SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Türkiye’de ilaç krizi büyüyor!

Türkiye’de ilaç krizi büyüyor!

24 Ocak 2024 Çarşamba - 13:32




Ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında ilaç sektörü geliyor.





Türkiye’deki ekonomik kriz birçok alanda etkisini gösterirken, ilaç sektöründeki kriz de gün geçtikçe artıyor. Novartis firması tarafından yapılan açıkmalada; koah, epilepsi, Alzheimer, migren ve göz hastaları tarafından kullanılan 14 ilacın satışının kur nedeninden dolayı durdurulduğu belirtildi.

TÜRKİYE’DE SATIŞI DURDURULAN İLAÇLAR

Novartis’in yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de eşdeğeri bulunmayan ve satışı durdurulan ilaçlar şöyle:
Exelon Transdermal Flaster
Exelon Kapsül
Exelon Oral Solüsyon
Trileptal Film Kaplı Tablet
Trileptal Oral Solüsyon
Desferal
Oxis Turbuhaler
Oxis Accuhaler
Oxis Diskus
Oxis Inhaler
Lumigan
Glaucomet
Aurogan

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, konuya dair Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık.

Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon’un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023’ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal’in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023’ten; Desferal’in teminini ise Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz.

Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diye konuşan Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedarikinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” sözlerine yer verdi.

HASTALAR ADINA CİDDİ RİSK OLUŞTURABİLİR

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis tarafından satışı durdurulan ilaçlar içinde Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçların olduğuna dikkat çekerek, hastalar adına ciddi risk oluşturabileceğini söyledi.

Novartis’in yeni yıldan itibaren satışını durdurduğu ilaçlara uzun zamandır zorlukla ulaşıldığını, başka firmaların da aynı şekilde satışı tamamen durdurma veya çok sınırlı arz gibi adımlar attığını söyleyen Özcan, ilaç krizinin her geçen gün daha da büyüdüğünü vurguladı.

Avro kurunun şuan 33 lira olduğunu fakat ilaçtaki kurun 17.55 TL olduğunu söyleyen Özcan, ilaç firmalarının son açıklanan %25’lik zamla tatmin olmadığını ve pek çok ilacın temininde zorluk yaşandığını aktardı.

İlaç firmalarının aynı zamanda ödeme vadelerini kısaltma yoluna gittiğini de belirten Özcan, SGK’dan 90 gün vade ile ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığını, bunun da ilaç krizini büyütmeye devam edeceğini vurguladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap