SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Sağlık Bakanlığı'ndan "özel" daire başkanlığı

Sağlık Bakanlığı'ndan "özel" daire başkanlığı

18 Ocak 2020 Cumartesi - 17:37




Sağlık Bakanlığı bünyesinde özel gereksinimli çocukların tanı, tedavi ve takip süreçlerinin yürütüleceği Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanlığı kuruldu.





Sağlık Bakanlığından "özel" daire başkanlığı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kurulan Daire Başkanlığı, otizm,  zihinsel özel gereksinimler ve nadir hastalıklarla ilgili farkındalık  çalışmalarının yanı sıra tarama çalışmaları konusunda altyapı oluşturacak.

Özel gereksinimler ve nadir hastalıkları olan bireylerin sağlık  sisteminde yaşadığı sorunları tespit edip bunlara ilişkin çözümler üretecek  Başkanlık, bu hastalıklarla ilgili hizmet standartlarını belirleyerek uygulama  rehberi oluşturacak, teknik düzenleme ve izleme yapacak.

Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapacak  Başkanlık, otizm, zihinsel özel gereksinimler ve nadir hastalıklarla ilgili  sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar da yürütecek. Daire Başkanlığı, otizm, zihinsel özel gereksinimler ve nadir  hastalıklarla ilgili ulusal kayıt sistemini kuracak, bu alanda topladığı verileri  analiz edecek.




Bilimsel çalışmalara zemin oluşturacak ve yapılan çalışmaları da  destekleyecek Başkanlık, otizm, zihinsel özel gereksinimler ve nadir  hastalıklarla ilgili kurulacak enstitü, mükemmeliyet merkezi gibi ileri merkezler  konusunda çalışmalar yapacak.

Uluslararası çalışmalara imza attı
 



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve  Nadir Hastalıklar Daire Başkanlığına, otizm ve diğer nörogelişimsel bozukluklar  üzerine uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atan çocuk ergen ruh sağlığı  ve hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Onur Burak Dursun'u atadı. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Tıp Fakültesi eğitimini, Dokuz Eylül  Üniversitesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda tıpta  uzmanlık eğitimini tamamlayan Dursun, 2010-2019'da Erzurum Atatürk Üniversitesi  Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Bölümü'nde Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma  Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Birimi sorumlusu olarak görev yapan Dursun,  Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozuklukların Yaygınlığının Tespiti ile  İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken  Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonunda da bilimsel  danışman olarak görev aldı.Dursun, 2012'de İngiltere'de King's College'de "otizm ve diğer  nörogelişimsel bozukluklar" üzerine çalışma gerçekleştirdi. 2015'te otizm, nörogelişimsel bozukluklar ve nadir hastalıklar  konusunda dünyanın en iyi araştırma ve mükemmeliyet merkezleri arasında sayılan  ABD University of California Davis, MIND Institute'de uluslararası bilim  insanları yetiştirmek amacıyla yapılan "The International Training Program in  Neurodevelopmental Disorders (ITPND)" programını tamamlayan Dursun, Türkiye'den  bu alandaki ilk bilim insanı oldu.

Doç. Dr. Onur Burak Dursun, ayrıca yaklaşık 1,2 milyon çocuğa ulaşan  Türkiye Otizm Tarama Programı'nın bilimsel danışmanlığını, Türkiye'nin ilk  Multidisipliner Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Birimi'nin kuruculuğunu yürüttü.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap