SON DAKİKA



Haber > Siyaset > AK Parti'nin seçim hesabı basına sızdı: Her şey 20 vekil için

AK Parti'nin seçim hesabı basına sızdı: Her şey 20 vekil için

23 Mart 2022 Çarşamba - 11:52




Yeni Seçim Kanunu'nun TBMM'ye sunulmasının ardından AK Parti'de yapılan basına kapalı toplantıda yaşananlar sızdı. Artık oy hesabına göre AKP ve MHP'nin 2018 yılında 20 vekil az aldığı ortaya çıktı.





AK Parti ve  MHP tarafından hazırlanan ve Meclis’e sunulan Yeni Seçim Kanunu düzenlemesine ilişkin muhalefetin itirazları ve tartışmalar giderek büyüyor. Artık oy, ikamet taşımanın engellenmesi gibi konular muhalefet tarafından eleştirilirken, parti kurmayı ve seçim yasasın hazırlanmasında büyük rol oynayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iktidarın seçim hesabını basına sızdırdı.

Türkiye Gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre, AK Parti'de yapılan bir toplantıda Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nu yeniden ele alındı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Hayati Yazıcı sunum yaptı. Sunumda artık oylarla ilgili veriler, örneklerle anlatıldı.

Yazıcı, bir siyasi partinin içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından, bir anlamda oy avantajından yararlanarak milletvekili çıkarmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini anlattı. Söz konusu sistemin birinci partiler için kârlı olacağına dikkat çekildi.

Açıklanan verilere göre 2018’deki seçime yeni sistemle girilmiş olsaydı AK Parti 13, MHP 7, HDP ise 5 vekil daha fazla çıkaracaktı. CHP’nin ise vekil sayısı düşecekti.

Habere göre toplantılarda, söz konusu sistemin birinci partiler için kârlı olacağına dikkat çekildi.


Hayati Yazıcı toplantıda, yeni sistemi şu örnekle anlattı: "İki milletvekili çıkaran bir il düşünelim. Bir tanesi 100 bin oy almış olmuş, bir tanesi 73 bin, diğeri de 51 bin oy almış olsun. A ve C partisi ittifak yapmış olsun. Şimdiki sistemde A ve C partisinin oyu 151 bin yapıyor. 151 bini önce bire sonra ikiye bölüyorsun, 75 yapıyor. B partisinin oyu 73 binden büyük olduğu için iki tane milletvekilini A ve C partisi almış oluyor. Oysa C partisi  51 bin almış. 73 bin oy alan B partisi vekil çıkaramamış oluyor. Tam tersi daha antidemokratik uygulama oluyor. Getirilecek sistemde ittifak da olsa önce barajı geçmeleri gerekiyor. Önce bire bölüyor, sonra ikiye böldüğünde daha yüksek olduğunu 73 bin oy alan olduğu için vekili B partisine veriyor. Sonuçta bu sistem daha demokratik bir sistem."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap