SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Saç dökülmesinin psikolojik etkileri!

Saç dökülmesinin psikolojik etkileri!

25 Mart 2015 Çarşamba - 12:39




Saç dökülmesinin tesiri, her insan üzerinde farklı olmakta... Özellikle de saç kayıplarının yaşattığı duygusal vaziyet çoğunlukla üzücü hale gelebilme





Saç dökülmesi yaşayan kişilerin en çok etkilendiği durumlara bakılırsa, ilk sırada gençliğin sonu gibi hissedilmesi ve ihtiyarlık endişesi olduğu görülür. Saç dökülmesi ile birlikte insanların bilinçaltında kurdukları denklem: Saç kaybı = Gençlik kaybı = Kaçınılmaz yaşlanma...

Bununla birlikte saç dökülmesi yaşayan pek çok kişinin ortak sıkıntısı, saçlarına şekil vermede yaşadığı zorluklardır. İncelen saçları daha hacimli göstermek, saçlara istenilen şekli verememek, kişiyi her geçen gün daha çok bunaltmakta ve netice olarak genel dış görünüşten duyulan memnuniyetsizlik had safhada olmaktadır. Ön saç çizgisindeki saçların kaybı, kişilerin dış görünüşünü oldukça değiştirmektedir. Alın bölgesindeki saçların dökülmesi yüz balansını değiştirmekte ve daha yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır. Bu konuda yapılan bir çalışma; ileri seviyede saç kaybı yaşayan erkeklerin, daha minimal düzeyde saç dökülmesi olan erkeklere göre daha yaşlı göründüklerini düşünerek görünüşlerinden daha fazla şikâyetçi olduklarını ortaya koymuştur. Çalışmaya katılan bütün yaş gruplarında bu görüş ön plana çıkmıştır. Ancak genç erkeklerin bu konuya gösterdiği hassasiyet, orta yaştaki erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur.

Ayrıca şu da anlaşılmıştır ki, saç dökülmesi kadınları erkeklerden daha fazla üzüyor. Bu karşılaştırmaya göre kadınların dış görünüşlerinden çok daha fazla rahatsızlık duyduğu ve durumu kabullenmelerinin çok daha zordur. Sonuç olarak; saç dökülmesi kadınları erkeklere kıyasla, psikolojik ve hissî olarak daha fazla etkilemektedir. Bu testlerin sonuçları kadınların dış görünüşleri konusunda erkeklerden daha fazla kaygılandıklarını ortaya koymaktadır. Kadınlar dünyadaki ve çevrelerindeki diğer insanların onları görünüşlerinden dolayı kabul etmeyecekleri konusunda daha fazla güvensizlik duyma eğilimdedir.

Fizikî güzellik, kişilerin kendilerine duydukları özgüvenin önemli parçalarından biridir. Aynı zaman da en savunmasız olanıdır. Saç dökülmesi, şahsî özgüveni ve kişinin kendine verdiği değeri belirgin olarak aşağıya çekmektedir. Saç dökülmesi, fizikî cazibe ve ferdî ifade için belirleyici bir faktördür. Saç dökülmesi, kişilerin kendini çekici hissetme duygusunu olumsuz etkilemektedir. Saç kaybı yaşayan kadınlar için özellikle genç ve cazibeli görünüme önem veren sosyal ortamlarda bulunmak oldukça zordur. Çünkü kadınlar daha iyi görünmek için kuaförlerde para ve zaman harcamaktan çekinmezler. Saç dökülmesi yaşayan bir kadın için ise bu durum travmatik olabilmektedir. Saç dökülmesi olan kadınlar için önceden iyi sonuçlar aldıkları fön, boya, kesim gibi kuaför uygulamaları artık başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Kadınlar saçlarının döküldüğü gerçeğiyle yüzleşmede sıkıntı yaşayabilirler.

Saçların oldukça gür olması kişinin kendine duyduğu güvenin artacağını garanti edemez. Ancak çalışmalar göstermiştir ki; saç dökülmesi yaşayan erkeklerin % 75’i saç kayıpları yaşamaya başladıklarından beri kendilerine daha az güven duymaktadır. Ve bu durum sadece erkekler için geçerli değildir. İstatistikler, saçları dökülen kadınların sürekli dökülen alanı kamufle etmek ya da durumu saklamak için gayret sarf etmeleri nedeni ile kendini ifade etmede, konuya odaklanmakta sıkıntı yaşadığını ortaya koymuştur. Saç dökülmesi belirgin seviyeye ulaştığı zaman, kişilerin alay konusu olmasına, lakaplar takılmasına neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalar; kellik problemi olan erkeklerin % 60’ının hayatlarının bir bölümünde bu durumu yaşadığını göstermektedir.


Ekstrem durumlarda bazı insanlar saç dökülmesi problemi nedeniyle depresyona kadar ulaşan büyük sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bazı insanlar, saçları dökülmeye başladığı zaman, geriye döndüremedikleri şeyler olduğunu ve kendi hayatlarındaki kontrolü kaybettikleri varsayımına girmektedir. Pek çok araştırmada ileri düzeyde kellik problemi olan kişilerin anksiyete ve depresyona daha yatkın oldukları gösterilmiştir. Kellik problemi olan erkekler genellikle, gür saçları olanlara karşı duyulan kıskançlık hissini yaşamışlardır. Çünkü onlar saçları olan kimselerin sahip olduklarına karşı umutsuzca imrenmektedir.

Saç dökülmesi, kamera karşısında ya da sürekli halkın gözü önünde olan kişilerin iş yaşantısında sıkıntı çekmelerine de neden olabilmektedir. Sonuçta saç dökülmesinin pek çok duygusal sonuçları olabilmektedir. İyi haber ise şu, saç dökülmesi destek tedavi yöntemleri ile yavaşlatılabilmekte hatta kellik problemine saç ekimi ile kalıcı olarak çözüm sağlanabilmektedir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap