SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Koronadan hızlı yayılıyor: Uzmanlar uyardı tehlikeli olabilir

Koronadan hızlı yayılıyor: Uzmanlar uyardı tehlikeli olabilir

16 Eylül 2020 Çarşamba - 11:28




İnternetin insanların hayatına tamamen girmesinin ardından yeni bağımlılık ve hastalık tanımları da hayatımızda yer etmeye başladı. İnternetten hastalık arama hastalığı olarak tanımlanan ‘siberkondri’ hastalığı da son dönemde gençleri esir almış duurmda.





Siberkondri, internete bağımlı ve takıntılı insanların yakalandığı bir hastalık.

Söz konusu hastalığın tanımı ise; Sağlıklarıyla ilgili endişeleri olanların bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette tekrarlayıcı biçimde ve uzun süre araştırma yapmaları olarak açıklanıyor.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından İstanbul’da 18-75 yaş arasında 1196 kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, 2000 yılı ve sonrasında doğan Z kuşağının siberkondri seviyesi diğer kuşaklara göre daha yüksek. Araştırmada, 1946-1964 yılları arasında doğanlar arasında siberkondri hastalığı en düşük seviyede çıktı.

UZMANLAR UYARIYOR: "TEHLİKELİ OLABİLİR"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, hastalık belirtileriyle ilgili internetten araştırma yapan kişilerin hasta oldukları düşüncesiyle kaygılandıklarını, uzmanlara başvurmadan kendi kendilerin yanlış tanı ve teşhis koyarak yanlış tedavi yöntemlerine başvurabileceklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Yeni medya çağında sağlık alanında oluşan yeni bir problemi gündeme getirdi.
Yaşları 18-75 yaş arasında değişen tüm kuşaklarda orta seviyede bu rahatsızlığın görülmesi de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 36.8’i hekim tavsiyesi dışında kendi isteğiyle ilaç kullandıklarını söyledi. Yüzde 22’si tanısı koyulmamış bir hastalığının olduğunu düşünerek internette devamlı hastalık aradığını belirtiyor.
Siberkondri düzeyinin yüksek seviyede seyretmesi bir an önce önlem alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.”



Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap