SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Sünnet için en sağlıklı yaş

Sünnet için en sağlıklı yaş

29 Şubat 2016 Pazartesi - 13:21




Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, sünnetle ilgili önemli bilgiler verdi





Sünnetin fiziksel sağlık açısından önemi olduğu gibi yapılan yaşın da psikolojik sağlık açısından önemi var. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, üroloji bölümünden, Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, dini ve tıbbi gerekçelerle yapılan sünnetin ciddi bir cerrahi müdahale olduğunu ve yapıldığı yaşın çocukların psikolojik gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Modern tıbbın gereği olarak cerrahi her türlü müdahalenin olduğu gibi sünnetin de cerrahi koşulların olduğu ameliyathane ortamında yapılması gerekir. Enfeksiyon riski, gerekli müdahalelerin yapılabilmesi açısından bu son derece önemlidir. Sünnet olacak çocukların gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra hazırlanarak ameliyathaneye alınması oluşabilecek sorunlardan korunma açısından en önemli adımlardan birisidir.

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ERKEN YAPTIRIN

Çocuk gelişim uzmanları, psikolojik olarak çocukların sorun yaşamaması için sünnetin 2 yaşından önce mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını önermektedirler. Ancak tabii ki bu acil tıbbi sünnetler dışında bir durumdur. Son yıllarda sadece lokal anestezi değil bir ameliyat mantığı ile genel anestezi verilmesi çocuklarda oluşabilecek psikiyatrik sorunların da ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar gibi tıbbi gereklilik durumlarında çocukların yaşına bakılmaksızın sünnet olmaları mümkündür. Acil nedenlerle bu yaş aralığında sünnet yapılan çocukların psikolojik gelişimleri açısından mutlaka anestezi altında bunu hatırlamayacakları şekilde yapılması faydalı olacaktır. 6 yaş sonrasında yapılacak sünnetlerde de çocukların kendi akranlarından aldıkları yanlış bilgilendirmeler onların bu işleme bakış açısını belirlemektedir.


LOKAL VEYA ANESTEZİLİ SÜNNET… HANGİSİ DAHA DOĞRU?

6 aya kadar olan bebekler dışında tüm çocukların uyutularak sünnet olmalarında fayda vardır. 6 ay öncesinde penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Özellikle halkımız arasında “aneztesi” uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargı bulunmaktadır. Sünnet sırasında uygulanan anestezi daha çok sedo-analjezi adı verilen normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir işlemdir. Tam manası ile derin bir uyku hali sağlanmaktadır. Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden anestezi riski de son derece düşüktür. Çocukların psikolojik konforu ve sonuçta ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren doktor tarafından da daha özenle yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.

SÜNNET SONRASI BAKIM ÖNEMLİ

Sünnet sonrasında genellikle cildin kapanması ilk 3-4 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir. Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrıkesici kullanılması gerekebilmektedir. Eğer ameliyathane gibi steril-temiz bir ortamda sünnet gerçekleştirildi ise genellikle antibiyotik kullanılması gerekmez. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz. Çocuk idrarı steril yani, mikropsuz bir sıvıdır. Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır. Sünnet sonrasında doktorunuzun uygun göreceği bir kontrol zamanı sonrasında gündelik hayatına dönmesi mümkün olacaktır. Sünnet sonrası cilt iyileşmesinde bir sorun yok ise çocuklar 4 gün sonrasında banyo yapabilir durumda olurlar.

SÜNNET SONRASINDA ÇOCUK NASIL GİYDİRİLMELİ?


Sünnet sonrasında altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir. Genellikle sünnet sonrasında banyo için olur aldıktan sonra çocuklar iç çamaşırlarını da rahatlıkla giyebilirler.

EVDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sünnet sonrasında en önemli sorun kanamadır. Bunun için ailelerin özellikle ilk 24 saat için çocuklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir miktar pansumanın kırmızı olması, şişlik ve hafif bir morluk olabilecek durumlardır. Eğer kanama devamlı ise, çocuk idrar yapmakta sorun yaşıyorsa veya normalden fazla bir şişlik var ise mutlaka doktora kontrole götürülmesi gerekmektedir. Ateşlenme olması, verilen ilaçlara rağmen 24 saat içerisinde ağrının geçmemesi durumunda yine doktor kontrolü gerekir. Sünnet ailelerin oğulları için verecekleri en önemli kararlardan birisidir. Bu nedenle ileride karşılaşılabilecek sorunları engellemek için bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap