SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Reflü hastalığı nedir?

Reflü hastalığı nedir?

28 Şubat 2015 Cumartesi - 09:53








Toplumda her geçen gün sayısı artmakta olan “reflü” nedir acaba? Çok basit ifade ile insan vücudunda bir içeriğin (yemek, asit, safra vb) olması gereken boşluktan geri kaçıp olmaması gereken boşluğu rahatsız etmesi hastalığıdır. Şöyleki, mesela aldığımız gıdalar midemize kadar geldiğinde parçalanması için midemizde asit yapılı sıvı salgılanır. Bu sıvının yemek borusuna kaçmaması lazım. Kaçarsa ne olur? Bu asit yapılı karışım yemek borusunun içini döşeyen tabakayı yakarak zarar verir. Bu örnek diğer geçiş bağlantıları için de geçerlidir.

İnce barsak-kalın barsak, mide-yemek borusu, oniki parmak barsağı-mide vb gibi. En fazla görülen şekli mide ile yemek borusu arasındakidir. En önemli bulgu ise yemek borusunun yanmasıdır. Bazen bu yanma hissi ağza kadar dahi hissedilebilir. Son yıllarda toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen bir problem haline gelmiştir. Asla unutmamak gerekir, asıl sorun kötü ve zamansız beslenme şeklidir. Kadınlarda daha sık görülür. Belirtileri nelerdir? - göğüste yanma - bazen bu yanmaya bağlı boyuna, sırta vuran ağrılar - ağıza acı su gelmesi - ağız ve boğazda kötü kokular - karında şişkinlik, hazımsızlık - bazen hıçkırık - ses telleri tahribatı ve ses problemleri Bu hastalık genellikle kalp hastalıkları ile karıştırılır.

Bu yüzden kalp ile ilgili bir sürü tetkikler ve incelemeler yaptırılır. Bu hastalıkta ağrı, yemek borusunda yaptığı tahrip nedeniyle uzun sürelidir. Kalp ağrısı gibi gelip geçici veya vurup geçen tarzda değildir. Uykudan uyandırır, antiasit içerikli ilaçlar ile hafifler. Yatma ve öne eğilme durumlarında belirtiler daha da şiddetlenebilir. Egzersiz ve eforda gelen kalp ağrısından farklıdır. Aslında yemek sonrası hemen yapılan sporda reflüyü tetikleyebilir. Bunu da iyi ayırmak gerekir. Tabii bu arada asla ve asla yemeklerden hemen sonra spor sakın yapmayınız.

Arada en az 1 saat olmalı, ideal olan süre ise 2.5-3 saaattir. Reflü belirtileri göğüs bölgemizde orta kısımda yani yemek borusu boyunca hissedilir. Kalp hastalıklarındaki gibi yayılım göstermez. Tedavisi Önemli olan korunma yöntemleridir. Asla mide kapasitemizin üstünde beslenmemeliyiz. Çünkü sıkışan torbadan taşmalar kaçınılmaz bir durumdur. Beslenme şeklimiz az ve öz olmalıdır. Sıklığı da düzgün olmalıdır. Zararlı yiyeceklerden, katkılı gıdalardan, asitli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Alkol bu hastalığı artırabilir. Ayrıca reflü akciğerlere sıvı kaçarsa akciğer hastalıkları, yemek borusu kanamaları, kansızlık yapabilir. Önlem alınmazsa çok daha tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Öneriler Mutlaka doktorunuz ile görüşün. Yatarken başınız yüksek tutacak yastıklar kullanın. Asla aşırı miktarda yemek yemeyin, lokmaları yavaş ve çok çiğneyerek yiyiniz. Katkılı, asitli, kızartma tarzı, aşırı yağlı gıdalardan uzak durunuz.

Aşırı çay, kahve tüketmeyiniz. Yemeklerden hemen sonra ağır egzersiz yapmayın ve hemen yatmayınız. Kilonuza hep dikkat ediniz. Doktorunuz ile mutlak görüşün, ilaç tedavisi gerekirse düzenli ve doktorunuzun önerdiği şekli ile alınız. Gerekirse doktorunuz size ameliyat önerecektir. Ama önlem alırsanız ilaçsız ve ameliyatsız bu hastalıktan kurtulmanız mümkün. Az, öz ve sağlıklı beslenmek bu işin en önemli kısmıdır. Sağlıklı günler dilerim.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap