SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Sahte zeytinyağına dikkat

Sahte zeytinyağına dikkat

14 Temmuz 2015 Salı - 12:15




Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarındaki rekor artışlar, beraberinde hileli zeytinyağı iddialarını da sık sık gündeme getirmeye başladı.





TARİŞ Zeytin Zeytinyağı Birliği bünyesinde kurulan ve Dünya Zeytin Konseyi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği laboratuvar, bu tür hileli ürünler için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ar-Ge Müdürü Meltem Zengin, hileli ürünlerin çıplak gözle anlaşılamayacağını, bunun için tüketicilerin markalı ürünleri ve özellikle de teneke ya da çam şişeli ambalajları tercih etmelerini istedi.

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besinlerinden zeytinyağında fiyatların önemli ölçülerde artması, tüketimi de aynı şekilde olumsuz yönde etkileyip, düşmesine neden oldu. Beş litrelik zeytinyağının marketlerdeki raf fiyatı 100 TL'ye kadar çıktı. Geçen yıl 7 TL olan üretici litre fiyatları, bu yıl artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 13 TL'ye çıktı. Bu fiyat, ambalajlandıktan sonra market rafında 20 TL'ye kadar yükseldi. Zeytinyağı fiyatlarındaki bu artışlar üzerine, vatandaşların alım gücünün üstünden olmasından dolayı bazı kişiler de hileli, tağsişli ürünler, üretmeye başladı. İnsanların ucuz olduğu için tercih ettiği bazı ürünlere yapılan analizlerde, bunların zeytinyağı olmadığı, kanola, prina ya da pamuk yağı olduğu tespit edildi. Tağsiş iddialarının gündeme gelmesiyle, zeytinyağına yönelik teknik analizlerin nasıl yapıldığı sorusunu akla getirdi. Türkiye'deki zeytinyağı analizlerinin yapıldığı en önemli merkez ise, Dünya Zeytin Konseyi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da yetkilendirdiği İzmir'de TARİŞ'teki analiz laboratuvarı oldu. Burada hem çeşitli kurumların gönderdiği yağlara hem de piyasadan rastgele alınan ürünlere belli aralıklarla analizler yapıldığı açıklandı. Rastgele alınan ürünlere yapılan analizlerde tağsiş tespit edildiği zaman, markanın Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne bildirildiği, konseyin de bakanlık nezlinde girişimler yaptığı açıklandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap