SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Medical Park Yıldızlı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sercan Büyükakıncak: ''Kanser ölümlerinde meme kanseri ikinci sırada''

Medical Park Yıldızlı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sercan Büyükakıncak: ''Kanser ölümlerinde meme kanseri ikinci sırada''

23 Aralık 2023 Cumartesi - 13:59




Medical Park Yıldızlı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sercan Büyükakıncak, meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.





Türkiye’de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyleyen Büyükakıncak, “Türkiye’deki kadın kanserlerinin yüzde 32’sini meme kanseri oluşturmaktadır. Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Kanser ölümleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır” dedi. 

“Meme, dişiliğin ve doğurganlığın sembolü olup kadın cinselliğinin, kadın kimliğinin ve kadın yaşamının en önemli organlarındandır. Türkiye’de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konmaktadır. Türkiye’deki bütün kadın kanserlerinin yüzde 32’sini meme kanseri oluşturmaktadır. Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür, genel olarak yaşam boyunca her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Kanser ölümleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır.”


RİSK FAKTÖRLERİ

“Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Kişinin ailesinde meme kanserli olması riskini 2 kat artırır. Yine bir memede kanser var ise diğer memede de kanser riski artmaktadır. Meme kanseri ile ilgili genlerde (BRCA1 ve BRCA2) değişiklik olması da riskini artırmaktadır. Çocuk sahibi olmamak ya da ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğurmak meme kanseri riskini artırmaktadır. Emzirmek meme kanseri riskini azaltırken bu sürede oluşan patolojiler riski artırmaktadır. Aşırı kilolu olanlarda yağdokusu östrojen düzeyini artırması ile risk artar. Alkol kullananlarda meme kanseri riski yüzde 41 oranında artar. Çocukluk döneminde ve 30 yaş altında radyasyona maruz kalmak riski artırır. Menopoz sonrası hormon tedavisi almak,  erken yaşta adet görmek ve geç menopoza giriş riski artırır.”

KORUYUCU FAKTÖRLER

- Emzirme,
- İlk çocuğun 30 yaş öncesi doğması,
- Haftada 3 kez egzersiz yapmak.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kitle gelişmesi,
- Memede şekil ve büyüklüğünde değişme, renk değişikliği, kızarıklık, asimetri,
- Deride çekinti, ödem, portakal kabuğu görüntüsü,
- Meme başında kanlı akıntı,
- Memede iyileşmeyen yara,
- Komşu lenf nodüllerinde büyüme.

MEME KANSERİNDE TANI

Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolu erken tanı ve erken tedavidir.
Kadının yaşına göre,
Kendi kendine meme muayenesi
- Hekim muayenesi
- Gerektiğinde meme USG ve mamografi
- Gerektiğinde iğne biyopsisi ile erken tanı koymak mümkündür.

MEME KANSERİ TARAMA YÖNTEMLERİ

Kendi kendine meme muayenesi: 20 yaşından itibaren ömür boyu ayda bir.

Doktor tarafından elle muayene: 20’li yaşlarda 2-3 yılda 1, 30 lu yaşlarda 1-2 yılda 1, 40 yaşından sonra ömür boyu yılda 1.

Meme ultrasonoğrafi: 40 yaşından genç ise ilk yöntemdir, 40 yaşından sonra mamografi ile birlikte kullanılır. 40 yaşın üstünde asla tek başına tarama yöntemi olarak kullanılmaz.

Mamografi: 40 yaşında temel mamografi ve sonrası her yıl yaptırılır. Yüksek riskli hastalarda erken yaşta başlanabilir. Mümkün olduğunca USG yapan hekim ile mamografiyi yorumlayan hekimin aynı olması gereklidir.

TEDAVİ YOLLARI

- Cerrahi,
- Kemoterapi,
- Radyoterapi,
- Hormon tedavisi.

CERRAHİ TEDAVİ

- Memenin tamamının alınması ve aksiller diseksiyon (MRM),
- Meme koruyucu cerrahi, SLNB,
- Memenin tamamının alınması ve eş zamanlı rekonstrüksiyon.

MEME KANSERİ SONRASI YAŞAM

5 yıllık yaşam süresi erken evre meme kanserinde yüzde 95, yayılımı olmayan ve meme dokusu ile sınırlı olan kadınlarda yüzde 56, uzak yayılımı olan kadınlarda yüzde 10 olarak saptanmıştır. 

Beğendim
16
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap