SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Uzmanından "iftarı küçük porsiyonlarla yapın" önerisi

Uzmanından "iftarı küçük porsiyonlarla yapın" önerisi

05 Mayıs 2020 Salı - 12:37




Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, iftar yemeklerinin belli zamana yayılarak küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.





Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında beslenme  düzeninin değiştiğini, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri  kapsamında evde kalınan bu dönemde, dengeli beslenme ve sıvı alımına titizlikle  dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ramazanda bazal metabolizma hızının genellikle yavaşladığını ve  sindirim sıkıntıları oluşabildiğini anlatan Pehlivan, "Doğru beslenme tarzı, yani  yeterli ve dengeli beslenme ve basit egzersizler yaparak metabolizmanın  yavaşlaması engellenebilir." dedi.
 
Pehlivan, yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek olan hamur işleri,  kızartma ve kavurma işlemleriyle hazırlanmış yiyecekler ve ramazana özel  tatlıların bu ayda arttığının altını çizerek, düzensiz beslenmenin mide yanması,  uyku bozukluğu, kabızlık, dikkatsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi bazı sağlık  problemleri oluşturabileceğini dile getirdi.
 
İftarda, bir öğünde büyük porsiyonlar yerine, aralıklı ve her  seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenmenin, vücut sağlığı için çok faydalı  olduğunu vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti:
 
"İftara su, geleneksel yiyeceklerimizden olan 1-2 hurma, peynir, söğüş  sebzeler veya az yağlı salata, zeytin gibi kahvaltılık ürünleri ya da başlangıç  yemeği olarak az yağ ile hazırladığınız çorba gibi hafif yemeklerle başlayınız.  Yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketiniz, ardından biraz bekledikten sonra yani  10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, kuru baklagil yemeği veya az yağlı  salatayla devam edebilirsiniz. Bu tür yiyecekler kan şekerinizi yavaş yavaş  yükselterek, sindirim sisteminizin birdenbire yüklenmesini engelleyecektir."
 
İftar sofralarında enerji içeriği yüksek ve kan şekerini aniden  yükselten beyaz ekmek, pide, pirinç pilavı, kızarmış sebze ve şerbetli  tatlılardan kaçınılması gerektiğini belirten Pehlivan, yemeklerin haşlama,  fırında ve buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi tavsiyesinde bulundu.
 
Sıvı tüketimine dikkat edilmeli
İftar ve sahurda sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade  eden Pehlivan, şöyle devam etti:
"Birdenbire aşırı sıvı alımı, özellikle enerji yoğunluğu ve basit  şeker içeriği yüksek şerbet, komposto, gazlı içecekler gibi bazı içeceklerin  tüketimi, sindirim rahatsızlıkları ve kan şekerinin aniden yükselmesine neden  olabilir. Oruç açılırken sade içme suyu, eğer başka içecekler de tüketmeyi  planlıyor isek veya çok susamış isek, öncelikle sade içme suyu, ayran, cacık gibi  süt ürünleri veya az şekerli limonata, komposto veya taze sıkılmış meyve suyu  gibi içecekleri tüketebiliriz."
 
Beslenme uzmanı Pehlivan, gün boyunca sıvı tüketiminin olmamasının,  dehidratasyona (vücut suyu noksanlığı) neden olabileceğini vurgulayarak, "Susama  hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında en az 8-12 su bardağı kadar su  içiniz. Suya ek olarak çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran,  kefir, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi  bitki çayları tercih edebilirsiniz. Sahur öğününden sonra da mutlaka su  içilmeli." diye konuştu.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap