SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Reflü deyip geçmeyin

Reflü deyip geçmeyin

03 Şubat 2014 Pazartesi - 09:26




Toplumda sık sık rastlanan hastalıkların başında gelen reflünün, vücudun diğer bölgelerinde kendini gösteren pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabilec





Reflü ile ilgili bilgiler veren Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akbaş, "Reflü denince akla gelen ilk şey, bir organ içerisinde olması gereken sıvı içeriğin, ilişkili olduğu başka bir bölgeye geçmesine verilen isimdir. Örneğin mesane içerisindeki idrarın yukarı idrar yollarına (üretere) kaçmasına ‘vezikoüreteral reflü’, mide içeriğinin de ‘özefagusa’ geri kaçmasına da ‘Gastroözefageal reflü’ (GÖR) denir. Halk arasındaki algılanış şekli ise yemekler ağızda çiğnenip tükürükle karıştıktan sonra yemek borusu ile mideye inmesi, burada mide sıvısı ile karışmasının ardından yemek borusuna geri kaçışına reflü denir" dedi. Mideden özefagusa kaçan mide içeriğindeki en zararlı maddenin mide asidi olduğunu belirten Op. Dr. Akbaş, "Ancak asitle birlikte safra ve pankreas enzimlerinin de bulunması özefagustaki (yemek borusundaki) hasarlanmanın ve buna bağlı olarak oluşan şikâyetlerin şiddetini artırır. Aksine tükürük bezlerinden salgılanan tükürük, içerdiği bikarbonat ve büyüme faktörleri nedeniyle özefagus mukozasını reflünün zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir. Özefagus mukozasının aside duyarlılığı her insanda farklı olduğundan aynı şiddette aside maruz kalma sonrasında özefagusta oluşan hasarlanmanın derecesi ve şikayetlerin şiddeti de kişilerde değişiklik gösterebilmektedir" şeklinde konuştu. Atipik belirtiler "Reflünün atipik semptomları arasında üst solunum yollarına ait olanlar ve özellikle astım ve kronik öksürük en sık görülenlerdir" diyen Akbaş, atipik belirtileri şu şekilde sıraladı: "Ses kısıklığı, ses kalınlaşması, kronik öksürük, ağız kokusu, çarpıntı, kalbe bası hissi, anjina pektoris tipinde ağrı tanımlayan hastaların yüzde 25-30 kadarında göğüs ağrısını açıklayacak bir sebep bulunamaz ve hastaların yarısına yakın bir kısmında GÖRH veya özefagus motor fonksiyon bozukluğu sorumlu tutulmuştur. Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu, astım. Astımlı bir hastada reflü semptomları olduğunda, astım alerjik bir nedene bağlanamıyorsa, gece gelen astım krizleri belirginde ve hastada klasık astım tedavisine yeterli yanıt alınamıyorsa etyolojide GÖRH düşünülmelidir. Diş çürüğü, süreğen yutak yangısı (kronik farenjit), hıçkırık, kronik sinüzit, uyku bozuklukları, uykuda apne."
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap