SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kronik kalp hastalarına ilaç kullanımı ve egzersiz uyarısı

Kronik kalp hastalarına ilaç kullanımı ve egzersiz uyarısı

03 Haziran 2020 Çarşamba - 17:52




Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karagöz, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde kronik kalp rahatsızlığı bulunanlara ilaçlarını aksatmamaları ve her gün evlerinde yarım saat egzersiz yapmaları tavsiyesinde bulundu.





Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19'un kronik kalp  hastalığı, kontrolsüz hipertansiyonu olan ve bağışıklığı nispeten zayıf, yaşlı  bireylerde ağır seyrettiğini belirtti.
 
Bu tür hastalarının salgın sürecinde kendilerini daha özenle  korumaları gerektiğini ifade eden Karagöz, salgın döneminde tedavinin aksamasının  farklı şikayetlerin ortaya çıkmasına yol açtığına dikkati çekti.
Karagöz, hipertansiyon hastalarında kan basıncı değerlerinin  yükselmesine bağlı baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliğin önde gelen şikayetlerden  olduğunu kaydederek, "Koroner arter hastalarında ilk ve en önemli uyarıcı semptom  genellikle göğüs ağrısı olmaktadır. Ayrıca nefes darlığı bu hastalarda yine  önemli bir bulgudur. Kalp yetmezliği hastalarında tedaviye uyumsuzluk, tek  yastıkla uyuyamama, özellikle geceleri belirginleşen nefes darlığı ile ayaklarda  ve bacaklarda ödem şeklinde sonuçlar doğmasına neden olur." dedi.
 
Salgın sürecinde kalp damar hastalarının yaşam tarzlarına da dikkat  etmeleri gerektiğini vurgulayan Karagöz, beslenme alışkanlıklarını süreci bahane  ederek değiştirmemek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, katı yağlardan uzak  durmak gerektiğini anlattı.
 
Karagöz, kronik kalp hastalıklarında ilaçların bir gün bile  aksatılmasının kalp krizi, felç, hatta ölüm gibi durumlara neden olabileceğine  işaret ederek, "Bu nedenle bu durumu yumuşak cümlelerle geçiştirip hastalarımızın  ilaçları temin edemediğinde 'Bir günden bir şey olmaz.' anlayışına yönelmelerini  istemiyorum." ifadesini kullandı.
 
Karagöz, atriyal fibrilasyon hastalarında kullandıkları kan  sulandırıcı ilaçların bir gün, hatta bir doz atlanmasının bile felç riskini  belirgin ölçüde artırdığına dikkati çekti.
 
Hastaların her gün evlerinde 30 dakika koşu bantları veya koridorlarda  yürüyüş egzersizleri yapmalarının sağlıkları açısından önemli olduğunu dile  getiren Karagöz, "İlaç tedavisine de kesintisiz devam edildiği takdirde bu  sürecin hem virüsten korunmak hem de kronik kalp hastalıklarının kontrolünün  sağlanması adına sorunsuz atlatılabileceği konusunda hastalarımızın hiçbir  şüphesi olmamalı." diye konuştu.
 
Karagöz, sıcaklar ve artan aktivitelerin etkisiyle vücutta sıvı  kaybının yükseldiğini, tuz tüketimini artırmadan günlük 1,5-2 litre su içilmesi  gerektiğini söyledi.
 
Haftada bir gün dışarı çıkan hastalara güneş uyarısı
 
Haftada bir gün dışarı çıkmak üzere serbestlik sağlanan hastaları,  güneşin zararlı ışınlarına karşı tedbirli olmaları konusunda da uyaran Karagöz,  sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 "Vücudumuzda güneş ışığının etkisi ile sentez edilen D vitamininin  eksikliği birçok kalp hastalığının kötüleşmesine neden olmaktadır. Yaz ayına  girdiğimiz için bunu sağlarken güneşin zararlı etkilerinden korunmak da çok  önemli. Güneş kremi kullanmak kısıtlı sürede güneş ışığının yararlı etkilerinden  en üst düzeyde faydalanmak adına uygulanabilir bir yöntem olabilir."
 
Karagöz, uzun süre evde kalmak zorunda kalan bu hastalarda kas-iskelet  sistemi sorunlarının da ortaya çıktığını gözlemlediklerini belirterek, "Hatta  dışarı çıktığında düşme atakları yaşayan hastalarımız mevcut. Bu bağlamda  temponun giderek artırılması daha uygun olacaktır." diye konuştu.
 
 Hastaların sigaradan uzak durmaları gerektiğine dikkati çeken Karagöz,  doymuş, katı yağlardan fakir, tam tahıl ürünlerinden ve liften zengin, günde en  az iki-üç porsiyon meyve ve sebze, haftada en az iki kez balık içeren diyet  programı uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap