SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Mutasyonlu koronavirüs belirtileri nelerdir?

Mutasyonlu koronavirüs belirtileri nelerdir?

30 Ocak 2021 Cumartesi - 17:37




Mutasyonlu koronavirüs ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkarken ülkemizde 17 ilde görüldü. Peki mutasyonlu koronavirüs belirtileri nelerdir?





İlk olarak İngiltere'de fark edildikten sonra dünyanın dört bir yanına yayılan, Koronavirüs'ün mutasyon geçirmiş şekli olan B117 virüsü ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Bir çok farklı ülkede, farklı mutasyonlar yaşansa da, dünyanın gündeminde İngiltere'deki mutasyon çeşidi var. İngiltere, kendi ülkelerindeki mutasyon çeşidinin daha bulaşıcı olduğu konusunda uyarılarını sıkça yineliyor.

Öte yandan Türkiye'de 17 ilde, 128 kişide koronavirüsün İngiltere'deki mutasyon şeklinin görüldüğü önceki gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Bakan Koca, 128 vatandaşımızın İngiltere'deki varyantındaki mutasyona maruz kaldığını, mutasyon tehditine karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olması gerektiğini aktardı.

MUTASYONLU VİRÜS GEÇİRDİĞİMİZ NASIL ANLAŞILIR?

1 yıldır mücadele verilen ve korkulan Koronavirüs endişesi sürerken, insanların başına bir de mutasyonlu virüs çıktı. Mutasyonlu virüs belirtileri ile ilgili Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan önemli bilgiler verdi. İlhan, koronavirüsün mutasyonlu versiyonunun normali ile aynı olduğunu, sadece vakalarda daha yoğun öksürük ve solunum semptomları olduğunu açıkladı.
Konu ile ilgili açıklamasında İlhan, "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DE ÇARPICI ARAŞTIRMA

İngiltere'de yapılan bir araştırma, kalp atış hızındaki artışın yeni tip koronavirüsün belirtilerinden biri olabileceğini ortaya koydu.
Express gazetesinin COVID Symptom Study'nin verilerine dayandırdığı haberine göre, dünyanın farklı bölgelerinden 4 milyondan fazla kişinin verileri mobil uygulama yardımıyla analiz edildi. Araştırmanın sonuçları, Kovid-19'un düzensiz veya yüksek hızlı kalp atışına neden olabileceğini gösterdi. Doktorlar, nabzı ölçerken hatalardan kaçınmak için ölçümün kişinin sakin olduğu anda yapılması, tercihen ölçümden önce kişinin 5 dakika dinlenmesi ve gevşemesi, yani stres faktörlerini veya fiziksel yükleri vücuttan atması gerektiğini vurguladı.

GÜN GÜN KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

1-3. gün corona belirtileri
Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.
4. gün corona belirtileri
Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses boğuklaşır. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.
5. gün corona belirtileri
Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.
6. gün corona belirtileri
Kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetlenir.
7. gün corona belirtileri
Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.
8. gün corona belirtileri
Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.
9. gün corona belirtileri
Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap