SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kritik uyarı: '2021 sonuna kadar devam edebilir'

Kritik uyarı: '2021 sonuna kadar devam edebilir'

29 Mart 2020 Pazar - 10:47




Prof. Dr. Selim Badur, dünyayı sarsan koronavirüs salgınının ardından alınan evde kal uygulamalarının 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceğine ilişkin bir rapor açıklandığını söyledi.





Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüse karşı dünya genelinde başlatılan eve kapanma uygulamasının 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceğine dair bir rapor açıklandığını söyledi.

Açık Radyo'da yapılan Korona Günleri program serisinde konuşan Prof. Dr. Selim Badur, İngiltere'deki Imperial College tarafından matematiksel bir model üzerinden hesaplamalar yapıldığını ve hazırlanan raporda bu verilerden yola çıkarak koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan eve kapanma önleminin 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceği sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüse karşı alınan tedbirler arasında yer alan eve kapanma uygulamasının, sadece salgının insanlara bulaşmasını engellemek ve sağlık sisteminin çökmesine engel olmak amacıyla yapıldığını, bu uygulamanın insanlarda bir bağışıklık gelişmesine yönelik etkisi bulunmadığına dikkati çekti.

İngiltere'de bulunan Imperial College tarafından Covid-19 üzerine hazırlanan 9 numaralı raporla, eve kapanmaların aralıklarla devam edeceğinin belirtildiğini dile getiren Badur, “Matemetiksel bir model ile hazırlanan bu rapor ile biriken vakalar ve tibbi yardım gerektiren komplike vakaların, sağlık sistemini tehdit altında tutmayacak bir düzeye inmesine bağlı olarak, eve kapanma uygulamalarının 2021 yılının kasım ayına kadar devam edeceği saptandı” dedi.

“HERKESE TEST YAPMAK DOĞRU DEĞİL”

Türkiye'de tartışılan test konusuna değinen Badur, herkese test yapılmasının doğru olmadığını çünkü negatif çıkan testin birkaç gün sonra pozitif çıkabileceğini bu nedenle de testlerin bilimsel bir yaklaşımla yapılması gerektiğini ifade etti. Badur, “Hastalığın semptomlarını gösterenlere test yapmanız lazım. Bugün saptanan bir pozitif hastanın çevresindekilere test yapabilirsek bu en doğru yaklaşım olur” dedi.

DSÖ'DEN KORONAVİRÜS 'HURAFELERİ' İÇİN RAPOR

Türkiye'de bazı gıdaların koronavirüse iyi geldiği söylentilerine de değinen Badur, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuya ilişkin bir rapor hazırladığını ve sanıldığının aksine tuzlu su, soğan, sarımsak, sivrisinek ısırması gibi etkenlerin virüsle ilgili bir etkisi olmadığının ortaya konduğunu söyledi. Aynı raporda havaların ısınması ile birlikte salgının da azalacağına yönelik söylemlere de değinildiğini belirten Badur, “Raporda havalar ısınınca enfeksiyonların görülmesi azalır mı sorusuna yönelik herhangi bir bulgu olmadığını aynı şekilde kar ve soğuğun da etkili olmayacağını belirtiyorlar” dedi.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap