SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Koronavirüste vaka sayısında 1 ay önceye döndük!

Koronavirüste vaka sayısında 1 ay önceye döndük!

14 Haziran 2020 Pazar - 10:15




Sağlık bakanı Fahrettin Koca, dünkü yeni vaka sayısını bin 459 olarak açıklayıp vatandaşı tedbirler konusunda bir kez daha uyardı. Dünkü rakamlar bir ay önceki rakamlara geri döndü... Bilim Kurulu, sokağa çıkma yasağı ve daha ağır cezalar önerdi...





Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki koronavirüs vaka sayısının artışa geçtiğini duyurdu ve uyardı: "Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor. Giderek, hepimizi..." Dün bin 459 kişide daha koronavirüs çıktı. Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Raşit Türkel de vaka sayısının bir ay önceki rakamlara çıktığını belirtip, yeni önlemler alınmasını önerdi. Sokakta önlemler neredeyse unutulurken, maske çene altı ve kulak süsü olarak kullanılmaya devam ediliyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün koronavirüs tanısı konulan hasta sayısının 1.459 olduğunu duyurdu. Geçtiğimiz hafta 900'ler civarında seyreden vaka sayısı dün 1.195'e çıkmıştı. Dün 14 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, Toplam vaka sayısı 176 bini geçti...

Bakan Koca, "Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor. Giderek, hepimizi..." uyarısı yaparken, Prof. Dr. Raşit Türkel, dünkü ve bir ay önceki koronavirüs tablosunu paylaşarak, "Bugünkü doğrulanmış vaka sayılarıyla yaklaşık 1 ay öncesine geri döndük" dedi.

Prof. Dr. Raşit Türkel Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugünkü doğrulanmış vaka sayılarıyla yaklaşık 1 ay öncesine geri döndük" dedi.. Kısıtlayıcı önlemlerin hafifletilmesinin koşulları epidemiyolojik verilere göre belirlenmeli, açılma kademeli yapılmalıydı. Aksi durum, kazanımları tehlikeye düşürerek hızlı bir geri dönüşü getiriyor." ifadelerini kullandı.

Vatandaş tedbirlere sadece göstermelik uyuyor!

Vatandaşlar maskesiz sokağa çıkmıyor. Ama takma konusunda aynı titizlik gösterilmiyor. Kimi başına şapka yapıyor kimi bileğine süs!  Ancak tüm bunlara rağmen dün Taksim ve İstiklal Caddesi'nde sokağa çıkan vatandaşların birçoğunun gerekli önlemleri almadığı ve maskesiz dolaştığı görüldü.

Maske böyle takınca sizi korumaz

Maske takmadan sokağa çıkanların yanı sıra birçok kişinin de yanlarındaki maskeyi amacına uygun olarak kullanmadığı görüldü. Kimi vatandaşlar maskeyi boynuna astı ya da elinde taşıdı, kimisi başına geçirdi, bir kişi ise maskeden papyon yapıp koluna taktı. Uzmanlarca yapılan bütün uyarılara rağmen hiçbir önlem almadan sokağa çıkan vatandaşlar hem kendi hem de diğer insanların sağlıklarını tehlikeye attı.

Bilim Kurulu sokağa çıkma yasağı istedi

Koronavirüste normalleşme adımlarına uyulmayınca vaka sayısında artış yaşadı. Bilim Kurulu, son toplantısında günlük vaka sayısındaki direncin kırılamamasında yüzde 20’lik bir kesimin kuralları ihmal etmesinin etkili olduğunu belirterek cezai yaptırım ve sokağa çıkma yasağı uygulanmasını teklif etti. Artışın bu şekilde sürmesi durumunda Kabine'den yeniden seyahat ve sokağa çıkma yasağı gelebileceği belirtiliyor. 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı. Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişteyse o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.

Pik yaptığı dönem gibi değil

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Kontrolsüz bir artış yok, bunu söyleyebilirim. 45 binin üzerinde test yapılıyor her gün, rakamlar artıyor gibi görünse de pandeminin pik yaptığı dönemler gibi değil. Kontrollü sosyal yaşam konusunda çok ciddi olmalıyız. Bu süreci doğru biçime yönetebilirsek pandemi konusunda gösterdiğimiz başarımız devam edecektir. Bu haftaki verileri önümüzdeki toplantıda konuşup değerlendireceğiz. Başka ne gibi önlemler alınabilir, elbette konuşacağız. Normalleşmenin de denetlenmesi en önemli kısım. Sayılar önümüzdeki haftalarda da binin üzerinde giderse bir takım farklı önlemler için ilk adımlar atılabilir.

İşini gör evine git dönemi

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: Geçen hafta sonu yaşanan bölgesel manzaraları gördük. Tedbirsizliklerin sayılara yansıması 7-10 gün arası bir sürede kendini gösteriyor. Yani geçen haftanın yansımaları cuma akşamından itibaren vaka sayılarında bir artış olarak ortaya çıktı diyebiliriz. Tabii semptom göstermeyen kişilere yapılan testlerin artmasının da vaka sayılarının artışına katkısı oldu. Kontrollü sosyal hayat dediğimiz şu dönemde, maske, mesafe, temizlik ve kalabalıklardan kaçınma konularına çok önem vermeliyiz. Çünkü artık ‘evde kal’ döneminden ‘işini gör evine dön’ dönemine geçiyoruz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap