SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Yeni güne okkalı bir zamla başlıyoruz: İlaç fiyatlarına yüzde 12 zam!

Yeni güne okkalı bir zamla başlıyoruz: İlaç fiyatlarına yüzde 12 zam!

19 Şubat 2020 Çarşamba - 09:16




Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasındaki ilaç zammına ilişkin pazarlıkta sona gelindi. Bugün açıklanması beklenen ilaç zammı oranının yüzde 12 olması bekleniyor.





Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre zammı bekleyen firmalar ilaçları depolarda stokladığı için antidepresan ilacından tansiyon ilacına, kanser ilacından ağrı kesicilere 120’ye yakın ilaç piyasada bulunamıyor.

Sağlık Bakanlığı 2004 yılından bu yana ilaç firmaları ile masaya oturarak, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans alınan sabit euro kurunu beliriyor. Her yılın ilk 45 gününde, ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 Euro değerinin TL karşılığı üzerinde uzlaşmaya çalışılıyor. Alınan kararın ardından ilaçlar zamlı fiyattan satılmaya devam ediyor. Fakat yaşanan bu pazarlık ve zammın müzakere sürecinde ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Zammı bekleyen firmalar, ilaçları “sınırlı” sayıda piyasaya sürerek ilaçta kriz yaşanmasına neden oluyor.

Ağrı kesici dahi yok

İlaca erişimde sıkıntı yaşayan hastalar eczane eczane dolaşıyor. Ecza odalarından edinilen bilgiye göre 120’ye yakın ilaç piyasada bulunamıyor. Çocukların ve gebelerin de kullanabildiği ağrı kesici Parol, gastrit tedavisinde kullanılan Gaviscon, astım hastalarının kullandığı Aircomb, kas gevşetici Muscoril, antidepresan grubundan Lustral, Prozac, Cipralex, tansiyon ilacı Co-Diovan ve Hyzar gibi birçok ilaç piyasada bulunmuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap