SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Sıtma tedavisinde şans eseri keşif

Sıtma tedavisinde şans eseri keşif

05 Ağustos 2023 Cumartesi - 11:44




Bilim insanları, her yıl 620 bin kişinin ölümüne yol açan sıtmanın insanlara bulaşmamasını sağlayacak doğal olarak oluşan bir bakteri türü keşfetti. Keşif, bir deney sırasında şans eseri gerçekleşti.





Her yıl çoğu küçük çocuklar olmak üzere yaklaşık 620 bin kişi sivrisineklerin bulaştırdığı bir hastalık olan sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. Sıtmaya karşı aşı geliştirildi ancak Afrika’da aşılanma oranları hâlâ çok düşük. Aşı çalışmaları ve tedaviye yönelik araştırmalar sürerken bilim insanları, sıtmanın sivrisineklerden insanlara bulaşmasını durdurmaya yardımcı olabilecek, doğal olarak oluşan bir bakteri türü keşfetti.

Nasıl bulundu?

BBC’nin aktardığına göre, keşif bir deney sırasında, bir sivrisinek kolonisinin sıtma paraziti geliştirmediğinin fark edilmesi üzerine “şans eseri” gerçekleşti. Keşif, İspanya’da GSK ilaç şirketine çalışan bilim insanları tarafından yapıldı. Araştırmayı yürüten Dr. Janneth Rodrigues “Sivrisineklerdeki enfeksiyon oranı azalmaya başladı ve sene sonuna doğru sivrisinekler sıtma parazitiyle enfekte olmaz hale geldi” dedi.

Araştırma ekibi 2014’teki deneyin örneklerini dondurdu ve 2 yıl sonra neler olduğunu anlamak üzere bu örnekleri yeniden incelemeye başladı. Yapılan araştırmalar, çevrede doğal olarak bulunan “TC1” adlı özel bir bakteri türünün sivrisineklerin bağırsaklarında sıtma parazitinin gelişimini engellediğini ortaya koydu.

Dr Rodrigues, “Bu bakteri sivrisineğin bağırsaklarına yerleştiğinde ömrü boyunca kalıyor. Keşfettik ki sivrisineklerdeki bulaşı azaltan şey bu bakteriymiş” dedi. Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmaya
göre, bu bakteri bir sivrisineğin parazit yükünü yüzde 73 oranında azaltabiliyor. Araştırmalar Burkino Faso’da “Sivrisinek Küresi” adı verilen kapalı bir alanda sürüyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap