SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kolon kanserine neden oluyorlar! Bu iki besinden uzak durun

Kolon kanserine neden oluyorlar! Bu iki besinden uzak durun

16 Haziran 2023 Cuma - 17:05




Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, gençlerde kırmızı et ve şekerin aşırı tüketiminin kolon kanserini tetiklediği tespit edildi.





Araştırmacılar, Batı diyetinin iki temel öğesi olan kırmızı et ve şekerin, 50 yaşın altındaki insanlardaki kanser artışından sorumlu olabileceğini öne sürüyorlar.

ABD'deki Cleveland Clinic'ten bir araştırmacı ekibi tarafından yayınlanan çalışma, yiyecekler parçalandığında vücutta oluşan maddeler olan metabolitleri inceledi.

Araştırmacılar, kolon kanseri olan 50 yaşından genç kişilerin yaşlı insanlardan daha düşük sitrat seviyelerine sahip olduğunu bulmuşlardır.

Sitrat, vücut gıdayı enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bir bileşiktir. Ek olarak, son araştırmalarda tümör büyümesini ve kolon kanserinin ilerlemesini engellediği ortaya çıktı.

Araştırmacılar ayrıca, belirli gıdalardaki proteinleri ve karbonhidratları parçalama şekillerinde de farklılıklar buldular. Bunun, kırmızı et ve şeker alımının genç yaşta gelişen kolon kanseri ile ilişkili olabileceği anlamına gelebileceğini öne sürdüler.


TÜKETİMİ AZALTMAKTA FAYDA VAR

Çalışmanın başkanı Dr. Kamath, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu, ancak diyetinizde kırmızı et ve şekeri sınırlamanın iyi bir fikir olduğunu gösteren yeterli kanıt olduğunu söyledi.

Çalışmaya 66'sı genç olan 170 kolon kanseri hastası dahil edildi. Hepsi 50 yaşın altındaydı.

Bulgular, bu ayın başlarında Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunuldu.


Kolorektal kanser şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın üçüncü tür ve hem erkekler hem de kadınlar için üçüncü önde gelen ölüm nedenidir. Amerikan Kanser Derneği, bu yıl 19.500'ü 50 yaşın altında olmak üzere yaklaşık 153.000 kolon kanseri vakasının tespit edileceğini tahmin ediyor.

Bu insanlardan yaklaşık 52.550'sinin hastalıktan ölmesi bekleniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap