SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Yatak ıslatma ne zaman sorun olarak görülmeli?

Yatak ıslatma ne zaman sorun olarak görülmeli?

16 Mayıs 2016 Pazartesi - 12:38




Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, yatak ıslatma probleminin belli bir yaştan sonra ise ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.





“Yatak ıslatma probleminin kendiliğinden geçmesini beklemeyin” önerisinde bulunan Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan üzerine eğilinmesi gereken bir konu olduğunun altını çiziyor. Peki yatak ıslatma kaç yaşından sonra bir problem olarak görülmeli ve ne yapmalı?

Beş yaşına gelmiş bir çocukta yatak ıslatma normal değildir. Bu durum çocuğun istemsiz ve farkında olmadan uykuda yatağını ıslatması anlamına gelen ”Enürezis Noktürna” sorunu olduğunu gösterir. Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, bu yaştaki her 100 çocuktan yaklaşık 14-15'inin uykuda altını ıslattığını belirterek, ”On sekiz yaşındaki her 100 kişiden birinde bu sorun devam edebilmektedir” dedi. Prof. Dr. Söylemezoğlu, bu konuda şunları söyledi:

CEZALANDIRMA SORUNU DAHA DA BÜYÜTÜR

Anne babanın çocuğun yatak ıslatmasına tepki ile yaklaşması veya cezalandırma yolunu seçmesi sorunu çözmek bir yana daha çok derinleşmesine yol açabilir…

Gece yatağı ıslatmaya yol açan nedenler; çocuğun suçu veya ailenin hatası olmayan, ancak tedavi edilmesi gereken durumlardır. Doğru tedavi için mutlaka sağlık kurumlarında konunun uzmanlarından yardım alınmalıdır.


Genel inanışın aksine gece yatak ıslatma psikolojik sorunların neden olduğu bir rahatsızlık değildir. Fakat gece altını ıslatmanın çocukta psikolojik sorunlara yol açabildiği bilinmektedir.

TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Yatak ıslatma sorununun kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir. Çocuğu ruhsal açıdan zor durumda bırakabilen bu rahatsızlığı tedavi etmek hem gereklidir hem de mümkündür. Yatak ıslatma, ilaçla tedavi edilebilmektedir.

İlaç tedavisinde desmopressin isimli etken madde kullanılmaktadır. Desmopressin kullanılarak gece boyunca mesanenin idrar hissini ortaya çıkaracak kadar dolmasının önüne geçilmektedir. Ayrıca alarm cihazları ve uzman hekimlerin kontrolünde eklenebilecek başka tedavi şekilleri de mevcuttur.

Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, Çocuk Nefroloji Derneği olarak çocuklarda görülen böbrek hastalıklarını araştırma ve halkımızın bu konulardaki farkındalığını artırmaya yönelik birçok proje yürüttükyerini belirterek, ”Bu projelerden biri olan ‘Mutlu Bir Çocukluk için Elele’ projesinde ise toplumda çok sık görülmesine rağmen gizlenen bir sorun olan yatak ıslatma ile diğer ürolojik/nefrolojik problemler hakkında ülke çapındaki çocuk yuvası ve kreş çalışanlarını eğitmeyi hedefliyoruz” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap