın ve şimdi yiyorsun" diye konuştu. 

"130 MİLYAR NEREDE?" 

Cevap verilmezse kayıtları açıp, açıklayacaklarını söyleyen Ali Babacan, konuşmasının devamında şunları söyledi: 


"Açık ve net cevaplar bekliyoruz, siz hesap verme makamındasınız. 130 milyar dolar nerede? Öyle akraba bakanı ortadan kaybedelim, olanları unutturalım diyemezsiniz. Millet buna kanmaz. Bunu unutturmayız. İstedikleri kadar gizlemeye çalışsınlar, DEVA Partisi buna müsaade etmeyecek. Cevabımızı alana kadar soracağız. Bugün alamazsak, yarın iktidar olduğumuzda kayıtları açıp bakacağız ve açıklayacağız. 

"MÜDAHALELERİ NEDEN PİYASADAN GİZLEDİNİZ"

Hükümete soruyorum. Merkez Bankası'na neden hukuk dışı müdahalede bulundunuz? Merkez Bankası'nın döviz müdahalelerini piyasadan neden gizlediniz? Merkez Bankası'nın resmi sitesinde en son döviz müdahalesi 23 Ocak 2014'te gözüküyor. Bu nasıl oluyor? Hani, nerede bu kayıtlar? Bu satılan dövizleri ne zaman, kime, hangi kurdan, hangi yöntemle sattınız? Bu babanızdan miras kalan bir şey değil. Döviz rezervi, bu milletin alın teriyle kazandığı döviz. Biz yıllarca kara günler için biriktirdik" 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap